Basescu: Romania va fi aparata de NATO in fata unui atac militar (Video)

Duminica, 07 Septembrie 2014, ora 20:08
3230 citiri
Basescu: Romania va fi aparata de NATO in fata unui atac militar (Video)

Presedintele Traian Basescu a asigurat, duminica seara, ca Romania va fi aparata de catre statele membre NATO in cazul in care va fi atacata militar, ca urmare a deciziilor luate la summit-ul din Tara Galilor.

Seful statului a declarat ca si Romania are acum un plan de contingenta si unul de actiune, asa cum aveau, inainte de summit, state de pe flancul estic, cum ar fi Polonia si tarile baltice, dar si partea de sud, reprezentata de Turcia.

"Inainte de summit, Romania si Bulgaria nu aveau (planuri de contingenta si actiune - n.red.), pentru ca erau considerate tari in afara riscului unui atac militar. Acum si Romania are un plan de actiune in caz ca e atacata. NATO a elaborat scenariile prin care securitatea Romaniei ar putea fi atacata: atacul Romaniei de pe mare, terestru, atac de aviatie. Romania va fi aparata oricand va fi atacata", a precizat Traian Basescu.

Traian Basescu: Teroristii din Ucraina vor sa ajunga la Bratul Chilia

In plus, presedintele a explicat ca NATO nu are un buget comun pe care il imparte intre statele membre cand vine vorba de protejarea unei anumite tari, ci fiecare "scoate bani din buzunar".

"NATO nu are un buget pe care il distribuie, ci statele trebuie sa contribuie pentru protejarea altor tari prin forte navale, aeriene; vor scoate bani din buzunarul lor pentru securitatea Romaniei. (...) Sunt costuri pe care si le asuma fiecare stat membru NATO care are onoarea sa participe la apararea altui stat, de aceea ne referim la solidariate", a explicat seful statului.

Declaratia Summit-ului NATO: Condamnam interventia Rusiei in Ucraina

Atunci cand a cerut NATO elaborarea unui plan de actiune pentru Romania, presedintele a adus mai multe argumente: "Am subliniat lantul de conflicte inghetate din jurul Marii Negre, cum ar fi Abhazia, Osetia, Transnistria si, mai nou, Crimeea. Aceste conflicte ar putea fi incalzite de Rusia.

Alt argument a fost ca, in urma anexarii Crimeii, flota de la Sevastopol a Rusie se afla acum la numai 160 de mile marine de Romania. Sunt nave rusesti care, in sase ore, pot fi pe coasta Marii Negre a Romaniei.

Apoi a fost argumentul Ucraina: Iata ca se poate actiona iratioanl, iar atunci te intrebi de ce sa excluzi posibilitatea ca si asupra tarii tale sa se manifeste irationalul Federatiei Ruse. In proportie de 99,9% nu se poate produce, dar ramane un 0,01% ca irationalul sa se poate produce".

Citește și:
Un fost legionar, numit cetățean de onoare la Sighetu Marmației: „Un model de demnitate și moralitate”
Un fost legionar, numit cetățean de onoare la Sighetu Marmației: „Un model de demnitate și moralitate”
Ultimul supraviețuitor al organizației de tineret a Mișcării Legionare din România, Petru Codrea, a fost făcut cetățean de onoare de către primăria din Sighetul Marmației, orașul natal...
Teza de doctorat a lui Lucian Bode, expusă de Emilia Șercan: ”Nu-i așa că se citește în privirea lui profunzimea cunoașterii domeniului energetic?”
Teza de doctorat a lui Lucian Bode, expusă de Emilia Șercan: ”Nu-i așa că se citește în privirea lui profunzimea cunoașterii domeniului energetic?”
Jurnalista de investigații Emilia Șercan a demontat afirmația lui Lucian Bode, potrivit căreia teza de doctorat a actualului ministru de Interne nu ar fi secretizată. Șercan a explicat că...