Basescu: Romanii nu au atatea drepturi in Ungaria, nu primim lectii de la politicienii maghiari

Joi, 13 Martie 2014, ora 18:52
4057 citiri
Basescu: Romanii nu au atatea drepturi in Ungaria, nu primim lectii de la politicienii maghiari
Foto: Digi 24

Presedintele Traian Basescu a transmis, joi seara, ca statul roman "nu va tolera mesaje care nu respecta Constitutia Romaniei" si "oricine poate fi expulzat in plin sejur in Romania".

"Am avut o discutie extrem de consistenta cu premierul, miniustrul de Interne, structurile de securitate si MAE. In ce ne priveste, obiectivul e ca oamenii politici maghiari sa nu utilizeze perioadele de campanie electorala pentru declaratii care contravin Constitutiei, statului de drept si comportamentului oricarui oaspete.

Am facut campanii si in Italia, Franta, in randul cetatenilor romani cu drept de vot, si in SUA, niciodata nu mi-am permis in Spania sa spun ce sa faca cei din Catalonia sau sa am indicatii separatiste", a declarat Traian Basescu, intr-o conferinta sustinuta la Cotroceni.

Basescu: Am promulgat legea certificatelor verzi. Astept ieftinirea energiei

Potrivit presedintelui, acesta este si mesajul pe care il transmite si politicienilor maghiari, "care in perioada urmatoare s-au anuntat in numar mare pe teritoriul tarii noastre".

Presedintele Traian Basescu a mai declarat ca, vineri, ministrul de Interne sau Guvernul va anunta masurile luate impotriva partidului maghiar extremist Jobbik.

Basescu ii raspunde lui Vona Gabor: Il cunoastem foarte bine, stim activitatea sa

Seful statului i-a raspuns si liderului Jibbik, Vona Gabor, precizand ca "joc politic antimaghiar fac liderii maghiari care vin aici si ne spun cum sa ne organizam aministrativ, ce sa modificam Constitutia, cum sa ne purtam cu cetatenii romani. Nu cred ca romanii au tot atatea drepturi in Ungaria cat au minoritarii maghiari in Romania".

Presedintele Traian Basescu a mai sustinut ca el nu poate fi suspectat de lipsa de respect pentru maghiari si a cerut mereu "accelerarea dezvoltarii infrastructurii, sa creeze mediul in care minoritatile sa se simta bine".

"Lectii de la politicieni maghiari nu primim in ce priveste modul in care tratam minoritatile, ar putea sa ia ei exemplu de la noi. In ce priveste declaratia liderului Jobbik, trebuie sa-i transmit ca statul roman ii cunoaste foarte bine activitatea si nu ne luam dupa presa.

Stim si discursul de la Targu Mures si declaratiile prin care cerea sa lasam de-o parte relatiile romano-maghiare si sa fortam autonomia Tinutului Secuiesc. Stim foarte bine si discursurile antisemite ale sale, poate sa fie convins ca stim foarte bine activitatea lui politica, aici nu gresim", a completat seful statului.

Liderul Jobbik, catre Basescu si Ponta: Ori sunteti dezinformati, ori faceti un joc antimaghiar

Presedintele Traian Basescu declara, marti, ca cere Guvernului si Parlamentului emiterea unui act normativ prin care sa se interzica prezenta membrilor partidului Jobbik in Romania, pe care l-a catalogat drept "extremist".

Premierul Victor Ponta a afirmat, miercuri, ca Ministerul de Interne il poate declara pe liderul Jobbik drept persoana indezirabila pe teritoriul Romaniei daca presedintele Traian Basescu, ca sef al Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, avizeaza procedura.

In replica, joi, liderul Jobbik, Vona Gabor, a transmis ca Traian Basescu si Victor Ponta "ori au fost dezinformati, ori fac un joc politic antimaghiar".

Citește și:
Averi de primari. Cât au agonisit edilii marilor orașe ale României
Averi de primari. Cât au agonisit edilii marilor orașe ale României
Averile declarate de aleșii în funcții publice au fost întotdeauna subiect de discuție, cu atât mai mult după numeroasele scandaluri și conflicte de interese în care aceștia nu au putut...
Demisie din PNL. Cătălin Boboc a părăsit partidul după ce a fost acuzat că s-a branșat ilegal la curent
Demisie din PNL. Cătălin Boboc a părăsit partidul după ce a fost acuzat că s-a branșat ilegal la curent
Fostul secretar de stat Cătălin Boboc a anunțat marți seară, 4 octombrie, că demisionează din PNL, în urma scandalului privind branşarea ilegală la rețeaua electrică a unui imobil din...