Basescu: S-a mers prea departe cu castigarea licitatiilor in instanta!

Joi, 03 Noiembrie 2011, ora 11:23
4068 citiri
Basescu: S-a mers prea departe cu castigarea licitatiilor in instanta!
Foto: TVR Info

Presedintele Traian Basescu a declarat joi, la reuniunea organizata de Ministerul Justitiei pe tema pregatirii rapoartelor pe MCV, ca justitia romana a ajuns, prin anumite hotarari judecatoresti, sa indeplineasca si rolul de putere legislativa sau executiva, incalcand astfel echilibrul puterilor in stat.

Seful statului a participat la intalnirea convocata de ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, alaturi de alti reprezentanti ai institutiilor monitorizate direct de CE in cadrul Mecanismului de Cooperare si verificare, printre care cei ai Inaltei Curti, Agentiei Nationale de Integritate, CSM, Ministerului de Interne, Ministerului de Finante sau Ministerului Afacerilor Europene.

"As putea sa va provoc la o analiza punct cu punct ca un dirginte care se asaza in fata clasei", a glumit presedintele in deschiderea discursului sau, adaugand insa ca a venit la aceasta intalnire in primul rand pentru a-i atentiona pe toti cei prezenti asupra unui lucru "extrem de grav".

Presedintele a spus ca autoritatile romane au primit recent o scrisoare din partea Comisiei Europene in care se exprima nemultumirea fata de faptul ca in Romania unele licitatii sunt castigate in justitie de participanti clasati initial, in urma expertizelor, pe locurile 5-6, care in mod normal nu le permit castigarea lucrarilor respective.

Traian Basescu a atentionat asupra faptului ca Bruxelles-ul a transmis Romaniei ca in asemenea cazuri controversate proiectele nu vor mai fi finantate din bani europeni.

"Nu va mai finantam proiectele in care justitia a stabilit castigatorul(...) S-a primit si ieri scrisoare. Da, daca asa a spus justitia, finantati cu bani de la buget, dar nu cu bani europeni! E a doua reactie in timp foarte scurt", a afirmat presedintele, in opinia caruia "s-a mers prea departe!" cu astfel de cazuri.

Seful statului a precizat ca acest al doilea semnal de la Bruxelles a venit in legatura cu un contract pe Coridorul pan european numarul 4 in care "s-a gasit un judecator care a spus: Da, Gigel, tu esti castigatorul!".

"Bruxelles-ul a raspuns: 'Spalati-va pe cap cu castigatori de genul acesta!", a continuat presedintele, avertizand ca justitia romana intra pe o panta periculoasa in acest caz, mai ales ca suntem la inceputul utilizarii semnificative de fonduri europene.

"Pentru mine, scrisoarea care a venit ieri e un semnal, ni se spune foarte ferm: Atentie ceva se intampla! Folositi banii vostri(...) Ma tem ca pana la scrierea raportului pe MCV ne vom mai trezi cu aspecte legate de aceasta problema: pana unde merge interferenta? Oamenii au dreptul sa mearga in justitie, dar justitia trebuie sa isi recunoasca limitele de a fi capabila sa analizeze o licitatie. O licitatie se analizeaza luni de zile, cu experti europeni, cu asistenta tehnica de specialitate", a mai adaugat presedintele.

Traian Basescu a subliniat faptul ca Romania trebuie sa gaseasca formule care, pe de o parte, sa nu limiteze accesul la justitie al participantilor la licitatii, dar pe de alta parte sa dea siguranta ca hotararea este corecta, adica "sustenabila din punct de vedere tehnic".

"Eu ma intreb cata expertiza are un judecator in asemenea situatii, cand batalia se da intre doi avocati(...)Cum il crede judecatorul ca e cel mai bun? Nimeni nu a ordonat o expertiza(...) Vine judecatorul si spune: 'Tu, de pe locul 6, ai castigat. Care sunt criteriile? Nu vreau sa le pronunt", a conchis presedintele, dand de inteles ca face referire la coruptia care macina justitia romana.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Basescu licitatii instanta, #Basescu justitie, #Basescu castigatori licitatii , #presedinte
Comentarii