Basescu s-ar putea intalni cu presedintele Ucrainei, in 2012

Vineri, 06 Ianuarie 2012, ora 08:12
1299 citiri
Basescu s-ar putea intalni cu presedintele Ucrainei, in 2012
Foto: Arhiva

Ministrul Teodor Baconschi spera sa aiba o intalnire, in februarie, la Suceava si Cernauti, cu omologul sau ucrainean, Kostiantin Griscenko, nefiind exclusa anul aceasta si o intalnire la nivel inalt.

Teodor Baconschi include printre reusitele diplomatiei romanesti, in cursul anului trecut, deblocarea relatiei cu Ucraina si a spus, intr-un interviu la TVR, ca s-a bucurat cand a auzit ca si in bilantul diplomatiei de la Kiev a fost inclusa ca "bila alba" normalizarea relatiei cu Romania.

In cursul anului trecut, ministrul Kostiantin Griscenko a venit la Bucuresti, iar Teodor Baconschi a fost in toamna la Kiev, aceste vizite intervenind dupa aproape trei ani de racire a relatiilor.

"Ucraina este un vecin esential pentru noi, avem interesul de a dezvolta relatia bilaterala pe toate palierele (...), nu doar pentru ca avem o comunitate romaneasca importanta, masiva in Ucraina, dar si pentru ca avem si o foarte lunga frontiera de gestionat impreuna", a punctat seful diplomatiei romane.

"Avem in lucru o serie de documente de negociat in plus, de semnat", a mentionat Teodor Baconschi, in conditiile in care acordul pentru micul trafic la frontiera asteapta sa fie semnat de mai multi ani, desi la un moment dat era intr-un stadiu foarte avansat.

"Sper ca o intalnire a mea cu omologul ucrainean sa aiba loc undeva, in februarie, la Suceava si Cernauti, si totodata sper ca anul acesta sa poata fi reluat si dialogul la nivel inalt intre cei doi presedinti", a spus ministrul de Externe. Intrebat daca se refera la o vizita, Baconschi a nu a exclus posibilitatea, dar a precizat ca trebuie sa existe "substanta".

In plus, este necesara o "vointa a partilor de a intra intr-un nou capitol, in care cooperam si pe Transnistria, si in legatura cu Parteneriatul Estic si pe Strategia Dunarii, la Marea Neagra (...),agenda romano-ucrainana este foarte vasta", a subliniat ministrul de externe.

Intrebat cum se impaca aceasta apropiere a Romaniei de Ucraina cu criticile la care in prezent este supus Kievul din partea UE din cauza condamnarii fostului premier Iulia Timosenko, Teodor Baconschi a explicat: "Noi ne uitam la poza mare, la destinul european al Ucrainei, niciun stat nu este perfect sau deasupra oricarei critici, dar importanta este directia, ne intereseaza mentinerea Ucrainei pe aceasta orbita euro-atlantica".

Despre alegerile din Republica Moldova

Un nou eventual esec al parlamentarilor de la Chisinau de a alege un sef al statului la 15 ianuarie ar fi un semnal descurajant pentru prietenii europeni ai Republicii Moldova, a avertizat joi seara ministrul de externe Teodor Baconschi intr-o emisiune la TVR1.

R. Moldova nu reuseste de mai bine de doi ani si jumatate sa aleaga un presedinte al tarii, intrucat exista un blocaj al fortelor politice in Parlament, care impiedica formarea majoritatii necesare de voturi. Ultima sansa inainte de a convoca noi alegeri anticipate - ar fi al treilea scurtin de acest gen in mai putin de trei ani - este la 15 ianuarie, cand are loc o noua incercare de alegere a presedintelui.

Intrebat ce se intampla daca la 15 ianuarie Moldova in continuare nu are un presedinte stabil, ministrul Baconschi a spus ca ar fi "fara indoiala un semnal descurajant pentru prietenii europeni ai Republicii Moldova" si a reamintit ca Romania a initiat un grup de prieteni ai R. Moldova la nivel european.

"Ultima data ne-am reunit in noiembrie. Au venit in continuare multi colegi de-ai mei, ministrii de externe din statele membre care vor sa sprijine agenda europeana a Republicii Moldova. Este vorba de acordul de asociere, de dialogul pe vize, foarte avansate din punct de vedere tehnic, de acordul cuprinzator de liber-schimb, extrem de importante pentru redresarea situatiei economice si pentru apropierea Republicii Moldova de Uniunea Europeana", a subliniat seful diplomatiei.

"Daca nu reusesc sa isi puna presedintele este o problema", a avertizat Teodor Baconschi, intrebat ce se va intampla cu acest grup de prieteni.

"Deci, fortele politice din Republica Moldova au aceasta responsabilitate. Nimeni nu a acceptat sau nu a organizat vreo imixtiune, cu atat mai putin Romania. Este treaba lor. Insa este important ca semnalul dat din acest punct de vedere sa fie cat mai puternic.

Deci este necesar ca un presedinte sa fie ales, institutiile sa functioneze, astfel incat toate reformele pe care Chisinaul le negociaza cu Bruxellesul sa isi urmeze cursul firesc", a punctat Teodor Baconschi.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Basescu Ucraina, #Basescu Republica Moldova , #presedinte
Comentarii
Poza Mircea_Badea
Mircea_Badea
rank 1
Ar fi perfect, daca s-ar intilni cu Toma Caragiu !si cu Burebista !!
Poza Traiannn
Traiannn
rank 5
De ani de zile cer ca Telecomunicatiile sa puna Relee de Retransmisi