Basescu: Sa le spunem prietenilor de la Moscova "Lasati fiecare tara sa-si stabileasca drumul pentru viitor"

Vineri, 07 Martie 2014, ora 15:27
2096 citiri
Basescu: Sa le spunem prietenilor de la Moscova "Lasati fiecare tara sa-si stabileasca drumul pentru viitor"

Presedintele Traian Basescu a vorbit, vineri, la Congresul PPE de la Dublin, despre situatia din estul Europei, afirmand ca Moscova trebuie sa lase fiecare tara din fosta URSS "sa-si stabileasca singura drumul in viitor", facand referire la Ucraina, Moldova, Armenia si Georgia.

Seful statului s-a referit la situatia din Parteneriatul Estic: "Foarte multi cred ca procesul de apropiere a tarilor din Parteneriatul Estic de tarile din Uniunea Europeana este la fel de usor ca cel care s-a produs in timpul in care tari ca Romania, Bulgaria si toate celelalte foste tari comuniste s-au indreptat catre Uniunea Europeana".

"Toate tarile din fosta URSS au o puternica opozitie la curentul pro-european - Ucraina, Moldova, Armenia, probabil si Georgia. Toate aceste tari au o puternica opozitie la tarile din vest, iar Moscova se deprinde cu greu ca aceste tari, nu ii mai apartin si nu mai sunt controlate.

Avem obligatia acum sa spunem prietenilor nostri de la Moscova 'Lasati fiecare tara sa-si stabileasca singura, in conformitate cu vointa poporului sau, drumul pentru viitor'", a explicat Traian Basescu.

Basescu a multumit PPE "pentru ajutorul primit in timpul crizei"

Referitor la Partidul Popularilor Europeni, unde se decide candidatul formatiunii la presedintia Comisiei Europene, seful statului a spus: "Toti membrii PPE se uita la noi pentru a vedea viitorul presedinte al CE si sigur vom decide azi nu doar castigatorul Congresului nostru, dar si castigatorul viitoarelor alegeri".

De asemenea, Basescu a multumit Comisiei Europene "pentru ajutorul primit in timpul crizei".

"Romania a fost odata intr-o situatie dificila, cu ajutorul Comisiei reusim acum sa fim una dintre tarile cu cea mai mare crestere a PIB. PPE a fost partidul care si-a asumat criza. A avut forta, inteligenta si determinarea sa treaca Europa pe malul celalalt al crizei.

Toate semnelele ne arata ca o crestere economica sustenabila a inceput. Dar ea nu se reflecta inca in situatia cetatenilor nostri. Probabil ca cel mai important lucru pe care PPE il are de facut dupa alegeri este sa asigure crearea de locuri de munca si in special locuri de munca pentru tineri", a afirmat presedintele.

Acesta a mentionat ca alegerile pentru sefia CE reprezinta "un moment decisiv sa spunem 'Nu' xenofobilor, euroscepticilor, antinationalistilor excesivi".

Basescu si liderii PDL participa la Congresul PPE de la Dublin: Cine va fi candidatul la sefia CE?

Presedintele Traian Basescu si o delegatie a PDL condusa de presedintele partidului, Vasile Blaga, participa vineri la Congresul PPE care are loc la Dublin si la care va fi desemnat candidatul popularilor europeni la sefia Comisiei Europene.

Presedintele a participa la Bruxelles la reuniunea Consiliului European, pe tema situatiei din Ucraina, iar joi seara a plecat la Dublin.

Citeste si:
Liviu Dragnea are un nou partid. Foștii membri PSD care au înființat ”Alianţa pentru Patrie”
Liviu Dragnea are un nou partid. Foștii membri PSD care au înființat ”Alianţa pentru Patrie”
Fostul președinte al PSD Liviu Dragnea a anunțat duminică seara, 19 septembrie, că Alianţa pentru Patrie este noul partid în care se va înscrie dacă instanța îi va permite. Patru...
Cum a devenit AUR frecventabil, de la un partid hulit. Pierzătorii și câștigătorii moțiunii de cenzură
Cum a devenit AUR frecventabil, de la un partid hulit. Pierzătorii și câștigătorii moțiunii de cenzură
La începutul lunii septembrie, imediat după scandalul demiterii lui Stelian Ion din funcția de ministru al Justiției, atât PSD, cât și USR PLUS și AUR au anunțat că depun moțiune de...
Sursa: Ziare.com