Basescu saluta legea alesilor locali: Primarii sunt taraiti prin toate procesele pamantului (Video)

Vineri, 25 Aprilie 2014, ora 19:50

   

Basescu saluta legea alesilor locali: Primarii sunt taraiti prin toate procesele pamantului (Video)
Presedintele Traian Basescu a salutat, vineri, noua lege a alesilor locali, afirmand ca primarii sunt "taraiti prin toate procesele pamantului". Totodata, el a amintit de perioada cand era primarul Capitalei, precizand ca l-au costat foarte mult avocatii, in urma proceselor care i s-au intentat.

Presedintele a spus ca, in timpul in care legea s-a aflat la Presedintie, nu a existat nicio observatie: "Aceasta lege a facut obiectul unor discutii foarte serioase in randul consilierilor. Eram singurul care avea experienta in administratia locala. Am considerat ca promulgarea legii era corecta si ca legea era corecta".

Seful statului a subliniat ca exista "marea problema a responsabilitatii" in randul alesilor locali, aratand ca primarii vor delega responsabilitatea, daca vor avea incredere in aparatul administrativ pe care il au la dispozitie.

"Eu, ca primar general, am avut foarte multe plangeri penale pe situatii fie de case, fie de terenuri si toata raspunderea era a primarului, pentru ca primarul Capitalei semneaza si documentele de restituire. Am constatat ca nimeni nu chema pe nimeni altcineva decat pe primar sa dea declaratii despre cum a restituit o vila etc.

Nu stiu daca va imaginati ce este pe biroul unui primar de capitala de judet: dimineata ti se pun pe birou doua teancuri de hartii de nu te vezi de ele. Toate au in spate lucrul functionarilor, dar singurul care raspunde era primarul", a declarat presedintele, vineri, de la Palatul Cotroceni.Basescu, temele de campanie pentru partide: Sa aiba grija la lege, inchisoare de la 1 la 5 ani

Traian Basescu a spus ca unii primari, care "au venit in politica cu un apartement de doua camere", nu au bani sa plateasca avocatii, "in schimb sunt taraiti prin toate procesele pamantului de toti cei nemultumiti".

"Cred ca masura este corecta, cred ca se face transfer de responsabilitate celui care face dispozitia de restituire. (...) Ca primar, nu s-a gasit formula ca vreodata sa fiu reprezentat in instanta de consilierii juridici ai primariei, intotdeauna a trebuit sa angajez avocati.

(...) Aveau grija sa imi spuna in spatele acelei dispozitii de restituire toate documentele. Dar primarii risca sa fie victime sigure, daca semneaza acte fara sa aiba un aparat perfect astfel incat sa fie perfect acoperiti. Eu am avut sansa, dar m-au costat foarte mult avocatii, pe foarte multe plangeri", a mai spus presedintele.

Cum sunt protejati primarii si sefii de Consilii Judetene in fata DNA si ANI

Traian Basescu a precizat, insa, ca, in lege, titularul ramane primarul si ca legea nu s-a modificat, responsabil fiind edilul.

"Am auzit si povestea ca, in loc sa il ia pe primar, o sa il ia pe functionar. Tot la DNA ajunge dl primar, daca se baga dupa ce a delegat competenta. Asumarea de responsabilitate pe semnatura este extrem de importanta, de care depinde chiar viata ta sau libertatea ta.

(...) Am auzit si formulari de genul 'Ce n-au reusit in martea neagra, au reusit acum'. Nu, nimeni nu ii scuteste pe cei care au facut sanctiuni de intalnirea cu DNA. Nu este un lucru rau, nu ii va feri pe hoti de procurori", a mai afirmat Traian Basescu.

Legea alesilor locali a fost adoptata, vineri. Proiectul legislativ a fost depus in septembrie de senatorii PSD Gabriela Firea si Darius Valcov si prevedea ca primarii isi pot delega atributiile viceprimarului, secretarului si altor angajati din primarie, in conditiile in care pana acum un ales local nu putea delega decat atributii minore (starea civila si autoritatea tutelara) si doar viceprimarului.

Legea a trecut tacit de Camera Deputatilor si a ajuns la Senat, unde acest articol a fost extins si la presedintii de Consilii Judetene. Asa se face ca, in prezent, un primar si un sef de Consiliu Judetean, alesi prin vot de catre cetateni, isi pot delega atributiile chiar si unor functionari angajati in institutiile respective.

F.N.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1895 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
parerea
rank 5
ROSTUL PRIMARILOR?
Rostul Presedintelui Consiliului Judetean? In aceasta logica, propun sa eliminam si aceste posturi de responsabilitate politica din administratie! Primarul si sefii trimisi de partide in functii CHEIE ale administrarii tarii, sa fie trimisi in statiune la Primarie si la Prefectura, Consilii judetene! Noi sa platim JAFUL colectiv al partidelor, ce se perinda din 4 in 4 ani, impreuna si prin rotatie, iar ei sa-si delege responsabilitatea functiei! P.S.Personal, le doresc s-o delege de pe acum, in puscariile patriei! Dupa ce scapam de mlastina pestilentiala ce ne-a terminat in acest sfert de secol, vom vedea cum vom administra Romania! Cu ALTI oameni! P.S.1 Vorbitorul este Presedintele Romaniei ce ne spunea ca plagiattore este "profund corupt?" si "apara baronii?"
LIBERALUL
rank 5
Cred,
Pericolul de administrare pe OCHI,pleacă si de la existenta unui post de presedinte CJ care este intermediar de fonduri si a prefectului care e de control...Cand sunt
amandoi de aceeasi culoare,o mană spală pe alta MEREU!La
culori diferite,mai rar...
Discutiile de necesitatea existentei alesilor CJ si a
Prefecturii cu aceleasi compartimente,vor continua!
LIBERALUL
rank 5
Singurul care răspunde ,e primarul!
Normal!El e alesul si tot el isi inaintează către C.L.
aparatul de lucru!Oare,la randu-i,nu are compartimente de
specialitate cu sefi?Ii urmăreste pe bază de fisa postului,cu statutul functionarului,dacă face treaba institutiei ,dar si a cetăteanului?Ori ,cade la pace cu
ofertele?Altfel,de ce atata tevatură cu alegerile democratice?
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor