Basescu sarbatoreste la Berlin cei 20 de ani de la caderea Zidului

Duminica, 08 Noiembrie 2009, ora 21:20
1173 citiri
Basescu sarbatoreste la Berlin cei 20 de ani de la caderea Zidului

Presedintele Traian Basescu participa, luni, la Berlin, la invitatia cancelarului german Angela Merkel, la ceremoniile dedicate celebrarii a 20 ani de la caderea Zidului Berlinului.

Berlinul a incheiat in weekend pregatirile pentru festivitatile prevazute luni, la 20 de ani de la caderea Zidului, un eveniment care trezeste un interes enorm in lume si atrage deja o multime de oameni, relateaza AFP.

Inca de sambata, numerosi curiosi au inceput sa se stranga intr-o atmosfera festiva, pentru a admira piesele de domino gigantice din polistiren, instalate in centrul orasului pe fostul traseu al Zidului, care a divizat orasul din 1961 pana in 1989.

Aliniate pe o distanta de 1,5 kilometri, in special de-al lungul celor mai emblematice cladiri din Berlin, printre care Poarta Brandenburg sau Reichstag, piesele colorate, cu inaltimea de 2,5 metri, si decorate toate cu diferite motive, urmeaza sa fie daramate luni seara pentru a simboliza prabusirea Zidului.

"9 noiembrie 1989 este cea mai frumoasa zi din istoria recenta a Germaniei", a comentat sambata cancelarul Angela Merkel, in mesajul saptamanal.

"Aceasta zi a schimbat viata multor oameni si, de asemenea, pe a mea", a adaugat liderul conservator, care a crescut in Germania de Est si a intrat in politica in urma caderii Cortinei de Fier.

Luni dupa-amiaza, cancelarul Merkel se va deplasa la podul de la Bornholmer Strasse, care a fost unul dintre primele posturi de frontiera ce s-au deschis in urma cu 20 de ani si unde multimea s-a adunat.

In cursul serii, festivitatile vor culmina cu o sarbatoare diplomatico-populara la Poarta Brandenburg, simbolul orasului si a fostei diviziune intre Est si Vest.

Fiecare tara din Uniunea Europeana, care s-a extins la 27 de membri dupa disparitia Cortinei de Fier, urmeaza sa fie reprezentata la festivitatile din Berlin.

Consultarile diplomatice urmeaza sa vizeze in special atribuirea posturilor din noile institutii pe care UE le-a infiintat prin Tratatul de la Lisabona, care intra in vigoare la sfarsitul acestui an.

Liderii celor patru mari puteri care ocupau orasul vor fi, de asemenea, prezenti la intalnire, de la premierul britanic Gordon Brown la presedintii francez si rus Nicolas Sarkozy si Dmitri Medvedev si secretarul de stat american Hillary Clinton.

Printre oaspetii de renume asteptati se afla, de asemenea, ultimul lider sovietic, Mihail Gorbaciov, sau fostul lider anticomunist Lech Walesa.

Sarbatoarea se va deschide la ora locala 19.00 (20.00, ora Romaniei), cu un concert in aer liber al orchestrei Staatsoper din Berlin, sub bagheta dirijorului israeliano-argentinian Daniel Barenboim.

Oficialii germani si straini vor pronunta apoi discursuri, inainte ca sutele de piese de domina uriase sa fie daramate, probabil dupa ce Lech Walesa va da startul.

Focuri de artificii si muzica sunt, in acelasi timp, in program, precum si un lant uman care urmeaza sa reuneasca mii de germani si straini pe fostul traseu al Zidului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Basescu Zid Berlin, #Basescu vizita Germania, #20 de ani cadere Zid Berlin , #presedinte