Basescu, scrisoare imperativa catre liderii USL - Vezi ce solicita (Video)

Luni, 25 Martie 2013, ora 11:37
6051 citiri
Basescu, scrisoare imperativa catre liderii USL - Vezi ce solicita (Video)
Foto: presidency.ro

Presedintele Traian Basescu a adresat, luni, o scrisoare liderilor USL in care solicita imperativ indeplinirea mai multor puncte pentru ca Romania sa fie acceptata in Schengen pana la sfarsitul acestui an. El le-a fixat si termene de realizare a solicitarilor, din care cateva trebuie sa aiba loc "imediat".

Printre solicitari se numara "revocarea membrilor Guvernului care fac obiectul unor actiuni in instanta pentru fapte penale" si "desemnarea conducerii Parchetului General si a DNA".

"Testul pe termen scurt al angajamentului nostru comun, Parlament - Presedinte -Guvern, pe directia consolidarii statului de drept modern il reprezinta intrunirea conditiilor pentru realizarea aderarii la spatiul Schengen inainte de sfarsitul acestui an.

Cunoasteti foarte bine faptul ca deschiderea politica a tuturor statelor membre care vor vota decizia de extindere a spatiului Schengen cu Romania si Bulgaria a fost consemnata in documentele Consiliului Justitie si Afaceri Interne din 7 - 8 martie.

Cunoasteti, de asemenea, ca exista state membre care s-au pronuntat public in ceea ce priveste legatura dintre aderarea Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen si progresele realizate in privinta indeplinirii conditiilor din Mecanismul de Cooperare si Verificare.

In opinia mea, a trata cu responsabilitate fata de cetatenii romani obiectivul Schengen presupune adoptarea si punerea in aplicare a unui plan de actiune centrat pe recomandarile cuprinse in raportul Mecanismului de Cooperare si Verificare, adoptat de Comisia Europeana in 30 ianuarie 2013 si aprobat de Consiliul Afaceri Generale din 11 martie 2013, inclusiv cu acordul reprezentantului Guvernului Romaniei prezent la lucrari.

In sensul celor de mai sus, va propun urmatorul Plan de actiune:

1. Adoptarea, cu respectarea standardelor legale si morale europene, si punerea efectiva in aplicare a noului Statut al deputatilor si senatorilor.

termen: inainte de sfarsitul actualei sesiuni parlamentare.

2. Adoptarea unui cod de conduita al parlamentarilor.

termen: inainte de sfarsitul actualei sesiuni parlamentare.

3. Respectarea si executarea hotararilor judecatoresti.

termen: imediat-permanent.

4. Asigurarea protectiei adecvate pentru sistemul judiciar si institutiile anticoruptie impotriva presiunilor nejustificate de orice natura.

termen: imediat-permanent.

5. Revocarea membrilor Guvernului care fac obiectul unor actiuni in instanta pentru fapte penale.

termen: 30 aprilie.

6. Angajarea raspunderii membrilor Parlamentului pentru fapte de incalcare a regimului de integritate.

termen: 30 aprilie.

7. Desemnarea conducerii Parchetului General si a DNA.

termen: imediat.

8. Prevenirea si sanctionarea coruptiei privind achizitiile publice si dezvoltarea rolului ANI in acest domeniu. termen: 30 aprilie", se afirma in scrisoare publicata pe site-ul Presedintiei.

Traian Basescu considera ca prin indeplinirea acestui plan de actiune "vom putea apara mult mai bine interesele Romaniei, decat printr-o retorica agresiva, fara acoperire in fapte la noi acasa".

"In opinia mea, punerea in aplicare a Planului de actiune, reprezinta singura optiune de natura sa sporeasca sansele de a obtine o decizie favorabila de aderare la spatiul Schengen inainte de sfarsitul acestui an", concluzioneaza seful statului.

Basescu a venit in Parlament cu plan de actiune pe Schengen - ce propune

Pe 12 martie, presedintele Traian Basescu a sustinut un discurs in Parlament despre importanta aderarii Romaniei la Spatiul Schengen, reiterand, in acest sens, ca alesii trebuie sa faca totul pentru a indeplini cerintele Comisiei Europene.

Acesta a fost primul discurs pe care seful statului l-a avut in fata noului Legislativ. Ultima data cand presedintele Basescu s-a adresat plenului reunit al Parlamentului a fost pe 6 iulie 2012, cand cele doua Camere au votat suspendarea sa din functie.

Presedintele a vorbit despre cele trei obiective majore pe care le are Romania de atins pentru o deplina integrare in UE: stat de drept, adoptarea euro, intrarea in Schengen. Prim-ministrul Victor Ponta a fost prezent la sedinta de plen, precum si multi dintre parlamentarii PSD, in schimb au absentat cei de la PNL.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Ciucă se opune impozitului progresiv sau creșterii taxelor: „România este mai competitivă cu cota unică”
Ciucă se opune impozitului progresiv sau creșterii taxelor: „România este mai competitivă cu cota unică”
PNL a introdus şi a apărat cota unică în ultimii 20 de ani şi nu va fi de acord cu creşterea taxelor sau cu impozitul progresiv, a declarat, miercuri, preşedintele PNL, Nicolae Ciucă....
Peste 450.000 de elevi vor primi zilnic o masă caldă. Ciolacu a anunțat aprobarea programului naţional ”Masă sănătoasă”
Peste 450.000 de elevi vor primi zilnic o masă caldă. Ciolacu a anunțat aprobarea programului naţional ”Masă sănătoasă”
Marcel Ciolacu, premierul României a anunţat, miercuri, 28 februarie, că Guvernul aprobă în şedinţă lista celor peste 1.200 de unităţi şcolare din toată ţara unde asigură Programul...
#Traian Basescu scrisoare USL, #Traian Basescu scrisoare Schengen, #Traian Basescu plan actiune Schengen , #presedinte