Basescu: Scutul antiracheta a fost activat - vezi ce inseamna asta

Luni, 21 Mai 2012, ora 15:02
4715 citiri
Basescu: Scutul antiracheta a fost activat - vezi ce inseamna asta
Foto: presidency.ro

Presedintele Traian Basescu a declarat, luni, la summitul NATO de la Chicago, ca sudul Romaniei e protejat de scutul antiracheta, in urma deciziei luate chiar la acest eveniment.

"A fost declarata capacitatea interimara antiracheta a Aliantei si va pot spune ca promotorii acestui obiectiv au fost: SUA, Spania, Polonia si Romania ca state care vor avea sistemele antiracheta functionale in urmatoarele etape. Sistemul din Romania va fi functional in 2015.

Asta inseamna ca NATO nu si-a atins inca obiectivul de a avea protejate toate statele membre din Europa. Partea de sud-est a Europei este protejata incepand de astazi. Cand programul va fi implementat in totalitate, toate statele NATO vor fi protejate in fata unor eventuale atacuri.

El a adaugat ca, din 2015, tot teritoriul Romaniei va fi protejat impotriva unor eventuale tiruri antiracheta.

Basescu a explicat ca acoperirea scutului antiracheta operationalizat in aceasta faza este variabila, pentru ca este asigurata de doua nave dispuse in zona de sud-est a Europei, iar cand una dintre acestea e miscata din dispozitiv acoperirea va fi numai pentru sudul Romaniei.

"Deci ceea ce va face siteul de la Deveselu face acum activ cand o nava, cand doua amplasate in niste zone din care pot indeparta pentru sud-estul Europei, dar pentru Romania nu tot timpul, doar cand sunt doua. Cand e una, e doar sudul Romaniei acoperit", a spus Basescu.

Ce inseamna, de fapt, anuntul presedintelui

Anuntul presedintelui Traian Basescu nu inseamna ca Romania dobandeste o protectie echivalenta celei a scutului american antiracheta ale carui interceptoare vor fi plasate la Deveselu, judetul Olt, intrucat cele doua sunt diferite.

Astfel, scutul de la Deveselu poate sa intercepteze si rachete balistice cu raza medie de actiune, in timp ce scutul "de pe nave" e parte a conceptului "theatre missile defense", destinat in principal rachetelor cu raza scurta de actiune.

Eveniment Quarterly Report

Ce spune Nicușor Dan despre o eventuală candidatură la președinție: ”Nu îmi este frică de nimeni”
Ce spune Nicușor Dan despre o eventuală candidatură la președinție: ”Nu îmi este frică de nimeni”
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a vorbit vineri seară, 8 decembrie, despre alegerile din 2024. Edilul a declarat că principalul său contracandidat la alegerile locale din 2024 va...
Miza majoră a PNL în 2024: ”Va garanta respectul de care se bucură România în Europa şi în lume”
Miza majoră a PNL în 2024: ”Va garanta respectul de care se bucură România în Europa şi în lume”
Secretarul general al PNL, Lucian Bode, i-a îndemnat pe liberali vineri, 8 decembrie, la implicare maximă pentru câștigarea alegerilor din 2024. El a declarat la Slatina, la întâlnirea...
#Basescu aparare antiracheta, #Basescu activare scut , #presedinte