Basescu se insala. Statul nu isi vrea studentii, ii dispretuieste (Opinii)

Sambata, 07 Ianuarie 2012, ora 22:10
2302 citiri
Basescu se insala. Statul nu isi vrea studentii, ii dispretuieste (Opinii)
Foto: evz.ro

Traian Basescu s-a intalnit, de curand, cu un grup de studenti aflati la studii in afara granitelor Romaniei. Din complezenta, presedintele a transmis cateva mesaje de dat pe spate audienta, emotionata de vederea atator creiere luminate. De ce nu am incredere in gestul lui Basescu?

Traian Basescu, presedintele Romaniei, a transmis vineri studentilor, in cadrul Galei Ligii Studentilor Romani din Strainatate, sustinuta la Palatul Parlamentului, "mult succes in anul 2012, care sa se materializeze in atingerea obiectivelor pe care le aveti pentru acest an", el spunandu-le acestora sa nu mai ceara tarii sa ii primeasca, pentru ca Romania, in realitate, ii asteapta.

Aceste cuvinte ne demonstreaza ca Traian Basescu fie nu cunoaste realitatea, fie este slab informat. Pentru a-l readuce cu picioarele pe pamant, am sa-i amintesc un episod din istoria recenta a Romaniei, cand un grup de tineri scoliti peste hotare a devenit batjocura statului roman. Stat care le mai si platise studiile pe deasupra, dar i-a lasat in plata Domnului, precum un tata care-si trimite copilul la facultate, dar uita sa-i plateasca si caminul.

Prin programul Bursa Speciala Guvernul Romaniei, au fost trimisi, de-a lungul timpului, pentru specializare la institutii de prestigiu din strainatate, mai multi tineri romani cu studii superioare. 6 milioane de euro a cheltuit statul cu scolarizarea peste granita a acestor tineri studenti, care urmau sa se intoarca in tara, pentru a lucra in institutii si companii de stat. Era si normal ca statul care a cheltuit banii cu scolarizarea lor sa aiba prioritate in a-i atrage pe acesti oameni de partea lui.

Credeti ca s-a inghesuit cineva sa le faca loc in primele randuri ale ministerelor, institutiilor bugetare sau companiilor de stat? Da' de unde, s-a intamplat exact invers. Au fost refuzati de mai toate institutiile carora le-au batut la usi, de multe ori cerandu-li-se sa spuna "din partea cui vin", conform unui material publicat in 2010 de Evenimentul Zilei.

Cazul unui tanar de 35 de ani, Paul Alexandru, cu doua doctorate in inginerie, unul obtinut la Bucuresti, iar celalalt la Scoala Superioara de Inginerie din Montreal, cu 8 ani de experienta obtinuta in postul de asistent universitar in Quebec, este cel mai frapant.

Nu numai ca nu i s-au deschis usile oricarei institutii bugetare din tara, dar nu a reusit sa obtina nici macar un post de sef-serviciu in cadrul Inspectiei Generale din Ministerul Economiei. Cand a incercat sa se angajeze la catedra Universitatii de Constructii din Bucuresti, satul de indolenta functionarilor statului, a fost intrebat, in primul rand, "din partea cui vine".

Evenimentul zilei nota ca niciunul dintre cei 150 studenti, care au beneficiat de programul sus-amintit, nu si-a primit postul de conducere sau de raspundere promis in contractul semnat cu statul roman.

Am avut 150 de oameni, cu un grad de educatie superior multor politicieni si functionari numiti politic, cu expertiza si specializari in domenii economice de baza si ce am facut? Le-am inchis toate usile in nas, neplacandu-ne de mutra lor, pentru ca nu veneau din partea cuiva. Trist este ca, tatal lor, statul roman, le-a produs toate aceste dezamagiri crunte.

Deci, ce avem, domnule Basescu, in fruntea ministerelor? Un Traian Igas care si-a luat Bacalaureatul la 24 ani, crezand ca acela care vaneaza ilegal in padure se numeste "branconier", un Daniel Funeriu care nu vrea sa-si echivaleze studiile in Romania, conducand Ministerul Educatiei cu doar 10 clase absolvite si un Gheorghe Ialomitianu, pe care in 2011 nu l-am vazut la masa cu niciun omolog important din Europa.

Mai avem un Emil Boc, despre al carui nume jumatate dintre romani nici macar n-au auzit. Nici nu stiu, probabil, ca e premierul tarii, majoritatea romanilor vazand ca masurile anticriza se iau de la Cotroceni, iar delegatia FMI este primita tot acolo.

Sa mai amintim despre Vreme sau Ariton si despre performantele lor in bransa? Lista poate continua, dar nu vrem sa se supere reevaluatul Gabriel Oprea, general cu patru stele. A, si sa nu uitam, anul trecut, ministrul Funeriu ne-a plimbat prin fata ochilor cativa tineri care se remarcasera la Bac cu notele de 10 obtinute. De-atunci nimic si ma intreb daca mai stie cineva ceva de ei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
După decizia luată în coaliția PSD-PNL de a retrage sprijinul pentru candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la primăria Capitalei, Marcel Ciolacu o prezintă pe Gabriela Firea ca cea mai bună...
Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Klaus Iohannis a răspuns marţi, 23 aprilie, de ce s-a deplasat în Coreea de Sud cu un avion de lux în timp ce miniştrii au mers cu un avion de linie, precizând că a venit într-o deplasare...
#studenti romani basescu, #Traian Basescu, #intalnire Basescu studenti romani , #presedinte