Basescu se vede obligat sa apere tara in raport cu CE

Marti, 20 Iulie 2010, ora 23:55
6638 citiri
Basescu se vede obligat sa apere tara in raport cu CE
Foto: Realitatea TV

Presedintele Traian Basescu a decis, marti, sa solicite convocarea de urgenta a Parlamentului, dupa ce in Raportul CE pe justitie Romania a fost acuzata ca nu si-a indeplinit obligatiile fata de partenerii europeni.

Seful statului s-a aratat profund nemultumit si ingrijorat de expresiile dure folosite in raport, in care se afirma ca "Romania si-a incalcat angajamentele luate la intrarea in Uniunea Europeana", acuzatie ce arunca o lumina extrem de neplacuta asupra tarii noastre.

In aceste conditii, presedintele a decis sa ceara Parlamentului sa se reuneasca de urgenta pentru a pune la punct o lege de functionare a Agentiei Nationale de Integritate in conformitate cu cerintele europene si cu angajamentele de preaderare, astfel incat suspiciunile privind corectitudinea autoritatilor romane sa nu planeze si asupra deciziei de aderare a Romaniei la Spatiul Schengen.

"In raport se arata ca noua lege ANI introduce declaratii mai putin detaliate. In mod clar Parlamentul si Guvernul au responsabilitatea de a corecta legea in raport cu conditiile angajate la momentul aderarii. E o solicitare expresa sa se refaca urgent legea ANI. Decizia de ieri a CCR creeaza aceste conditii. (...) Noua lege ANI reprezinta un pas inapoi. Situatia trebuie remediata fara intarziere, e precizarea CE (...)

Legea ANI restrictioneaza transparenta verificarii averilor demnitarilor. Aceasta noua lege intrerupe dezvoltarea ANI si incalca angajamentele luate de Romania inaintea aderarii (poate afla si domnul Frunda). Este o formulare grava", a declarat presedintele in conferinta de presa tinuta la cateva ore dupa publicarea Raportului CE.

Conferinta de presa a presedintelui, in format Live Text

Presedintele a declarat ca partea tehnica a raportului este corecta, cea politica insa nu.

"Nu putem insa accepta extinderea imaginii negative legat de forma in care a fost adoptata de Senat legea ANI. La celelalte benchmarkuri Romania a inregistrat progrese semnificative. Punctul meu de vedere este ca, din pacate, criticile la adresa ANI au centrat evaluarea pe acest aspect, afectandu-i justetea si echilibrul. Inteleg insatisfactia CE pentru ce s-a intamplat cu ANI, a mea este mai mare, pentru ca interesul meu este ca Romania sa evolueze pozitiv. Este si interesul oricarui roman. Dar de la incidentul ANI sa arunci o tenta profund negativa, mi se pare chiar o exagerare si nu suntem pregatiti sa o acceptam.

Progresele si nerealizarile trebuiesc privite asa cum sunt, fara tentatia ca pentru un incident (ANI) sa avem in Raport formulari de genul 'Romania incalca angajamentele de preaderare' cata vreme doua dintre benchmarkuri sunt indeplinite", a subliniat seful statului.

Acesta s-a aratat nemultumit si de includerea in raport a unor aspecte care nu fac parte din Mecanismul de cooperare si verificare. "Nu intelegem si nu suntem de acord ca in acest raport sa fie incluse domenii colaterale, precum achizitiile publice, care depasesc cadrul agreat al Mecanismului. Avem alte mecanisme agreate, OLAF, DLAF, sau verificari.

Ne alerteaza cu atat mai mult cu cat in faza initiala raportul viza si accesul in spatiul Schengen. Nu vrem sa riscam ca acest mecanism sa fie implicat si in alte zone pentru care avem deja mecanisme stabilite, agreate si egale pentru Romania ca pentru toate celelalte state membre", a precizat Traian Basescu.

In aceste conditii, seful statului a aratat ca Romania va face un raport propriu, in care va explica progresele si insuccesele care acopera activitatea institutiilor Romaniei, ce va fi transmis fiecarui stat membru UE, cat si CE.

"Trebuie sa avem o relatie decenta cu CE si acum cred ca trebuie sa continuam sa cooperam. Nu vom accepta insa, cu tot respectul nostru pentru CE, formulari care nu reflecta realitatea, de genul 'Romania nu isi respecta angajamentele'.

Romania e mare si are 22 de milioane de romani. Sunt institutii, Camera Deputatilor, Guvernul, Presedintia, care au avut activitati pozitive, DNA, Parchetul general. Formularea este nedreapta si consider ca sunt obligat sa reactionez. Romania isi respecta angajamentele, suntem determinati sa le ducem la capat, nu vom iesi din parametrii fixati", a afirmat presedintele Romaniei, cerand sprijinul Opozitiei pentru ca sa faca diferenta intre lupta politica si interesul national si sa permita elaborarea unei noi legi ANI.

"Decat sa mai facem o lege care sa faca trimiteri la celelalte, ar fi bine sa rescriem o noua lege ANI, pentru ca nu vreau sa dam prilejul sa lege de acest aspect intrarea in Spatiul Schengen. Meritam sa intram", a mai punctat seful statului.

Institutii dojenite, institutii laudate

Presedintele a citat din raport cateva pasaje in care anumite institutii implicate in sistemul judiciar, Parchetul General, DNA sau Ministerul Justitiei au fost apreciate. In schimb, cele mai criticate au fost ICCJ, CSM, Senatul si Curtea Constitutionala.

Daca in privinta Senatului lucrurile au fost foarte clare, "schilodirea legii ANI" chiar in preajma adoptarii raportului datorandu-i-se in exclusivitate, in privinta Curtii Constitutionale aspectele au fost ceva mai nuantate si mai largi.

Astfel, presedintele a subliniat ca deciziile Curtii Constitutionale au lovit la temelia a doua institutii fundamentale, Agentia Nationala de Integritate si Departamentul de Lupta impotriva Fraudelor (DLAF).

"Mai avem decizia cu privire la functionarea CNSAS, la pensiile judecatorilor, decizia prin care programul de diminuare a reducerii cheltuielilor sociale a fost respins de CCR, anulat. Ma intreb daca nu cumva toate celelalte institutii ale Romaniei isi vor pierde credibilitatea. Mult prea multe decizii CCR au avut efecte in relatiile internationale. Am vazut declaratia presedintelui CCR, Zegrean, care defineste CCR ca instanta politico-jurisdictionala. Ma intreb: in al cui interes politic s-au luat deciziile privind pensiile judecatorilor, amputarea CNSAS, ANI sau DLAF?", a acuzat presedintele.

Seful statului a mai explicat ca din cele 211 proiecte cu bani din fonduri europene pe industria carnii si productia de oua 62 sunt suspectate de fraudare, iar in cazul a 17 dintre acestea s-a decis returnarea banilor europeni.

"Suma pentru cele 17 proiecte la care sunt certe falsurile este 12,75 milioane euro, care trebuie returnati. (...) Romania trebuie sa plateasca penalitati pentru 2007 de 16 milioane euro si 2008 de alte 6 milioane euro pentru intarzierea platilor subventiilor la hectar. (...) Trag un semnal de alarma catre beneficiarii de fonduri europene. Fie ca sunt administratii locale, fie ca sunt firme care primesc surse financiare europene, e o atentionare publica asupra faptului ca acesti bani se verifica in timp", a avertizat presedintele.

Sunt obligat sa imi apar tara in relatiile cu tertii, fie ei si CE

"Consider raportul ca facand observatii corecte, in acelasi timp cred ca este debalansat in privinta unor aprecieri politice", a fost una dintre concluziile trase de presedinte.

In opinia sa, de vina pentru criticile dure din Raport sunt in special Senatul si Curtea Constitutionala. "Expresiile tari, cum ar fi 'lipsa de vointa politica' si 'incalcare atributii' sunt legate numai de legea ANI. S-au folosit expresii multe prea tari, care la ora asta sunt in toate cancelariile", a subliniat presedintele explicand inca o data de ce autoritatile romane considera ca trebuie sa redacteze un raport propriu pe evolutia justitiei in tara noastra.

"Am obligatia ca sef de stat sa imi apar si tara in relatii cu tertii, fie si in conditiile in care este vorba despre CE sau celelalte 26 de state. Expresia este extrem de tare 'ca in Romania nu exista vointa politica'. Dar in Camera legea ANI a trecut, eu am facut doua sesizari. Nu se poate spune 'Romania isi incalca angajamentele'. Romania isi respecta obligatiile, am facut tot ce s-a putut. A fost defectiunea de la Senat si parca deliberat in preajma raportului. Nu toti suntem obligati sa ne respectam tara la fel. Eu imi apar interesele tarii cu placere, cu convingerea ca fac ceea ce trebuie.

Multi vor spune 'presedintele ne-a distrus relatia cu UE'. Nu v-am facut nimic, pur si simplu punct la punct o nedreptate facuta Romaniei", a conchis seful statului, precizand ca l-a informat deja pe presedintele Comisiei Europene cu privire la aceasta decizie.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#Basescu raport Justitie, #Basescu raport CE, #raport Justitie Romania CE , #presedinte
Comentarii
Poza AIUREA AIUREA
AIUREA AIUREA
rank 5
CE ARE PERFECTA DREPTATE ! ROMANIA, CONDUSA DE BASESCU-BOC, INCALCA CONSISTENT CONDITIILE DE ADERARE LA UE !