Basescu: O criza in sistemul de transport maritim global, mult mai grava decat criza bancara

Sambata, 26 Octombrie 2013, ora 10:31
3666 citiri
Basescu: O criza in sistemul de transport maritim global, mult mai grava decat criza bancara
Foto: Digi 24

Presedintele Traian Basescu a dat, sambata, cateva sfaturi de criza pentru marinari, impartasindu-le si cateva intamplari din experienta personala.

Seful statului a participat la cea de-a XIV-a Adunare Generala a Asociatiei Internationale a Universitatilor Maritime, organizata la sediul BNR.

Traian Basescu si-a inceput discursul in limba engleza: "In fata vostra nu este doar un presedinte, este un si un capitan de vas si sunt extrem de mandru de brevetul pe care tocmai l-am reinnoit. Sunt in politica din anii '90, dar niciodata nu mi-am pierdut brevetul. Cu permisiunea dvs, voi vorbi in limba romana, pentru ca veti avea parte de un traducator foarte bun. Eu voi expune cateva idei pentru industria navala".

Stapanii marilor si oceanelor

"Sunt in fata unor oameni care cu grija, cu atentie, cu respect, pregatesc stapanii marilor si oceanelor. In momentul de fata, studentii dumneavoastra, ofiterii si comandantii de astazi stapanesc doua treimi din planeta. Ei sunt cei care asigura 90% din comertul mondial, cu navele lor, dar mai ales cu priceperea lor, pricepere pe care le-o dati dumneavoastra.

Industria shippingului este cu siguranta una din industriile care au mari perspective de dezvoltare, si nu o industrie care se pregateste sa apuna, rapusa de criteriile si exigentele globalizarii", a declarat Traian Basescu, subliniind faptul ca aceasta industrie este "motor al proceselor globale in plina dezvoltare".

Presedintele a reamintit ca in ultimii ani am trecut totii prin cea mai mare criza dupa 1929. "Ma intrebam care ar fi efectul daca macar o singura zi flota globala s-ar opri. Ar fi cu mult mai grav si cu urmari mult mai puternice decat criza bancilor", a punctat acesta.

In opinia presedintelui, criza maritima ar putea fi generata "daca sistemele de educatie pentru marina n-ar tine pasul cu evolutiile tehnologice si cu nevoile economiei globale din acest moment si din viitor", motiv pentru care rolul universitatilor maritime este esential.

"Nimeni nu isi poate imagina lumea fara cei pe care dumneavoastra ii pregatiti. Poate fara politicieni da, dar fara marinari nu", a subliniat persedintele.

Traian Basescu le-a vorbit apoi reprezentantilor universitatilor maritime din intreaga lume despre necesitatea uniformizarii acestui tip de invatamant la nivel global, in conditiile in care nevoia fundamentala - evitarea accidentelor maritime - poate fi asigurata si cu ajutorul unei pregatiri tehnice, manageriale si practice adecvate noilor tehnologii.

"Lumea se indreapta catre acesta directie, de aducere la suprafata a resurselor minerale de pe fundul adancurilor marilor si oceanelor (...) 'Safety first' - trebuie sa imbinam capacitatea de a raspunde evolutiilor tehnologice cu capacitatea de a mentine in deplina siguranta navele, porturile, sistemele de comunicatii, oamenii si bunurile pe care le transportam", a subliniat Traian Basescu.

Un pas inainte

Presedintele a vorbit apoi pe larg despre oamenii care lucreaza in industria maritima, o industrie care are o caracteristica importanta: "nimeni nu poate incepe meseria de ofiter de marina cu gandul ca se califica la locul de munca".

"Specificul educatiei in invatamantul de marina este acela ca atunci cand ai obtinut diploma si prima licenta de ofiter trebuie sa fii nu numai un excelent cunoscator al bazelor teoretice al navelor, platformelor pe care vei lucra, ci si un bun practician.

Nimeni nu vine sa stea cu un ofiter 3 sa ii asigure cele 8 ore de cart doar pentru ca este incepator (...) Am terminat facultatea cu sentimentul ca pot sa fac in siguranta serviciul la bordul navelor, e un sentiment pe care dumneavoastra aveti obligatia sa il dati studentilor, prin modul cum programa e construita", mai spus presedintele.

Totodata, acesta a subliniat faptul ca "la bordul navelor nu functioneaza nimic altceva decat proceduri", motiv pentru care "standardizarea procedurilor la nivel global ar fi unul din pasii inainte pe care i-ar face industria".

"Toti avem reguli nationale, dar trebie sa facem acel pas inainte in care sa stim ca un ofiter pregatit in Australia stie acelasi lucru ca un ofiter pregatit in Romania, Turcia sau SUA", a mai sustinut el.

Presedintele a vorbit si despre faptul ca o misiune esentiala a universitatilor maritime este de a crea "managerii porturilor", cei care le administreaza performant sau neperformant, dar mai ales despre calitatea oamenilor din acest domeniu.

Taria omului care infrunta natura si castiga

"Stiti foarte bine ca nu pregatiti oameni care vor lucra intr-un birou, pregatiti oameni care dincolo de a avea cunostinte tehnice si deprinderi practice trebuie sa aiba ceva: acea tarie a omului care infrunta natura, si nu oricum, ci o infrunta si castiga!

De aceea, cred ca invatamantul de marina, dincolo de a pregati tehnicieni, manageri, buni practicieni, trebuie sa aiba un sistem de selectie a calitatii celor care intra in managementul de marina.

Nu iti poti imagina pe puntea de comanda a unui petrolier un om slab, care sa isi puna problema daca invinge el sau natura, sa nu fie capabil sa isi sacrifice timpul de odihna pentru a sta pe puntea de comanda in timp de furtuna.

Trebuie oameni rezistenti, puternici, care sa aiba acea educatie pe care oamenii care traiesc la uscat nu o au: Care sa pretuiasca mai mult fierul decat pe ei insisi, acel otel care face ca nava sa fie sigura. Nava este prima grija a unui ofiter de marina", a mai subliniat seful statului.

In incheiere, Traian Basescu a tinut sa precizeze ca rostit aceste ganduri in calitatea sa de fost student, fost cadet, fost ofiter si comandant de nava.

Pentru ca unul dintre participanti l-a invitat sa fie profesor in universitatea maritima pe care o conduce, la plecare, seful statului a fost intrebat de jurnalisti ia in considerare oferta. "Nu sunt calificat mai, copii. Cine imi da mie un doctorat?", a declarat Traian Basescu razand, o ironie evidenta la adresa doctoratului lui Victor Ponta.

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#Basescu sfaturi criza marinari, #Basescu sfaturi mairnari , #presedinte