Basescu si Castro - prezente inedite la un important summit (Opinii)

Duminica, 27 Ianuarie 2013, ora 20:57
6826 citiri
Basescu si Castro - prezente inedite la un important summit (Opinii)
Foto: presidency.ro

"Batranul Basescu" asa cum se autointitula presedintele pentru o eventuala revenire la conducerea PDL, sustinuta de catre unii camarazi de partid, dar si cartita pe la colturi de cativa timizi contestatari, a luat cap compas o indepartata regiune a globului.

Vreme de cateva zile, liderul de la Cotroceni participa la Summitul Comunitatii Statelor Latino-Americane si Caraibiene (CELAC)-UE, avand in program si o vizita oficiala in Peru. Este primul periplu in calitate de sef de stat pe care Traian Basescu il face in America Latina. Cat priveste intalnirea de la Lima cu oficialitatile Republicii Peru, este a doua la cel mai inalt nivel dupa cea condusa de Ceausescu, in 1973.

De atunci, multe s-au schimbat in lume. Planeta se grabeste pentru a nu fi ajunsa de criza, s-a globalizat mapamondul, centri de putere au trecut politica in plan secund, dandu-i prioritate economiei. Exemplu neobisnuit, ba chiar imposibil candva: i-ar fi ingaduit Nikita Hrusciov cuiva din familia Castro sa aiba intalnire cu cancelarul RFG? Dar sa mai si intretina un cordial dialog?

Ei bine acum, Raul, fratele "maximului" cubanez Fidel, sta la masa tratativelor cu Angela Merkel. Fidel unei sperante de schimburi avantajoase cu produsele manufacturate in Bundesrepublik Deutschland. De-ar fi stiut Brejnev cel Groaznic pana unde poate ajunge tradarea "nobilelor" interese ale celui mai feroce sistem "cereal killer" din istoria umanitatii, nu mai cumpara tona de trestie de zahar din Havana la pret de nava cosmica si samaliot inclus.

Doar pentru ca respectivul stat sa ramana o tinta infipta in bocancul Unchiului Sam. Apropo de vecinul nordic al gazdelor summitului. Acest conglomerat de tari - CELAC - intrunit acum in Chile, intamplator omonimul primului ministru de Externe (FSN) postdecembrist (Sergiu) numit de Iliescu, reprezinta un rival nou - fondat la Caracas in decembrie 2011 - pentru Organizatia Statelor Americane (OSA). Aceasta din urma cuprinde SUA si Canada.

Sa fi lasat Traian Basescu in plan secund declarata optiune de apartenenta la axa Bucuresti-Londra-Washington? Fiindca nici premierul Marii Britanii n-a traversat Atlanticul. Nu, fara doar si poate. Insa la Santiago de Chile se intalneste cu personalitati de prim rang de pe batranul continent. De care-l leaga identificari afective. Desi s-a bucurat de empatie si cu solul american la Bucuresti.

Sunt prezenti acolo presedintele Comisiei Europene, Barosso, cel al Consiliului European, Van Rompuy, precum si, asa cum ziceam, cancelarul german Merkel. Totusi, un asemenea summit care intruneste 42 de sefi de stat si de guvern, numai America Latina si Caraibe avand 33 de tari membre, nu era de ratat.

Poate ca trebuia sa ramana acasa cativa din cei 5 consilieri prezidentiali, din Compartimentul Protocol si SPP. Insa, daca tot nu s-a mai ajuns pe acolo din '73, merita un suport financiar de la contribuabilul roman. Presonal, cred ca se impunea prezenta ministrului de Externe, a ambasadorilor din Chile si Peru.

Revenind, miza reuniunii este dezvoltarea relatiilor economice dintre cele doua mari zone ale lumii prin semnarea unor acorduri de liberalizare. Intr-un context in care statele sud-americane s-au dovedit mult mai rezistente la testul crizei ultimilor ani, aflandu-se in continuare pe crestere.

Ideea expusa de catre Titus Corlatean pare fezabila: "Prin pozitia sa geostrategica si in baza latinitatii comune, Romania poate fi o poarta de acces pentru America Latina in Europa Centrala si de Est, cat si spre Asia Centrala si Orientul Mijlociu". Dat find ca nu rupem gura targului in relatiile economice cu China, mai ales, Rusia, Japonia etc.

Seful diplomatiei romane va avea intaniri cu omologii sai din Chile, Uruguay, Brazilia, Mexic, Columbia, Argentina, Venezuela. O piata atat de ampla nu trebuia ignorata. Romania isi intoarce cu interes privirea spre potentialul zonei, in ultimii ani avand loc o oarecare revenire a relatiilor comerciale, dupa o cadere semnificativa in anii '90.

Se poate materializa un proiect cu Brazilia a societatii Astra Arad de producere a vagoanelor de cale ferata, ceea ce ar insemna o reinnodare a achizitiilor de utilaje industriale romanesti de catre tari ale acestui urias continent. Comert candva in mare voga. Mai ales in anii '70- '80.

Ar fi interesanta o astfel de megaintalnire gazduita de Moscova. Deocamdata, suna mai bine gracias decat spasiva. In relatiile economice, desigur. Pentru ca ele trebuie sa dicteze politicului si nu invers.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Horoscop zilnic. Duminică, 21 aprilie. Zodia cu cel mai mult noroc în dragoste
Horoscop zilnic. Duminică, 21 aprilie. Zodia cu cel mai mult noroc în dragoste
Astrele au pregătit noi provocări pentru zodii, unele fiind mai norocoase, iar altele mai puțin. Toate previziunile despre dragoste, bani sau job, în horoscopul zilnic. Berbec: Situația ta...
Alertă maximă în America Latină. După El Nino urmează o altă nenorocire care va devasta regiunea
Alertă maximă în America Latină. După El Nino urmează o altă nenorocire care va devasta regiunea
Ţările din America Latină trebuie să fie în alertă maximă odată cu trecerea rapidă de la fenomenul meteorologic El Nino la cel cunoscut sub denumirea de La Nina, oamenii şi recoltele...
#Basescu, #summit, #America Latina, #Chile, #relatii , #presedinte