Basescu si liderii locali din Harghita si Covasna: "Nu avem nimic de impartit"

Duminica, 21 Septembrie 2008, ora 16:40
2275 citiri
Basescu si liderii locali din Harghita si Covasna: "Nu avem nimic de impartit"
Sursa: Realitatea.net

"Nu avem nimic de impartit", aceasta a fost replica presedintelui Traian Basescu in discutiile avute duminica, la Covasna, cu autoritatile locale, a declarat, la terminarea intalnirii, presedintele CJ Covasna.

"Ne-am inteles foarte bine cu domnul presedinte si am trecut in agenda problemele sociale si economice care exista", a adaugat acesta, nominalizand printre probleme infrastructura deficitara.

Presedintele Traian Basescu nu a facut insa nicio declaratie la finalul intalnirii cu reprezentantii autoritatilor locale din Harghita si Covasna.

Presedintele Basescu s-a urcat in elicopter si a plecat imediat dupa finalizarea discutiilor, fara sa acorde declaratii presei si chiar fara sa adreseze vre-o vorba turistilor din Covasna.

Un nou concept: autonomie asimetrica

Pe de alta parte, membri ai UDMR Covasna au vorbit, duminica, in cadrul intalnirii din statiunea Covasna cu presedintele Traian Basescu, despre un nou concept, acela de autonomie asimetrica, transmite corespondentul NewsIn.

"Noi am spus ca sprijinim autonomia asimetrica, ca fiecare regiune sa aiba autonomia pe care si-o doreste. Daca unii doresc sa aiba mai multa autonomie, sa aiba, daca mai putin, atunci mai putin", a declarat primarul municipiului Sfantu-Gheorghe, Antal Arpad, alaturi de presedintele CJ Covasna, Tamas Sandor.

Potrivit acestuia, la intalnire s-a discutat si despre descentralizare, ideea prezentata fiind aceea ca nu s-au facut acei pasi necesari si exista multe probleme, prin urmare acest proces de descentralizare trebuie accelerat.

Dupa intalnirea de anul trecut cu autoritatile din cele doua judete, Basescu a declarat ca nivelul de autonomie trebuie sa fie egal in toata tara, pentru ca statul roman este un stat unitar.

"Si eu sunt un suporter al autonomiei, dar al autonomiei egale in Covasna si Harghita cu cea din judetul Calarasi, Bihor sau Constanta. Nivelul de autonomie trebuie sa fie egal in toata tara, pentru ca statul roman este stat unitar", a declarat atunci Traian Basescu. Totodata, acesta a subliniat ca este foarte clar si arhicunoscut faptul ca sustine de multa vreme deblocarea proceselor de descentralizare.

Conducerea judetului Covasna a deschis, duminica, in cadrul intalnirii cu presedintele Traian Basescu, si problema sistemului scolar si in special a invatarii limbii romane de catre elevii maghiari, concluzia autoritatilor locale fiind ca limba romana trebuie predata "ca o alta limba" pentru acestia.

"Desigur exista manuale specifice pentru acei tineri din clasa I-VIII, insa sistemul e la fel, trebuie schimbat. Copiii maghiari trebuie invatati limba romana parca ar fi o alta limba si nu limba lor materna", a declarat presedintele Consiliului Judetean Covasna, Tamas Sandor, cu mentiunea ca trebuie schimbat sistemul de invatamant in acest sens, transmite corespondentul NewsIn.

In acelasi context, primarul Antal Arpad a accentuat ideea ca nu este buna folosirea termenului de invatare a limbii romane ca pe o limba straina, ci "ca o alta limba". "Interesul nostru, al politicienilor maghiari, este ca toti maghiarii sa invete sa vorbeasca limba romana", a declarat Antal.

Tot legat de invatamant, primarul din Sfantu-Gheorghe a declarat presei, dupa intalnirea cu presedintele Traian Basescu, ca o alta problema ridicata a fost cea a Universitatii Sapientia, in prezent finantata de Guvernul Ungariei.

"Am spus ca este foarte important sa fie sprijinita financiar si de catre Guvernul Romaniei. Presedintele a spus ca, din punctul sau de vedere, i s-ar parea logic sa fie asa", a declarat Antal.

Despre problema invatarii limbii romane de catre copiii maghiari seful statului a declarat, la vizita sa de anul trecut din Covasna, din luna august, ca trebuie introdus un sistem special de predare pentru copiii maghiari, astfel incat acestia sa-si insuseasca limba romana corect.

Eveniment Quarterly Report

O nouă alianță politică a fost formată, înaintea unui an electoral important. „Va combate risipa banilor publici, care va proteja categoriile vulnerabil”
O nouă alianță politică a fost formată, înaintea unui an electoral important. „Va combate risipa banilor publici, care va proteja categoriile vulnerabil”
Partidul Ecologist Român şi Partidul Verde-Verzii, membru al Verzilor Europeni, au anunțat că au format Alianţa AER pentru România. ”Această alianţă se distinge printr-un program...
George Simion, mesaj de la Bruxelles: "Aştept toate româncele în AUR!"
George Simion, mesaj de la Bruxelles: "Aştept toate româncele în AUR!"
Preşedintele AUR, George Simion, a continuat seria întâlnirilor la nivel internaţional în această săptămână la Bruxelles, anunţă, sâmbătă, reprezentanţii formaţiunii. ”Ne...
#Traian Basescu, #Covasna, #Harghita, #autoritati locale, #declaratii , #presedinte