Basescu si liderii PDL participa la Congresul PPE de la Dublin: Cine va fi candidatul la sefia CE?

Joi, 06 Martie 2014, ora 11:35
3183 citiri
Basescu si liderii PDL participa la Congresul PPE de la Dublin: Cine va fi candidatul la sefia CE?
Foto: Arhiva

Presedintele Traian Basescu si o delegatie a PDL condusa de presedintele partidului, Vasile Blaga, participa joi si vineri la Congresul PPE care are loc la Dublin si la care va fi desemnat candidatul popularilor europeni la sefia Comisiei Europene.

Presedintele se afla la Bruxelles, unde participa la reuniunea Consiliului European pe tema situatiei din Ucraina, urmand ca joi seara sa plece la Dublin, unde la ora 18:50 (ora Romaniei), va asista la Prima sesiune plenara a Summitului Partidului Popular European, iar la ora 22:30 va participa la dineul oferit de prim-ministrul Irlandei, Enda Kenny.

Cea de a doua sesiune plenara a Summit-ului are loc vineri, la ora 12:15 (ora Romaniei).

Delegatia Partidului Democrat Liberal care participa la Congresul PPE este formata din 37 de delegati, printre care presedintele Vasile Blaga, Anca Boagiu, care este si vicepresedinte PPE, precum si candidatul PDL la prezidentiale Catalin Predoiu.

"La Congresul PPE de la Dublin, pentru prima oara un partid european isi va alege candidatul pentru functia de presedinte al viitoarei Comisii Europene, care va fi formata dupa alegerile pentru Parlamentul European din acest an. Trei candidati s-au inscris in cursa - Jean Claude Juncker, fostul premier al Luxemburg, Valdis Dombrovskis, fostul premier al Letoniei si Michel Barnier, actualul comisar pentru piata interna si servicii", se precizeaza intr-un comunicat remis Ziare.com.

De asemenea, pe agenda Congresului se mai afla alegerea presedintelui partidului si votarea programului PPE pentru perioada 2014-2019.

La Congresul PPE de la Dublin participa in jur de 2.000 de persoane din 39 de state europene, din care 800 au drept de vot.

Premiera la alegerile europarlamentare din acest an

PPE are cel mai mare grup parlamentar in legislativul Uniunii si este cel mai mare si influent partid european, din el facand parte 73 de partide din 39 de state, presedintii actuali ai Comisiei Europene si Consiliului European, 12 sefi de stat si de guvern din state membre UE si 5 din state non-UE, 13 membri ai Comisiei Europene.

Alegerile europarlamentare, care au loc anul acesta in perioada 23-25 mai, este posibil sa schimbe structura Parlamentului European si a Comisiei Europene.

In plus, pentru prima data, cetatenii europeni vor alege, in mod indirect, persoana care va conduce Comisia Europeana pentru urmatorii cinci ani.

In Tratatul de la Lisabona se spune ca presedintele Comisiei Europene va fi desemnat "luand in considerare" rezultatul alegerilor europarlamentare, ceea ce pana acum nu se intampla, presedintele CE fiind desemnat doar in urma intelegerilor din Consiliul European.

Ca urmare a intrarii in vigoare a Tratatului de la Lisabona, partidele politice isi vor nominaliza candidatii pentru presedintia CE, iar acestia vor trebui sa caute sprijin la nivelul fiecarui stat membru, la fel cum se intampla la alegerile nationale.

C.B.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, săptămâna viitoare, de luni până miercuri, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitaţia omologului său, Yoon Suk Yeol, informează...
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
#Basescu Dublin congres PPE, #PDL congres PPE 2014, #candidat PPE comisia europeana , #presedinte