Basescu si Ponta. Condamnati sa colaboreze, obligati sa se sfasie (Opinii)

Duminica, 13 Mai 2012, ora 23:40
5721 citiri
Basescu si Ponta. Condamnati sa colaboreze, obligati sa se sfasie (Opinii)

Relatia Basescu-Ponta a inceput bine. Pasnic. Decent. Surprinzator de bine. Si surprinzator stiindu-i pe amandoi si stiind ce au spus unul despre altul. Ce si-au aruncat in cap.

Cum se intampla in politica, situatia te obliga macar la pastrarea aparentelor. Intrebarea e asta - cat va mai dura? Totul pare sa ii impinga pe cei doi la scandal. Si daca n-ar fi contextul, sunt ei insisi. Doi oameni cunoscuti ca fiind predispusi la confruntare. Sigur, as putea sa ma insel. Sa ma surprinda total amandoi si cooperarea sa curga lin. Sau macar echilibrat, decent. Asa va fi, pentru un timp. Ar putea dura chiar pana la alegerile din noiembrie si, daca USL castiga alegerile, si putin dupa.

Doar ca sansele pentru ca situatia sa se desfasoare normal sunt mici. Totul pare impotriva. In situatia de acum, totul pare sa duca spre un scandal. In domeniul politicii externe presedintele are un ministru de Externe fata de care nutreste antipatie. Sentimentul fiind, de altfel, reciproc. Mai mult, in acelasi domeniu, premierul si presedintele deja au pareri diferite referitoare la cine trebuie sa reprezinte tara la Consiliul European. Nici pe justitie lucrurile nu stau mai fericite. Cu siguranta, Basescu si Ponta au idei extrem de diferite referitoare la cine vor fi sefii DNA si Parchetului General. Pe care ii numeste presedintele, dar la propunerea ministrului Justitiei. Titus Corlatean, al carui sef politic e Ponta.

Apoi, pe Educatie, Basescu a avertizat inca din ziua investirii Guvernului ca nu va accepta o "restauratie". Or stim foarte bine ca USL nu doar ca vrea sa schimbe din temelii Legea Educatiei, dar deja a inceput s-o faca, inca de pe vremea cand nu doborase Guvernul Ungureanu, dar dobandise majoritatea in Senat. Vezi Legea Filip-Croitoru.

Totul impotriva pacii

Si exemplele pot continua mult si bine. Aproape ca nu e subiect pe care Basescu si Ponta sa nu aiba viziuni diferite. Totul pare sa-i duca spre ruptura. Si, daca motivul rupturii nu va fi acesta, va fi vorba si de necesitatea politica.

Traian Basescu va ataca in momentul in care va simti ca USL si Ponta incearca sa-l faca irelevant. Victor Ponta va ataca in momentul in care va simti ca Basescu se "intinde" peste atributiile sale sau in momentul in care va simti ca are nevoie de un adversar. Pentru ca, sa fim intelesi, Traian Basescu e cel mai bun lucru care i s-a intamplat lui Victor Ponta.

Dincolo de faptul ca e un model pentru cum se poate reusi in politica prin hotarare si agresivitate, Traian Basescu e si adversarul perfect. Cel pe care il poti identifica cel mai usor drept "dusmanul". Bineinteles, asta e o tactica veche de cand lumea, cu identificarea dusmanului, la care chiar Basescu exceleaza.

Ponta l-a pierdut, momentan, pe Basescu drept dusman. Nu-l mai poate arata poporului si identifica drept tinta. N-au apucat si inca nu are motiv. PDL, de asemenea, nu mai poate fi mult timp "dusmanul". Desi va fi aratat cu degetul un timp si se va vorbi de "greaua mostenire", nici aceasta nu poate dura asa mult. Oricand ai nevoie de un dusman, mai ales cand lucrurile nu merg asa de bine. Basescu a fost "esenta raului" timp de atat de mult timp, la un moment dat isi va regasi utilitatea.

Probabil ca scandalul nu va incepe chiar acum, asa repede. Ca se vor stradui, cel putin temporar, sa aiba o relatie echilibrata, in folosul ambilor. Sunt sigur ca cei doi au vorbit despre chestiunea asta inca de la inceput. Primul lucru.

Insa toata scena pare facuta pentru razboi politic. Dar poate ca ma insel. Poate ca ambii s-au schimbat. Poate ca vor fi suficient de calculati pentru a sti ca au nevoie unul de altul. Poate ca amandoi au invatat ceva din coabitarea Basescu-Tariceanu. Poate ca nu vor depasi faza unor ciondaneli inerente. Ambii imi vor fi castigat respectul.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Ponta Basescu ruptura, #Ponta Basescu colaborare , #presedinte