Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Basescu si premierul PSD

Joi, 26 August 2010, ora 09:00
7514 citiri

"Aveti grija ce va doriti. S-ar putea sa se intample si sa va chem la guvernare." Asa a grait parinteste Basescu inspre PSD si PNL. Si chiar asa e. Guvernul Boc e posibil sa cada. Sa zicem ca va cadea. Va veni in loc o noua majoritate, cu un nou premier.

Ei, de aici lucrurile se complica. In mod normal, ar fi de la PSD, in mod normal, ar fi Ponta. Dar ce e normal atunci cand vorbim despre Basescu ? Pentru ca e clar, si cu PSD la guvernare, Ponta nu va conduce guvernul. Va fi altcineva, un om mai convenabil pentru Basescu. Sau macar unul mai putin convenabil pentru PSD ca partid. Si va fi un cal troian. Un pesedist sau un tehnocrat special.

Varianta 1 - pesedistul

Pica guvernul. Se face alta majoritate. PNL e de acord cu un premier PSD. Greu de crezut, dar sa zicem. Atunci, mingea va fi in terenul lui Basescu. Si, din prima sau nu, numeste un premier pesedist. Varianta cea mai putin probabila e sa numeasca un pesedist cu acte in regula. Partidul ar mirosi din start capcana mult prea evident. Tentativa de divizare. Apoi, nici nu ar avea pe cine. Asa ca va fi mai curand un fost pesedist. Un om despre care PSD n-ar avea ce sa comenteze, din moment ce l-a apreciat odata.

De departe, cea mai probabila varianta pare George Maior. Directorul Serviciului Roman de Informatii. Si unul din cei mai apreciati senatori si specialisti in relatii internationale din PSD inainte de a prelua functia. Si-ar permite PSD sa-l refuze? Si-ar permite sa blocheze tara intr-un razboi cu Basescu, in conditiile in care omul indeplineste ambele conditii? Cand e si un pesedist apreciat, si capabil sa lucreze foarte bine cu Basescu? Nu se stie, mai ales ca s-ar putea sa nu mai primeasca o a doua propunere la fel de avantajoasa.

Singura alta varianta la fel de probabila, in care Basescu numeste un premier pesedist, e cea numita Mihai Tanasescu, reprezentantul Romaniei la FMI, un foarte apreciat ministru de Finante, pe vremea guvernarii Nastase. Si vicepresedinte al PSD. Un om care in ultimul timp a parut ca se intelege foarte bine cu Traian Basescu.

Oricare dintre cei doi ar fi si orice alta solutie asemanatoare se va gasi, lucrurile raman la fel. Va fi un cadou de la Basescu. Un mare cadou. Otravit. Pentru ca atunci guvernul nu va fi condus de la capul PSD. Premierul nu va fi seful celui mai mare partid. Avantaj Basescu.

Varianta 2 - tehnocratul

E posibila si asta. Un tehnocrat cu nume, cel mai probabil din mediul economic. Justificarea perfecta, in conditiile crizei. Desi e mai greu de acceptat, nu e chiar imposibil. In varianta in care Basescu joaca dur, nu va conta ce vor partidele. Daca va juca mai diplomat, o va face astfel incat sa invrajbeasca PSD cu PNL. Sau sa le puna intr-o pozitie dificila fata de electorat.

Oricum, intrebarea cea mare e referitoare tocmai la asta. La modul cum ar numi Basescu noul premier. O va face peste capul PSD? Peste al PNL? Peste al ambelor partide? Cine va fi marele perdant?

Oricum, de un lucru putem fi siguri. Nu va fi un premier anti-Basescu. Seful statului nu-si permite inca o guvernare de razboi, precum a fost cea cu Tariceanu. Ii trebuie ceva in care sa mai pastreze putere. Intr-un fel sau altul.

Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
#premierul lui Basescu, #premier PSD, #noul Guvern , #presedinte
Comentarii
Poza Ghilotina
Ghilotina
rank 5
Vedeti-va de treaba cu Johannis asta ! Curand nu va mai fi nici primar . Desi a stiut sa aiba cuvinte masurate in toata intamplarea .