Basescu si Rasmussen, declaratie comuna: Rusia submineaza pacea. Romania nu e singura

Vineri, 16 Mai 2014, ora 13:24
8775 citiri
Basescu si Rasmussen, declaratie comuna: Rusia submineaza pacea. Romania nu e singura
Foto: Digi24

Presedintele Traian Basescu si secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, au vorbit, vineri, la Bucuresti, despre actiunile Rusiei si tensiunile din regiune, fiind cu aceasta ocazie reafirmata solidaritatea membrilor Aliantei Nord Atlantice in fata oricarei posibile agresiuni.

Unul dintre cele mai importante subiecte abordate in timpul discutiilor care au avut loc intre secretarul general NATO si presedintele Romaniei a fost pozitia Aliantei fata de Republica Moldova, tara neutra din punct de vedere militar, conform Constitutiei.

Cei doi oficiali au reamintit ca anul acesta se implinesc 10 ani de la aderarea tarii noastre la NATO si au subliniat foarte ferm ca alianta si-a intarit capacitatea de aparare pe flancul estic, fiind gata sa raspunda rapid la orice provocare din partea Federatiei Ruse.

Ziare.com a transmis principalele declaratii in format LIVE text:

Traian Basescu

- Va multumesc pentru vizita dvs. la Bucuresti. Vizita corespunde si evenimentului nostru national - implinirea a zece ani de la intrarea Romaniei in NATO.

- Vizita vine intr-un moment in care regiunea e framantata de probleme de securitate.

- Am discutat toata problematica regiunii si modul cum trebuie sa reactionam in raport de pozitia Ucrainei si a Rusiei, de anexare a Crimeii s.a.m.d.

- Obiectivul nostru este consolidarea securitatii pe flancul de est si reafirmarea art. 5 al tratatului NATO, care garanteaza securitatea fiecarui stat membru.

- Am remarcat reactia de solidaritate a SUA, a Canadei, care au trimis in Romania nave si avioane de lupta, reactia NATO in general fata de instabilitatea din regiune si afirmarea la cel mai inalt nivel, a secretarului general, a functionarii art. 5 in orice circumstanta.

- Angajamentul Guvernului de a creste alocatiile pentru MApN este un semnal bun. Trebuie sa analizam cadenta cu care se face, masurile nu asteapta.

- Situatia din Marea Neagra s-a deteriorat consistent, are o alta imagine dupa anexarea Crimeii si dezvoltarea unui alt centru de putere, care nu se mai afla sub control ucrainean.

- Am multumit domnului Rasmussen pentru spijinul acordat in timpul mandatelor domniei sale, destui romani sunt in jurul domniei sale, ocupa diverse functii, este un semnal pozitiv.

Anders Fogh Rassmusen

- Este o mare placere sa va reintalnesc, sunt deosebit de incantat.

- Romania joaca un rol exceptional in Afganistan. Sunteti deosebit de activi, inclusiv in apararea antiracheta.

- Ati demonstrat ca este posibil sa intoarcem tendinta de scadere a bugetelor pentru aparare si sa faceti investitii substantiale.

- Angajamentul nostru este unul solid.

- Am discutat criza de la granite: Romania nu este singura, sunteti parte a NATO, orice aliat se bucura de protectia completa a NATO. Am consolidat prezenta noastra, in aer, pe apa, in teren, din Marea Neagra pana in Marea Baltica, inclusiv in Romania. Vom face tot ce este necesar, oricat este nevoie.

- Agresiunea Rusiei submineaza pacea si prosperitatea.

- Mai mult ca niciodata, apararea conteaza. Va multumesc, domnule presedinte, pentru angajamentul dvs. personal.

Intrebari

- A.F. Rasmussen: Dupa ce am vazut ce se intampla in Ucraina, nimeni nu mai are incredere in garantiile Rusiei. Am vazut o insfacare a teritoriului cu forta. Nu putem sa avem incredere in asa numitele garantii. Ucraina trebuie sa decida daca adera la NATO, fiecare natiune trebuie sa aiba dreptul sa isi aleaga politicile de securitate, inclusiv politicile de aliante. Ucraina sa decida, nu Rusia, nu noi.

- In legatura cu Transnistria se aplica acelasi lucru. Solicitam respectul pentru integritatea si suveranitatea Moldovei. Rusia sa isi respecte obligatiile internationale si sa nu incerce sa destabilizeze R. Moldova si Ucraina.

- (premierul ucrainean a vorbit despre Al Treilea Razboi Mondial. e posibil?) E dramatic, dar va asigur ca NATO e pregatita sa apere si sa protejeze aliatii sai in mod eficient. Am luat masuri imediate pentru consolidarea apararii colective, in tarile baltice, deasupra Poloniei si Romaniei, in Marea Neagra si Marea Baltica, mai multe forte pe teren. Nu vom ezita sa luam si alte masuri, suntem pregatiti.

- T.Basescu: Declaratia premierului Iateniuk a fost hazardata, NATO este pregatita pentru orice tip de interventie. E chestiune de cateva zile, cateva ore, pentru ca NATO sa isi poata exercita capacitatea de a apara pe oricare dintre membrii sai.

- (ati avut intalnire cu ambasadorul Ucrainei la sediul MApN?) A.F.Rasmussen: Da, am discutat despre Ucraina, dar nu m-am intalnit cu ambasadorul. Avem intalniri frecvente cu Ucraina la sediul NATO, e o comisie speciala. Am discutat cum putem sa consolidam parteneriatul NATO-Ucraina si consolidarea relatiilor noastre.

- T. Basescu: Am subliniat necesitatea consolidarii flancului estic al NATO, dar nu e o noutate. Problema s-a pus imediat ce Federatia Rusa a inceput operatiunile de preluare a Crimeii. Navele americane, avioanele canadiene, americane, suplimentarea trupelor s-a facut imediat. Trebuie reechilibrate capacitatile militare la Marea Neagra. In opinia noastra, Marea Neagra a devenit partea cea mai sensibila in regiune, e vulnerabilitatea cea mai mare pe care o avem. Este "stomacul moale".

Oficiali in vizita la Bucuresti

Secretarul general NATO se afla pentru doua zile la Bucuresti, intr-o vizita oficiala generata de contextul international tensionat, generat de criza din Ucraina.

Vineri, la ora 10, acesta a fost primit cu onoruri militare la sediul Ministerului Apararii Nationale, unde a avut o scurta intalnire cu premierul Victor Ponta si a discutat cu ministrul Mircea Dusa si vicepremierul Gabriel Oprea.

Ponta: Bugetul pentru aparare va ajunge la 2% din PIB in 2017. NATO ne-a felicitat (Video)

Ponta, dupa intalnirea cu Rasmussen: Nu a fost un schimb de replici oficial cu Rogozin, doar unul pe teme alcoolice cu presedintele

In programul oficial al secretarului general NATO a figurat si intalnirea cu presedintele Traian Basescu, care a inceput la ora 12:15 cu primirea in Holul de Onoare si fotografia oficiala, urmata de aproape jumatate de ora de convorbiri, cu participarea membrilor celor doua delegatii oficiale, si de conferinta de presa comuna.

Dupa ora 13:00, presedintele Romaniei ofera un dineu oficial in onoarea secretarului general al NATO, domnul Anders Fogh Rasmussen.

Seful NATO, despre spionaj: As fi suprins ca Rusia sa nu fie activa si in Romania

Manevre navale NATO la Marea Baltica. Rusia, lasata pe afara

In zilele urmatoare, in Romania va veni vicepresedintele SUA, Joe Biden, iar la sfarsitul lunii tara noastra va fi vizitata de seful Pentagonului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Basescu Rasmussen declaratii Cotroceni, #Basescu secretar NATO conferinta , #presedinte