Basescu si triumful esecului (Opinii)

Miercuri, 13 Februarie 2013, ora 11:53
3488 citiri
Basescu si triumful esecului (Opinii)
Foto: Arhiva

Nu e prima data cand presedintele Basescu isi prezinta propriile fapte ca incununate de triumf, la fel cum nu e nici singurul si nici primul politician care o face, numai ca era de asteptat ca, dupa evenimentele din vara lui 2012, activitatea domniei sale sa beneficieze de un suflu innoitor, iar vechile obisnuinte sa dispara ori macar sa se atenueze.

Este la fel de adevarat ca in interventia de duminica presedintele a adus precizari suplimentare apropo de participarea la negocierile CE asupra bugetului multianual, dar explicatia ca si asa nu puteam cheltui cat ne era repartizat nu poate scuza diminuarea fondurilor, asa cum nici pretentiile contributorilor, cu siguranta, aceleasi si pentru polonezi, nu califica grozav rolul sau de negociator.

Bugetul Europei si politica romaneasca

In plus, daca in primii ani de prezidentiat, astfel de situatii erau privite cu ingaduinta de catre presa si Opozitie, azi orice esec, sovaiala, scapare devin un capat de lume. Ba i se reamintesc de fiecare data si nereusitele anterioare.

De aceea, nu cred ca dl Basescu s-ar fi asteptat acum ca opozantii politici si din presa sa faca un compromis si sa-i prezinte atat succesele, cat si insuccesele. Asa ca de fiecare data cand apare in public incearca sa retrezeasca simpatia electoratului evidentiindu-si mai cu seama reusitele.

Situatia politica a presedintelui a devenit anevoioasa intrucat deja are un istoric, un background imposibil de evitat: a intrat in Palatul Cotroceni cu sloganul "Sa traiti bine!", dar in 2009 Guvernul Boc a amanat orice reforma de dragul realegerii dlui Basescu.

Astfel ca, in mai 2010, fara o analiza aprofundata a economiei romanesti, fara o prognoza temeinica, a impus solutia majorarii TVA, a taierilor salariale si a reducerii pensiilor. Probabil sub imperiul spaimei produse de criza imobiliara americana si de mortgage-ul englez.

De la buget, la credibilitate

Fireste, diminuari de venituri si cresteri de impozite s-au operat si in alte state europene, dar amploarea amputarilor n-a fost absurda si partinitoare ca in Romania, unde gradul de suportabilitate era cel mai mic.

In plus, desi salariatii au dus-o mai greu, a urmat o destrabalare bugetara fara precedent din partea autoritatilor publice, daca ne luam dupa Curtea de Conturi si rezultatele multelor audituri comandate in ministere, agentii, deconcentrate. Despre investitii aiuritoare si fara sens nu mai vorbim.

Pe deasupra, explicatiile, motivarile taierilor au fost neinspirate, neprofesioniste si chiar descalificante: Romania este singura tara care a inteles ca iesirea din criza nu se poate face fara costuri sociale, iar PDL si presedintele Basescu sunt singurii capabili sa...

A fost prima data cand cunoscuta forta de persuasiune a presedintelui nu i-a fost de folos, dupa care credibilitatea sa si-a accentuat declinul. Actiunea de diminuare salariala nu a putut fi nicidecum inteleasa de cei in cauza ca un triumf, aberatia economica a reducerii consumului fiind repudiata si de marii economisti, inclusiv ai FMI.

Plus sau minus?

Lucrurile nu sunt cu mult deosebite in cazul participarii presedintelui la ultima reuniune a sefilor de stat din UE: prim ministrul Ponta sustine ca ne era repartizat initial un buget de 48 miliarde de euro din care am primit numai 40, iar dl Basescu spune ca Romania a primit "in plus sase miliarde de euro fata de bugetul actual. Crestere de 10% pe fonduri de coeziune si 27% pe fonduri destinate politicii agricole comune".

Nu stiu in ce masura rezultatele negociatorilor nostri puteau fi mai bune de moment ce politicile de austeritate bugetara au ajuns prioritare in UE. Cert este ca si alte state au suferit amputari, la fel cum ar fi de bun augur sa nu ne comparam cu Polonia, unde gradul de absorbtie a fondurilor europene a fost total.

Ce va fi?

Dar este la fel de sigur ca si din aceasta confruntare dl Basescu va iesi cu imaginea sifonata. Partea ingrata este insa ca odata cu credibilitatea domniei sale se prabuseste si aceea a PDL, recunoscut altadata ca partid prezidential, iar alegerile partiale de duminica trecuta i-au facut pe analisti sa-si puna intrebarea daca nu cumva, ramanand fara partid, e nevoit sa-si prezinte singur succesele.

Ei bine, la nivelul perceptiei sociale, toate cele de mai sus au un cost politic, pe care deocamdata il plateste PDL. In ceea ce-l priveste pe dl presedinte, cu toata existenta unui pact de coabitare cu prim ministrul Ponta, situatia nu va fi mai roz ca pana acum.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Basescu negociere buget, #Basescu buget UE, #Basescu Ponta scandal buget , #presedinte