Basescu: Sistemul de invatamant este egal ineficient, ne-am pierdut valorile

Vineri, 07 Iunie 2013, ora 18:29
2662 citiri
Basescu: Sistemul de invatamant este egal ineficient, ne-am pierdut valorile

Presedintele Traian Basescu a vorbit, vineri, despre sistemul de educatie din Romania, despre felul in care muncesc romanii si despre valorile din tara noastra, in cadrul unei a doua intalniri consecutive cu fanii sai de pe Facebook, ai paginii "Alaturi de Presedintele Nostru".

"Sistemul de educatie romanesc a fost etichetat ca nerelevant, ineficient si demodat fata de timpurile de azi. Asta este cheia si raspunsul la toate intrebarile dvs: educatie.

Si, desi as fi multumit de educatie pana la intrare in universitate, eu as pune eticheta pe tot sistemul de invatamant - el este egal ineficient si in invatamantul superior si mai jos in colegiu. (...) La noi cursurile sunt extrem de vechi, neaduse la zi, se citeste foarte putin la nivelul dascalilor", a declarat Traian Basescu.

Basescu, despre referendum validat cu 30%: Romanii nu au gandirea democratica necesara

Acesta a apreciat ca diferenta intre un copil care a facut clasa pregatitoare si unul care nu a facut-o nu mai poate fi recuperata pana la sfarsitul liceului.

Presedintele s-a declarat pentru clasificarea universitatilor, deoarece aceasta "este de natura sa le dea tinerilor un semnal cu privire la calitatea invatamantului superior".

Intrebat de un tanar din sala daca isi mentine afimatia din urma cu cativa ani, potrivit careia toti tinerii care ies de pe bancile scolii sunt idioti, Traian Basescu a replicat: "Nu sunt chiar toti".

"In mod cert a fost o exprimare nefericita, dar pusa in termeni mai politicosi: scoatem tot mai multi absolventi care nu isi gasesc locul in campul muncii si nu il gasesc nu neaparat pentru ca nu sunt locuri de munca, ci pentru ca competenta este catastrofala. Reformulez: foarte multi tineri sunt slabi pregatiti la terminarea studiilor", a mentionat presedintele.

Basescu, comparatii intre un muncitor neamt si unul roman: Romanul face munca mai proasta si bea mai mult decat neamtul

Seful statului a vorbit si despre cariera celor care ies pe piata muncii din Romania, explicand ca unui inginer chimist, de exemplu, nu ii va placea munca daca ea se adreseaza unui alt sector: "Cu cat reusesc sa lucreze in domeniul in care s-au specializat, cu atat vor cauta acolo performanta".

Presedintele a facut si o comparatie anecdotica intre un muncitor neamt si unul roman.

"Ce stiu despre un muncitor neamt: un muncitor care face un sant va sapa santul, cand se termina ora de program pune lopata jos, se uita si vede ca peretii sunt perfect drepti, fundul este perfect tasat, spune 'am facut o munca buna', se duce si e multumit, bea o bere.

La noi, s-ar putea sa fac si santul stramb, si fundul santului netasat, dupa ce plec se darama un perete si sa-i spun ca merge si asa, dar beri beau doua, nu una, ca neamtul", a afirmat Traian Basescu.

Acesta a comparat exigenta pentru munca cu exigenta fata de politiceni: "Daca nu esti exigent cu ceea ce faci, nu vei fi exigent nici cu politicienii - ii votezi si pe cei care nu au studii, si pe cei cu dosare penale - si vedem ce e in Parlament".

"Ne asezam in ridicol din lipsa de cultura politica, nu stim ce trebuie sa faca un parlamentar. A avea cultura politica inseamna printre altele a fi educat pentru ceea ce ai de facut. Un om care are o meserie pe care o respecta, va intelege foarte bine si ce trebuie respectat la un politician, care sunt normele de convietuire, care sunt prioritatile unuei comunitati. Noi n-avem cultura solidaritatii comunitatii", a afirmat Traian Basescu.

Nu in ultimul rand, presedintele a vorbit si despre faptul ca Romania si-a pierdut valorile: "Suntem o generatie care si-a pierdut valorile, sistemul comunist ni le-a stalcit pur si simplu. Cei 50 de ani de comunism ne-au distrus valorile, au distrus valorile noastre".

Despre Miscarea Populara si numirea lui Ponta ca premier

Traian Basescu a avut parte si de intrebari pe subiecte politice. Intrebat cand va avea Miscarea Populara filiale in mai multe zone din tara, seful statului a raspuns: "Pana la sfarsitul lunii iunie va avea filiale in 30 de judete, plus in toate cele sase sectoare ale Capitalei, dar nu va fi o structura ostila dreptei, indiferent ce formatiune. Rostul Miscarii Populare e sa atraga parte din cei 58 la stua care nu au fost la vot, nu sa fie ostil vreunui partid de pe dreapta".

Totodata, presedintele a explicat ca nu el l-a ales pe Victor Ponta, in momentul in care a fost nevoit sa il desemneze prim-ministru, in luna decembrie.

"Trebuia sa punem mingea jos destul repede, pentru ca ne destramam din punct de vedere credibilitate dupa alegeri, pur si simplu ne destramam", a sustinut seful statului.

Traian Basescu s-a intalnit si joi cu sustinatorii sai de pe pagina de Facebook "Alaturi de Presedintele Nostru". Intalnirea a avut loc la ora 17:00, la Grand Cinema Digiplex, Baneasa Shopping Center, fiind organizata in cadrul Interactive Central & Eastern Europe Festival 2013 (ICEEfest).

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Traian Basescu sistem educatie, #Traian Basescu valori Romania, #Traian Basescu Miscarea Populara, #Traian Basescu muncitori romani, #Traian Basescu numire Victor Ponta premier , #presedinte