Basescu: Solutia FMI mentinea cancerul din bugetul de stat

Marti, 25 Mai 2010, ora 22:59
5290 citiri
Basescu: Solutia FMI mentinea cancerul din bugetul de stat
Foto: Antena 3

Traian Basescu a declarat, marti seara, dupa intalnirea cu partidele parlamentare care sustin Guvernul, ca mandatul delegatiei FMI la Bucuresti a inclus cresterea TVA, cresterea impozitarii si reducerea salariilor publice, ceea ce ar fi "mentinut cancerul din bugetul de stat".

"Mandatul cu care a venit delegatia FMI este urmatorul - daca domnul Strauss-Kahn are dubii ii voi remite mandatul cu care a venit Fondul: cresterea TVA de la 19% la 24%, cresterea cotei unice de la 16% la 20% si scaderea salariilor bugetarilor cu 20%", a declarat Basescu.

"Am respins aceasta varianta, pentru ca era varianta care nu trata problema, adica repartitia cheltuielilor bugetului de stat. Aceasta varianta avea dezavantajul ca mentinea cancerul din bugetul de stat al Romaniei", a adaugat presedintele.

Replica lui Basescu la adresa directorul general al FMI vine dupa ce Dominique Strauss-Kahnce a declarat, recent, la postul de televiziune France 2, ca FMI a propus Guvernului majorarea impozitelor, in special pentru cei mai bogati, dar autoritatile din Romania au luat decizia taierii salariilor functionarilor.

Dominique Strauss-Kahn: Guvernul Romaniei a ales sa scada salariile

"In plus, dupa toate analizele, cresterea TVA de la 19% la 24% ar fi generat o inflatie care in mod cert s-ar fi scris cu doua cifre, de minim 10%, fata de obiectivul existent, in jur de 4-4,5%. (...)In urma discutiilor cu Guvernul si Banca Nationala, noi toti am stabilit sa respingem varianta propusa de FMI, care mentinea cancerul din bugetul de stat al Romaniei", a mai spus Basescu.

Seful statului a atras inca o data atentia ca salariile reprezinta 27% din bugetul de stat, iar cheltuielile sociale plus pensiile reprezinta 36% din bugetul de stat, adica 63% din bugetul de stat, la care se mai adauga si contributia Romaniei la UE, de 3% din PIB, ajungandu-se la un total de 66% din bugetul de stat.

"Fara niciun fel de masuri de rationalizare a cheltuielilor cu aparatul bugetar si a cheltuielilor sociale, in care includ si pensiile, deficitul bugetar ar fi ajuns la 9,1% din PIB. (...) Inmultiti 9 cu 1,3 miliarde, cat inseamna un procent din PIB, inseamna ca statul roman trebuia sa imprumute 11,7 miliarde de euro pentru a-si acoperi cheltuielile de functionare", a explicat Basescu.

Presedintele sustine ca "reducerea de 25% a cheltuielilor cu salariile bugetarilor si reducerea de 15% pe cheltuieli sociale, inclusiv pensii, ne permite atingerea un deficit de 6,8% in loc de 9,1%, ceea ce inseamna aproape 8,8 miliarde de euro deficit".

Scrisoarea catre FMI pleaca exact in termenii negociati

"Optiunea mea este sa insist ca scrisoarea catre FMI sa plece in exact termenii in care a fost negociata, in care facem controlat reducerile de venituri, avand certitudinea finantarii a ceea ce am stabilit ca putem plati", a mai spus presedintele Traian Basescu.

"Suntem in fata unei crize a datoriilor suverane in interiorul UE. Daca exista o opozitie insuportabila, o presiune sociala insuportabila, sigur ca nimeni nu poate deveni dusmanul propriului lui popor si n-avem decat sa nu realizam ce ne-am angajat si sa incercam sa ne finantam de pe piata libera. Convingerea mea este ca nu vom reusi sa o facem, iar lipsa unui acord cu Fondul nu poate fi decat o condamnare la nefinantarea Romaniei, in actuala situatie", explica Basescu.

Seful statului sustine ca "situatia in care am ajuns nu este nici fara iesire, nici rezultatul unei guvernari de 4 luni", acuzand "presiuni de decredibilizare a Guvernului", din ultima perioada.

Traian Basescu a redefinit criza care determina scaderea salariilor, a pensiilor si a ajutoarelor sociale, in urma masurilor guvernamentale menite sa multumeasca Fondul Monetar International.

Consultarile de la Palatul Parlamentului, minut cu minut

"Am informat grupurile parlamentare care este situatia reala, dincolo de eforturile facute de unele mijloace mass media de a dezinforma si de a trata criza ca pe o chestiune de incompententa a cuiva. Criza este reala si la nivelul tuturor statelor europene. Numele mai nou pe care eu imi permit sa-l dau acestei crize este criza datoriilor suverane a statelor Uniunii Europene", a spus presedintele, explicand de ce a considerat ca este bine sa explice parlamentarilor ratiunea masurilor de austeritate luate de Guvern.

"Nu de multe ori ai situatii in care trebuie sa ai atitudini, pozitii, impotriva cetatenilor tai, cel putin aparent. Eu sunt intr-o astfel de situatie datorita crizei economice si am considerat ca este obligatia mea sa am o pozitie responsabila", a mai spus presedintele Traian Basescu, dupa ce s-a intalnit, marti, la Palatul Parlamentului, cu partidele politice care sustin Guvernul.

"Romania are sansa de a avea o datorie publica mult mai mica decat alte state membre UE. Am considerat ca avem obligatia sa actionam acum, nu mai tarziu, pentru a ne reduce dependenta de imprumuturi externe. Este o situatie dificila, dar nu mai dificila decat alte state", a mai spus seful statului, marti seara.

"De ce nu construim autostrazi?"

"Pentru ca toti banii produsi de economia Romaniei si banii imprumutati in ultimii 10 ani se duc toti in consumul generat de decizii electorale", sustine Traian Basescu.

Seful statului a vorbit despre "multe ajutoare sociale nejustificate, cresteri de salarii, si dublari de pensii facute pentru voturi si nu pentru binele tarii". Presedintele a indicat perioada 2007-2008 ca punct culminat al "derapajelor" de genul acesta.

Basescu a anuntat cu aceasta ocazie ca le-a cerut ministerelor ca "in cel mai scurt timp sa afiseze pe site-uri veniturile salariatilor".

"Daca nu o vor face, isi asuma responsabilitatea de a fi in disputa publica cu mine", a mai precizat presedintele.

"Nu ministrii isi iau spaga, ci functionarii"

Traian Basescu nu a ratat ocazia pentru a-i lua la intrebari si pe liderii sindicali, ce apara functionari care pretind si iau mita, fara a fi tocmai straini de mersul lucrurilor, in opinia sa.

"Eu nu am ce sa pierd si nu am de ce sa nu le spun si domnilor lideri sindicali ca sunt caraghiosi atunci cand vorbesc de coruptia politicienilor.

N-as vrea sa-l intreb pe domnul Marica, spre exemplu, ce stie despre coruptia din vami, sau pe seful Politiei de Frontiera, ce stie despre coruptia din frontiere, pe unde trec tirurile cu tigari", a afirmat presedintele Basescu.

Marica: Presedintele vorbeste de coruptie, dar el este cel care incurajeaza coruptia

"In opinia liderilor sindicali, functionarii sunt niste ingerasi. Dar sa stiti ca nu ministrii fac proiectele, nu ministrii tin proiectele la aprobare pana cand, ori isi iau spaga, ori resping proiectul, ci functionarii pe care domnii lideri sindicali ii reprezinta.

Nu ministrii sunt responsabili de ani si ani de gestionare a fondurilor. Ministrii au venit acum cateva luni si vor pleca, (...) dar cei care vamuiesc proiectele sunt functionarii.

Nu ministri isi iau spaga, ci functionarii pe care liderii sindicali ii reprezinta, ori aici trebuie facuta curatenie radicala. Statul nu poate plati cate un politist sau un procuror pentru fiecare functionar, nu avem atatia bani", a mai spus Traian Basescu.

Presedintele Traian Basescu s-a intalnit, marti, cu grupurile parlamentare care sustin Guvernul, pentru discutii privind masurile impuse de acordul cu FMI, UDMR anuntandu-si decizia de a sustine protejarea pensiilor mici, iar UNPR pronuntandu-se pentru mentinerea pensiei minim garantate.

Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan a declarat joi, 28 martie, că şefa Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti, Gabriela Sivache, va fi înlocuită din funcţie, pentru că...
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Războiul hibrid dus de Rusia afectează și politicienii români. Mai multe grupuri de hackeri sprijiniți de Rusia, China și Iran au avut ca țintă în ultimii ani politicieni și oficiali...
#Traian Basescu intalnire partide, #Traian Basescu Parlament , #presedinte