Basescu someaza Rusia: Sa inceteze imediat orice fel de sprijin pentru trupele separatiste

Luni, 16 Iunie 2014, ora 18:45
10424 citiri
Basescu someaza Rusia: Sa inceteze imediat orice fel de sprijin pentru trupele separatiste
Foto: Presidency.ro

Presedintele Traian Basescu si-a manifestat ingrijorarea fata de criza din estul separatist al Ucrainei, unde aproape zilnic au loc incidente violente, soldate deseori cu pierderi de vieti, chiar si din randul civililor.

Seful statului face referire si la tancurile rusesti, care ar fi patruns recent pe teritoriul Ucrainei, dupa cum au acuzat Guvernul de la Kiev si reprezentanti ai NATO.

Ucraina, in prag de razboi: Dovada ca tancurile Rusiei au intrat in estul tarii (Foto)

"Presedintele Romaniei, domnul Traian Basescu, a luat act cu ingrijorare de amplificarea crizei din estul Ucrainei ca urmare a faptului ca prin frontiera ruso-ucraineana, pe segmentul sau estic, pe teritoriul ucrainean au patruns trupe de combatanti si material militar greu.

O asemenea situatie antreneaza responsabilitatea majora si directa a Federatiei Ruse in legatura cu escaladarea conflictului din estul Ucrainei, soldat cu morti, raniti si suferinte in randul populatiei civile", se arata intr-un comunicat al Administratiei Prezidentiale, dat publicitatii luni seara.

De asemenea, Traian Basescu este de parere ca Rusia intretine conflictul din regiunile Donetk si Luhansk prin actiunile sale si face un apel catre Moscova sa inceteze sa ii mai sprijine pe insurgentii inarmati.

"Domnul presedinte Traian Basescu considera ca Federatia Rusa sprijina escaladarea conflictului din estul Ucrainei prin tolerarea trecerii peste frontiera de stat a combatantilor si a echipamentului militar. Federatia Rusa este, astfel, responsabila de intretinerea conflictului dintre structurile paramilitare separatiste si armata ucraineana.

Presedintele Romaniei, domnul Traian Basescu, cere Federatiei Ruse sa inceteze imediat orice fel de sprijin pentru trupele separatiste paramilitare pro-ruse si sa-si asume controlul total al frontierei ruso-ucrainene pentru a contribui la stabilizarea situatiei din estul Ucrainei", se mai precizeaza in documentul citat.

Ucraina, in prag de razboi: Armata bombardeaza spitalele din est - morti in randul civililor (Video) Update

Conflictul se adanceste in estul separatist

Declaratiile presedintelui vin in contextul confruntarilor sangeroase din ultimele luni dintre fortele de la Kiev si rebelii prorusi.

Criza din estul Ucrainei pare sa se adanceasca zilele acestea, dupa ce un avion militar a fost doborat de separatisti in Luhansk, iar 49 de persoane au murit.

De asemenea, fortele de la Kiev au ucis sute de luptatori prorusi, in vreme ce serviciile secrete ucrainene au gasit, sambata, un dispozitiv explozibil puternic in apropiere de biroul presedintelui Petro Porosenko.

Intre timp, manifestantii proucraineni au atacat Ambasada Rusiei la Kiev, smulgand steagul Federatiei Rusie, rasturnand masinile catorva diplomati si aruncand cu oua in cladire.

Rusia a inchis robinetul - Ucraina, lasata fara gaze

Razboiul se da si pe un alt front, cel al gazelor, Rusia sistand luni livrarile pentru Ucraina si impunand plata facturilor in avans.

D.T.

Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
La mai puțin de un an de la căsătorie, liderul Partidului AUR, George Simion, și soția sa, Ilinca, au devenit părinți. Primul copil al cuplului este un băiat, iar tatăl a ținut să-i...
#Traian Basescu Rusia, #Traian Basescu Ucraina, #Traian Basescu criza Ucraina , #presedinte