Basescu: Spiritul Unirii traieste in Focsani

Sambata, 24 Ianuarie 2009, ora 16:41
2872 citiri
Basescu: Spiritul Unirii traieste in Focsani

"Bine Cuza, bine Unirea, bravo Kogalniceanu!" a exclamat presedintele Traian Basescu, in timpul discursului tinut in Focsani, cu ocazia sarbatoririi Unirii Principatelor.

"Vin mereu cu placere in Focsani, locul in care unirea a fost gandita si plamadita", a continuat seful statului.

Traian Basescu a accentuat, pe parcursul alocutiunii sale, rolul pe care orasul Focsani l-a jucat in realizarea unirii Moldovei cu Tara Romaneasca. "E nedrept ca meritele sa fie date doar Iasului si Bucurestiului. Focsaniul a fost unul dintre cele mai puternice comitete pentru unire," a spus el.

Seful statului a adus aminte focsanenilor ca din acest oras a fost trimis in Adunarea Colectiva Mihail Kogalniceanu, unul din "marii artizani ai Unirii".

"Focsani a fost, inainte de Unire, un loc al despartirii romanilor. Dupa, a fost locul care i-a unit pe romanii din cele doua pricipate," a mai spus Basescu. "Aici traieste spiritul Unirii si, mai mult de atat, este viu si astazi," a adaugat el.

Basescu a subliniat ca modernizarea Romaniei este in responsabilitatea politicienilor. El a adaugat ca elita politica romaneasca are obligatia de a pune deasupra intereselor de partid pe cel national, de a moderniza tara.

"Toti vorbim in ultima perioada de criza economica, este o realitate. Romania nu va fi insa la fel de afectata de criza economica asa cum sunt alte state europene. De aceea, procesul de modernizare al Romaniei trebuie sa inceapa acum. Criza trece, dar daca elita politica vrea sa fie la nivelul inaintasilor, are obligatia sa prefigureze Romania viitorului, care nu inseamna decat modenizare, acum", a reluat presedintele abordarea de la Iasi asupra crizei.

Seful statului a mentionat ca, in acest moment, este nevoie ca, de la oamenii politici, sa plece un semnal de "incredere si unire" si a mentionat ca nu crede in oameni politici care-si limiteaza patritosmul la declaratii.

"As vrea sa ne amintim o propozitie finala a Proclamatiei lui A. I. Cuza catre tara, din 11 decembrie 1861. Aceasta Proclamatie se incheia cu << Sa traiasca Romania! >>. Dar inainte de aceste ultime cuvinte, mai era o fraza extrem de importanta. Ea spunea asa << Va iubiti patria, veti sti dara a o intari! >> Si eu va intreb << Va iubiti patria? Veti sti dara a o intari! >>. Iar cel mai important lucru pentru a o intari revine elitei politice romanesti de astazi", a afirmat Basescu.

El a continuat, spunand ca astazi este nevoie mai mult decat oricand de o justitie puternica, care sa nu ocoleasca pe nimeni si de un sistem de educatie modernizat.

Citește și:
Un tânăr militar găsit mort într-o unitate militară din Focșani. Bărbatul este împușcat în cap
Un tânăr militar găsit mort într-o unitate militară din Focșani. Bărbatul este împușcat în cap
Un maistru militar în vârstă de 22 de ani a fost găsit împuşcat în cap. Tânărul, originar din Botoşani, a fost găsit mort, iar medicii nu au mai putut face nimic pentru a-l salva....
Averi de primari. Cât au agonisit edilii marilor orașe ale României
Averi de primari. Cât au agonisit edilii marilor orașe ale României
Averile declarate de aleșii în funcții publice au fost întotdeauna subiect de discuție, cu atât mai mult după numeroasele scandaluri și conflicte de interese în care aceștia nu au putut...