Basescu: Spiritul Unirii traieste in Focsani

Sambata, 24 Ianuarie 2009, ora 16:41
2866 citiri
Basescu: Spiritul Unirii traieste in Focsani

"Bine Cuza, bine Unirea, bravo Kogalniceanu!" a exclamat presedintele Traian Basescu, in timpul discursului tinut in Focsani, cu ocazia sarbatoririi Unirii Principatelor.

"Vin mereu cu placere in Focsani, locul in care unirea a fost gandita si plamadita", a continuat seful statului.

Traian Basescu a accentuat, pe parcursul alocutiunii sale, rolul pe care orasul Focsani l-a jucat in realizarea unirii Moldovei cu Tara Romaneasca. "E nedrept ca meritele sa fie date doar Iasului si Bucurestiului. Focsaniul a fost unul dintre cele mai puternice comitete pentru unire," a spus el.

Seful statului a adus aminte focsanenilor ca din acest oras a fost trimis in Adunarea Colectiva Mihail Kogalniceanu, unul din "marii artizani ai Unirii".

"Focsani a fost, inainte de Unire, un loc al despartirii romanilor. Dupa, a fost locul care i-a unit pe romanii din cele doua pricipate," a mai spus Basescu. "Aici traieste spiritul Unirii si, mai mult de atat, este viu si astazi," a adaugat el.

Basescu a subliniat ca modernizarea Romaniei este in responsabilitatea politicienilor. El a adaugat ca elita politica romaneasca are obligatia de a pune deasupra intereselor de partid pe cel national, de a moderniza tara.

"Toti vorbim in ultima perioada de criza economica, este o realitate. Romania nu va fi insa la fel de afectata de criza economica asa cum sunt alte state europene. De aceea, procesul de modernizare al Romaniei trebuie sa inceapa acum. Criza trece, dar daca elita politica vrea sa fie la nivelul inaintasilor, are obligatia sa prefigureze Romania viitorului, care nu inseamna decat modenizare, acum", a reluat presedintele abordarea de la Iasi asupra crizei.

Seful statului a mentionat ca, in acest moment, este nevoie ca, de la oamenii politici, sa plece un semnal de "incredere si unire" si a mentionat ca nu crede in oameni politici care-si limiteaza patritosmul la declaratii.

"As vrea sa ne amintim o propozitie finala a Proclamatiei lui A. I. Cuza catre tara, din 11 decembrie 1861. Aceasta Proclamatie se incheia cu << Sa traiasca Romania! >>. Dar inainte de aceste ultime cuvinte, mai era o fraza extrem de importanta. Ea spunea asa << Va iubiti patria, veti sti dara a o intari! >> Si eu va intreb << Va iubiti patria? Veti sti dara a o intari! >>. Iar cel mai important lucru pentru a o intari revine elitei politice romanesti de astazi", a afirmat Basescu.

El a continuat, spunand ca astazi este nevoie mai mult decat oricand de o justitie puternica, care sa nu ocoleasca pe nimeni si de un sistem de educatie modernizat.

Citeste si:
Gafele unei turiste care l-a văzut pe Bodo cu actuala soție: “Vaaaai, ginerele domnului Băsescu!”. Reacția artistului
Gafele unei turiste care l-a văzut pe Bodo cu actuala soție: “Vaaaai, ginerele domnului Băsescu!”. Reacția artistului
Soția lui Bodo, solistul trupei Proconsul, a relatat cu umor situația în care i-a pus o turistă pe ea și pe soțul ei atunci când i-a zărit la o terasă din Bran. Emoționată că a...
Ce activități au avut „dinozaurii” fiecărui partid din Parlament. Cel mai în vârstă membru este de la AUR
Ce activități au avut „dinozaurii” fiecărui partid din Parlament. Cel mai în vârstă membru este de la AUR
Cel mai în vârstă parlamentar de la USR are doar 55 de ani și o experiență bogată în domeniul apărării, în timp ce, la extrema cealaltă se regăsește un deputat AUR, în vârstă de 72...