Basescu spune ca Franta, Olanda si CSM ne blocheaza aderarea la Schengen

Miercuri, 15 Decembrie 2010, ora 18:00
2119 citiri
Basescu spune ca Franta, Olanda si CSM ne blocheaza aderarea la Schengen

Presedintele Romaniei, Traian Basescu, s-a aratat pesimist in legatura cu cu aderarea Romaniei la Spatiul Schengen si a declarat chiar ca Franta si Olanda duc o ofensiva diplomatica pentru ca Mecanismul de Cooperare si Verificare sa fie luat in seama pentru aderarea la Spatiul Schengen.

In opinia sefului statului, votul deputatilor prin care refuzau sa extinda urmarirea penala in cazul Monicai Iacob Ridzi, dar mai ales neregulile grave de la Consiliul Superior al Magistraturii ne fac mari probleme in incercarea de a obtine o evaluare pozitiva pe justitie.

Basescu: Opozitia vrea intrarea Romaniei in derapaj fiindca asa vor oligarhii

"Sunt tari nemultumite-Olanda are ca obiectiv amanarea aderarii Romaniei la Spatiul Schengen din cauza problemelor din Justitie, Franta o ridica ca si o conditie extrem de severa in ultima vreme. La fel cum Romania incearca sa faca un grup de aliati, Franta si Olanda duc si ele o ofensiva diplomatica pentru a strange in jurul lor mai multe tari", a spus presedintele.

El a indicat faptul ca Romania indeplineste conditiile tehnice, dar ca Guvernul a semnat in 2006 un acord-anexa cu privirea la combaterea coruptiei drept conditionalitate pentru aderarea la Spatiul Schengen, acord care ar putea fi invocat de cei care isi doresc amanarea.

"Noi invocam doar tratatul, dar alte state spun :"Nu, mai aveti un document anexa, e parte a conditionalitatilor". Cert e ca Romania are probleme in Justitie. Nu mai sunt optimist legat de raportul pe justitie din ianuarie", spune Basescu.

CSM, impotriva tarii

Presedintele Romaniei a criticat dur si Consiliul Superior al Magistraturii, acuzandu-i pe unii dintre membri sai ca incalca legea si ca vor provoca amanarea aderarii Romaniei la Spatiul Schengen, tocmai din cauza faptului ca ajuta ale state sa foloseasca acel document-anexa.

"Unii dintre judecatorii de la CSM vor al doilea mandat, desi legea spune ca ai dreptul la un singur mandat. E foarte greu sa explici la Bruxelles cum judecatorii interpreteaza legea in favoarea lor, pentru a mai fi membri CSM. Ideea ca esti un Dumnezeu desprins de interesul national n-o poate accepta nimeni".

CSM ii raspunde lui Basescu: Judecatorii nu sunt cauza tuturor relelor din Romania

Seful statului a explicat ca votul din Camera Deputatilor impotriva extinderii cercetarii penale a Monicai Iacob Ridzi si faptul ca Senatul nici nu a votat, nici nu a respins lista CSM pe care se aflau magistrati cu probleme sunt cele doua elemente care vor face ca raportul Comisiei Europene pe Justitie, din ianuarie, sa fie negativ pentru Romania. Cum unele state cer ca Mecanismul de Cooperare si Verificare, pentru care conteaza raportul, sa fie criteriu pentru amanarea aderarii Romaniei la Schengen, presedintele considera ca aceste doua probleme pun probleme Romaniei.

In opinia sa, nu exista stat european in care Justitia sa faca mai mult rau tarii decat Romania, iar principalul vinovat e CSM.

Basescu a indicat faptul ca el a facut tot posibilul pentru ca Justitia sa functioneze si a dat exemplu faptul ca institutiile ai caror sefi i-a numit el au si vor avea aprecieri pozitive din partea Comisiei Europene.

"Magistratii au ajuns sa minta cu un tupeu mai mare decat al politicienilor", a spus seful statului, referinduse la declaratia unui magistrat, nenumit, care il acuzase ca e si el vinovat pentru un eventual raport negativ.

Citeste si:
Mihai Fifor: ”Nu există în acest moment o decizie în PSD privind susținerea Guvernului Ciucă”
Mihai Fifor: ”Nu există în acest moment o decizie în PSD privind susținerea Guvernului Ciucă”
Deputatul PSD Mihai Fifor a anunțat vineri, 22 octombrie, că, în acest moment, nu există o decizie la nivelul partidului privind susținerea Guvernului Ciucă. Acesta a anunțat că social...
Val de ironii după ce Iohannis a anunțat că vrea ”soluții pentru creșterea prețurilor la energie”: „Nu au crescut destul? Sau ești din cartea România educată?”
Val de ironii după ce Iohannis a anunțat că vrea ”soluții pentru creșterea prețurilor la energie”: „Nu au crescut destul? Sau ești din cartea România educată?”
Klaus Iohannis, președintele României, a scris pe Facebook vineri, 22 octombrie, că a cerut Consiliului European de la Bruxelles ”soluții europene pentru creșterea prețurilor la energie”....
Sursa: Ziare.com