Basescu spune ca mandatul lui Iohannis nu se poate intrerupe, indiferent de verdictul in procesul cu ANI

Sambata, 20 Decembrie 2014, ora 21:06
5238 citiri
Basescu spune ca mandatul lui Iohannis nu se poate intrerupe, indiferent de verdictul in procesul cu ANI
Foto: B1 TV

Traian Basescu este convins ca viitorul presedinte Klaus Iohannis nu isi poate pierde mandatul nici daca Inalta Curte va da dreptate ANI in procesul sau de incompatibilitate, explicand ca, potrivit Constitutiei, un sef de stat nu poate fi demis decat daca incalca Constitutia.

Declaratiile au fost facute in cadrul ultimei conferinte de presa tinuta la Palatul Cotroceni in calitate de presedinte al Romaniei.

"Cu privire la procesul domnului Iohannis, indiferent care va fi decizia Curtii Supreme, mandatul nu se poate intrerupe, din ce am ajuns eu sa citesc din Constitutie. (...) Nu exista niciun cuvant, propozitie sau fraza care sa faca aluzie la pierderea mandatului pe chestiuni de incompatibilitate. E parerea mea, citind Constitutia. Cred ca acel proces, cu juramantul odata depus, nu mai poate produce efecte asupra mandatului presedintelui Romaniei", a spus Traian Basescu, facand referire la prevederile Constitutiei.

Basescu, ultima conferinta de la Cotroceni LIVE TEXT

Traian Basescu isi incheie mandatul duminica, 21 decembrie, zi in care presedintele ales, Klaus Iohannis, va depune juramantul in Parlament si va prelua presedintia Romaniei in cadrul unei ceremonii care se va desfasura la Palatul Cotroceni.

Iohannis depune juramantul duminica - vezi programul ceremoniei

Procesul de incompatibilitate al lui Klaus Iohannis continua in luna ianuarie la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Procesul de incompatibilitate al lui Klaus Iohannis se judeca in ianuarie

Conform Constitutiei, spre deosebire de parlamentari sau ministri, un presedinte nu isi pierde mandatul decat in conditii foarte stricte, iar incompatibilitatea nu este una dintre ele.

Astfel, articolul 97 prevede la alin.1 ca "vacanta functiei de Presedinte al Romaniei intervine in caz de demisie, de demitere din functie, de imposibilitate definitiva a exercitarii atributiilor sau de deces", iar articolul 95 prevede ca presedintele poate fi suspendat si apoi demis prin referendum doar in cazul in care savarseste fapte grave prin care incalca prevederile Constitutiei.

Prin urmare, un eventual verdict final de incompatibilitate ar fi mai degraba o problema de moralitate pentru Klaus Iohannis, nu una de legalitate.

Specialistii mai spun ca este posibila si varianta ca procesul sa fie suspendat pe perioada mandatului de presedinte al lui Klaus Iohannis, urmand sa fie reluat dupa aceea.

Klaus Iohannis s-a aratat in permanenta convins ca va castiga procesul cu ANI, dar inainte de alegerile prezindentiale a declarat ca, daca se va intampla sa il piarda, va face "un act de moralitate".

"Nu am niciun fel de emotii si sa nu ma intelegeti gresit, nu vreau sa spun ca daca pierd procesul, imi este indiferent. Nici vorba! In acel caz eu trebuie sa fac un act de moralitate, nu neaparat de legalitate, fiindca legal lucrurile sunt simple", a spus acesta pentru RFI Romania.

Intrebat ce ar insemna "un act de moralitate", presedintele PNL a raspuns: "Pai, trebuie sa iau atitudine fata de rezolutia pe care o vom avea atunci. Cand o vom avea, atunci fiti sigur ca voi face un pas cu care vor fi toti foarte multumiti", fara sa dea detalii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. ”PNL-PSD continuă acapararea statului român”
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. ”PNL-PSD continuă acapararea statului român”
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#Basescu mandat Iohannis incompatibilitate, #Basescu pierdere mandat presedinte, #Basescu ultima conferinta Cotroceni , #presedinte