Basescu spune ca Putin este interesat de Romania, dar nu exista pericolul unei invazii

Sambata, 20 Decembrie 2014, ora 18:34
3415 citiri
Basescu spune ca Putin este interesat de Romania, dar nu exista pericolul unei invazii

Presedintele Traian Basescu a declarat, sambata, ca Romania este sigura din punct de vedere al securitatii internationale, chiar daca liderul rus Vladimir Putin este interesat de tara noastra.

Declaratiile au fost facute in cadrul ultimei conferinte de presa sustinute la Palatul Cotroceni de Traian Basescu in calitate de presedinte al Romaniei.

Basescu, ultima conferinta de la Cotroceni LIVE TEXT

Seful statului a subliniat inca de la inceputul discursului ca "romanii traiesc intr-un stat sigur".

"In ce priveste securitatea nationala, fac afirmatia ca romanii traiesc intr-un stat sigur. Intr-o lume in care atacurile teroriste sunt la ordinea zilei, intr-o lume in care Europa si NATO sunt organizatii din state care sunt tinte pentru teroristi, pentru atacurile cibernetice, Romania este o tara sigura, datorita modului in care institutiile ei functioneaza.

Daca privim la agresiunile de la Rasarit, va asigur ca Romania este un stat sigur. Pentru Romania nu exista riscul unei invazii, al unei destabilizari proiectata la Moscova. Nu ca Vladimir Putin n-ar fi interesat, Vladimir Putin este interesat, dar Romania este intr-un parteneriat cu Statele Unite, a devenit un furnizor de securitate pentru multe alte state NATO", a declarat presedintele Traian Basescu, subliniind inca o data: "mesajul meu catre romani este ca suntem in siguranta".

Basescu: Trebuie noi sanctiuni pentru Rusia. Usor, usor, Putin o sa renunte la aroganta

Doua comandamente NATO in Romania

Seful statului a vorbit si despre exercitiile militare din Marea Neagra la care participa flota militara a Romaniei impreuna cu nave ale SUA, ale Marii Britanii si ale Frantei.

"In momentul de fata sunt luate decizii pentru crearea a doua comandamente NATO pe teritoriul Romaniei si ele trebuie sa devina operationale pana in anul 2016, la urmatorul summit NATO. Un comandament de batalion si un comandament NATO de divizie. Deci, din punct de vedere al securitatii, Romania este mai sigura ca niciodata", a subliniat Traian Basescu.

Totodata, presedintele a sustinut ca serviciile de informatii "sunt totalmente conectate la sistemele de informatii ale aliatilor, in mod deosebit in ceea ce priveste informatiile de securitate care vizeaza cooperarea in NATO, dar si relatia in interiorul parteneriatului strategic cu SUA".

Pe de alta parte, Traian Basescu a subliniat faptul ca parteneriatul strategic cu SUA a devenit realitate in timpul mandatului sau, chiar daca negocierile au inceput in mandatul lui Ion Iliescu.

"Daca la inceputul mandatului meu, odata cu intrarea efectiva a Romaniei in NATO, eram o tara NATO, in momentul de fata suntem o tara NATO credibila in interiorul aliantei", a mai spus seful statului.

Citeste si:
Dacian Cioloș spune că există ”premise serioase” pentru ca România să intre în Schengen anul acesta: ”În caz contrar, pierdem trenul pentru următorii doi-trei ani”
Dacian Cioloș spune că există ”premise serioase” pentru ca România să intre în Schengen anul acesta: ”În caz contrar, pierdem trenul pentru următorii doi-trei ani”
Președintele USR, Dacian Cioloș, a declarat marți, 25 ianuarie, că ar exista premise serioase pentru ca România să intre în Schengen alături de Croaţia, care este deja confirmată....
Replica ironică a lui Virgil Popescu după ce Dacian Cioloș i-a cerut demisia: ”Ar trebui să i-o ceară şi domnului Macron”
Replica ironică a lui Virgil Popescu după ce Dacian Cioloș i-a cerut demisia: ”Ar trebui să i-o ceară şi domnului Macron”
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a reacționat marți, 25 ianuarie, după ce liderul USR, Dacian Cioloș, i-a cerut demisia din cauza modului în care a gestionat criza energiei. ”Dacian...