Basescu spune ca Putin este interesat de Romania, dar nu exista pericolul unei invazii

Sambata, 20 Decembrie 2014, ora 18:34
3500 citiri
Basescu spune ca Putin este interesat de Romania, dar nu exista pericolul unei invazii

Presedintele Traian Basescu a declarat, sambata, ca Romania este sigura din punct de vedere al securitatii internationale, chiar daca liderul rus Vladimir Putin este interesat de tara noastra.

Declaratiile au fost facute in cadrul ultimei conferinte de presa sustinute la Palatul Cotroceni de Traian Basescu in calitate de presedinte al Romaniei.

Basescu, ultima conferinta de la Cotroceni LIVE TEXT

Seful statului a subliniat inca de la inceputul discursului ca "romanii traiesc intr-un stat sigur".

"In ce priveste securitatea nationala, fac afirmatia ca romanii traiesc intr-un stat sigur. Intr-o lume in care atacurile teroriste sunt la ordinea zilei, intr-o lume in care Europa si NATO sunt organizatii din state care sunt tinte pentru teroristi, pentru atacurile cibernetice, Romania este o tara sigura, datorita modului in care institutiile ei functioneaza.

Daca privim la agresiunile de la Rasarit, va asigur ca Romania este un stat sigur. Pentru Romania nu exista riscul unei invazii, al unei destabilizari proiectata la Moscova. Nu ca Vladimir Putin n-ar fi interesat, Vladimir Putin este interesat, dar Romania este intr-un parteneriat cu Statele Unite, a devenit un furnizor de securitate pentru multe alte state NATO", a declarat presedintele Traian Basescu, subliniind inca o data: "mesajul meu catre romani este ca suntem in siguranta".

Basescu: Trebuie noi sanctiuni pentru Rusia. Usor, usor, Putin o sa renunte la aroganta

Doua comandamente NATO in Romania

Seful statului a vorbit si despre exercitiile militare din Marea Neagra la care participa flota militara a Romaniei impreuna cu nave ale SUA, ale Marii Britanii si ale Frantei.

"In momentul de fata sunt luate decizii pentru crearea a doua comandamente NATO pe teritoriul Romaniei si ele trebuie sa devina operationale pana in anul 2016, la urmatorul summit NATO. Un comandament de batalion si un comandament NATO de divizie. Deci, din punct de vedere al securitatii, Romania este mai sigura ca niciodata", a subliniat Traian Basescu.

Totodata, presedintele a sustinut ca serviciile de informatii "sunt totalmente conectate la sistemele de informatii ale aliatilor, in mod deosebit in ceea ce priveste informatiile de securitate care vizeaza cooperarea in NATO, dar si relatia in interiorul parteneriatului strategic cu SUA".

Pe de alta parte, Traian Basescu a subliniat faptul ca parteneriatul strategic cu SUA a devenit realitate in timpul mandatului sau, chiar daca negocierile au inceput in mandatul lui Ion Iliescu.

"Daca la inceputul mandatului meu, odata cu intrarea efectiva a Romaniei in NATO, eram o tara NATO, in momentul de fata suntem o tara NATO credibila in interiorul aliantei", a mai spus seful statului.

Citeste si:
Sorin Oprescu surprins în imagini la instanța din Atena. Ce le-a răspuns judecătorilor, întrebat dacă vrea să se întoarcă în România
Sorin Oprescu surprins în imagini la instanța din Atena. Ce le-a răspuns judecătorilor, întrebat dacă vrea să se întoarcă în România
Sorin Oprescu, fost primar al Bucureștiului, rămâne în arest în Grecia până când va fi luată o decizie în privința extrădării în România, unde a fost condamnat la 10 ani de...
Modificările guvernului Ciucă la Codul Rutier: ”Au băgat înapoi toate portițele și șmecheriile de scăpat cu carnetul”
Modificările guvernului Ciucă la Codul Rutier: ”Au băgat înapoi toate portițele și șmecheriile de scăpat cu carnetul”
Cătălin Drulă, liderul USR și fost ministru al Transporturilor, a criticat asupru modificările aduse Codului Rutier de către guvernul Ciucă. Drulă susține că legea a fost...