Basescu: Statul de drept a fost facut tandari de USL. Din fericire, institutiile au rezistat

Marti, 04 Septembrie 2012, ora 11:26
13110 citiri
Basescu: Statul de drept a fost facut tandari de USL. Din fericire, institutiile au rezistat

Presedintele Traian Basescu le-a cerut marti ambasadorilor romani reuniti la Bucuresti sa transmita tuturor cancelariilor occidentale ca desi statul de drept a fost facut "tandari" de USL in perioada 3-6 iulie si dupa referendumul din 29 iulie, institutiile au ramas in picioare "impotriva furiei politice".

Presedintele Traian Basescu a participat, marti, la Reuniunea Anuala a Diplomatiei, organizata in perioada 3-6 septembrie de catre Ministerul Afacerilor Externe. A fost prima aparitie publica in calitate de sef al statului dupa esecul suspendarii declansate de USL.

In deschiderea intalnirii sale cu ambasadorii romani, la care a participat si ministrul de Externe Titus Corlatean, seful statului a facut "un scurt si clar tablou" cu privire la ceea ce s-a intamplat in ultimele 3 luni.

"Din pacate, in luna iulie, 3-6 iulie, o majoritate parlamentara a considerat ca poate face tandari statul de drept", a declarat Traian Basescu, reamintind destituirea Avocatului Poporului, singurul care putea ataca Ordonantele de Urgenta, destituirea sefilor camerelor parlamentare, emiterile "abuzive" de ordonante de urgenta care au "blocat functionarea institutiilor", inclusiv cea prin care CCR i se lua dreptul de a decide asupra hotararilor parlamentului.

Presedintele a mai reamintit si alte elemente, cum ar fi "ocuparea radioului si a Televiziunii publice", care au aratat "abuzul de putere al unei majoritati nerezultata din alegeri. Asta a facut ca reactia aliatilor nostri sa fie extrem de puternica".

"S-a produs brusc un proces de izolare a Romaniei"

Traian Basescu a acuzat "majoritatea parlamentara nerezultata din alegeri" ca a incalcat "in mod grav" criteriile politice de la Copenhaga, criterii care obliga Romania la "stabilitatea institutiilor care garanteaza democratia".

In acest sens, seful statului a reamintit ca USL i-a destituit pe sefii celor doua camere "prin artificii legislative", a trecut apoi la suspendarea presedintelui, a demis Avocatul Poporului, iar partenerii externi ai Romaniei "nu au mai avut niciun dubiu" cu privire la ce s-a intamplat la Bucuresti, mai ales ca au avut loc si "atacuri continue la adresa justitiei", fie ca a fost vorba de Curtea Constitutionala, de Parchete, de DNA.

"Aceste lucruri au facut ca Romania sa fie pusa sub lupa aliatilor nostri si in mod deosebit a CE care este garantul respectarii tratatelor Uniunii", a explicat presedintele, aratandu-se surprins ca "politicieni de varf din Romania" au negat dreptul presedintelui CE Jose Manuel Barroso sau comisarului european Viviane Reding de a veghea la respectarea tratatelor UE.

"Prin aceste atitudini ne-am facut foarte mult rau. Stiu foarte bine ca sunt capitale unde se intalnesc reprezentanti ai statelor membre fara a invita si ambasadorii romani, pentru a discuta situatia din Romania (...) S-a produs brusc un proces de izolare a Romaniei, e misiunea diplomatiei sa redeschida dialogul cu statele membre si instutiile europene".

"Institutiile de stat au ramas toate verticale si au slujit statul de drept"

Traian Basescu a subliniat ca "situatia din Romania a fost resetata", precizand insa ca "pana acum partial", datorita faptului ca "institutiile au ramas in picioare".

"Am vazut ca sunt politicieni din afara Romaniei care isi aroga salvgardarea statului de drept in Romania. Pozitia mea, eu am fost aici si stiu ce s-a intamplat, este ca restabilirea statului de drept in Romania, atat cat s-a produs pana acum,dar se va produce integral, este ca institutiile au ramas in picioare impotriva furiei politice", a declarat presedintele, adaugand ca atat Curtea Constitutionala, cat si DNA, Parchetul General, dar si structurile de securitate nationala "au ramas toate verticale si au slujit statul de drept".

"Aceasta intamplare a fost proba de foc pentru institutii. Au trecut-o"

"Acesta este mesajul pe care vreau sa il preia toti ambasadorii romani: institutiile statului de drept au ramas in functiune", le-a mai transmis presedintele diplomatilor prezenti la intalnire.

Traian Basescu a criticat "reflexul care a functionat pana in 2004" si anume "credinta unor politicieni sau partide politice ca odata ajunse la guvernare trebuie sa isi anexeze institutiile statului, nu la guvern, ci la partid".

"Ce s-a intamplat in Romania din 3 iulie pana astazi ne arata ca nu mai e posibil. Nici CSM nu s-a inclinat, nici CCR, nici DNA, nici Serviciile nu s-au inclinat", a mai adaugat presedintele, acuzand inca o data abuzurile politicienilor Puterii.

In plus, acesta a sustinut ca "desi aparent a fost un mare deserviciu pentru Romania ceea ce s-a intamplat in perioada 3-6 iulie precum si dupa epuizarea votului de la refedendum", a existat si un efect pozitiv.

"Ceea ce s-a intamplat a probat ca Romania si-a consolidat institutiile statului de drept (...) Nu a venit niciun politician strain sa voteze la CCR, nu a venit niciun procuror din alta parte sa lanseze anchetele cu privire la referendum(...) Institutiile statului de drept au ramas in functiune in aceasta perioada de eroare politica si cred ca aceasta intamplare a fost o proba de foc pentru institutii pe care au trecut-o. Nu spun ca au trecut-o perfect, dar au trecut-o.

O alta proba este ca Ministerul de Interne nu a mers pana acolo incat sa falsifice cifrele din listele electorale. Este o alta proba ca institutiile statului au ramas verticale, indiferent cine s-a asezat in fruntea lor(...) Acestea sunt mesajele pe care diplomatia romaneasca trebuie sa le prezinte, pentru ca sunt reale", a declarat Traian Basescu.

Seful statului a tinut sa sublinieze si ca "Romania a devenit o tara importanta, aici, la frontiera de est si a NATO si a UE".

"In Romania s-a investit incredere enorma, nu doar din punct de vedere politic, cat si din punct de vedere al securitatii", a spus acesta, precizand ca reactia aliatilor a fost generata de "surpriza" pe care Romania a facut-o, si anume incalcarea predictibilitatii.

"Mesajul nostru trebuie sa fie corect: institutiile statului si-au facut treaba si isi vor duce misiunea pana la capat. Mi s-a parut ca suntem in defensiva din punct de vedere diplomatic si cred ca nu avem de ce sa fim defensivi. Va cer tuturor ca, in capitalele in care reveniti, sa dati acest mesaj, ca institutiile statului au functionat corect".

"Romania isi mentine obiectivele strategice de pana acum, directia este Vest"

Traian Basescu le-a prezentat apoi ambasadorilor romani principalele obiective ale Romaniei in perioada urmatoare.

"As vrea sa subliniez ceea ce subliniez de ani de zile: Romania isi mentine obiectivele strategice de pana acum. Intamplarile din 3-6 iulie si de dupa 29 iulie nu modifica politica externa a Romaniei in niciun fel(...) Directia este Vest", a subliniat Traian Basescu, precizand inca o data ca partenerii europeni sunt cei care pot garanta obiectivul principal al statului, si anume "cresterea nivelului de trai al romanilor", in timp ce partenerii NATO sunt cei care ne pot garanta securitatea.

Traian Basescu a vorbit apoi pe larg despre parteneriatul cu SUA, si celelalte parteneriate strategice cu Franta sau Polonia, cerandu-le ambasadorilor sa trimita "raportari trimestriale" cu privire la evolutia acestora.

De asemenea, presedintele a facut referire la dialogul purtat de UE cu Republica Moldova, considerand evolutia acestuia un succes important. El a reamintit ca Romania ramane un aliat al Israelului si a vorbit pe larg despre importanta integrarii profunde a Romaniei in Uniunea Europeana, chiar si in actualele conditii, in care Romania a "dezamagit" prin actiunile politicienilor din ultimele trei luni, iar UE se confrunta cu o grava criza economica.

"Daca nu vrei, te abandonam"

Traian Basescu s-a folosit de o veche expresie utilizata in perioada comunista pentru a prezenta simbolic relatia Romaniei cu UE.

"Daca nu stii te invatam, daca nu poti, te ajutam, dar daca nu vrei, nu te mai obliga nimeni. Daca nu vrei, te abandaonam", a rezumat Traian Basescu.

"Mi se pare extrem de realist acest principiu. Romania nu poate spune ca nu a fost ajutata, ca nu a fost invatata, dar daca clasa ei politica nu vrea, UE o va abandona. Nimeni nu isi mai poate permite sa ii tracteze pe banii lor pe cei care nu vor", a adaugat presedintele, aratand ca este esential ca actuala clasa politica, "buna, rea", sa aibe acea abordare care "sa dovedeasca ca Romania vrea sa mearga inainte, alaturi de aliatii sai".

"Nu avem drumuri inapoi si drumul nostru nu este spre est, nici cultural, nici din punct de vedere al interesului national. Spre est avem toata amicitia, dar toate interesele noastre sunt spre vest", a subliniat presedintele Romaniei.

Traian Basescu a caracterizat drept "neinspirate" declaratiile "de gen nationalist" facute de unii politicieni in ultimul timp, de genul "nu va amestecati in treburile noastre interne", declaratii similare cu cele facute de politicienii din perioada comunista.

"Romania nu va merge inapoi, sau in orice caz nu sub presedintia mea. Avem obligatia sa nu risipim sacrificii pe care romanii le-au facut. Sigur, uneori costa in voturi mersul inainte, dar de asta suntem politicieni si dumneavoasra diplomati, sa ne asumam aceste costuri", a mai declarat presedintele, recunoscand apoi ca a dus si cu fostul partid de guvernamant, PDL, o batalie pe care a caracterizat-o drept "mare si tacuta" in care le-a explicat democrat-liberalilor ca nu se pot amesteca in diverse numiri, cum ar fi cele de la Curtile de Apel sau de la DNA.

"A fost o batalie pe care Romania a castigat-o. Rezultatul a fost ca Romania a putut reactiona fara complexe in fata politicienilor", a mai adaugat presedintele, recunoscand insa ca in timp ce unele institutii, cum a fost Institutul National de Statistica, au refuzat sa raspunda la comenzi politice, au existat si institutii care au facut acest lucru, cum este Agentia Nationala de Reglementare a Energiei.

Schengen: Greselile unor oameni politici nu pot sa duca la anularea drepturilor romanilor

"Eu cred ca aliatii si prietenii nostri nu au motive sa ne respinga aderarea la Schengen", a mai spus Traian Basescu, subliniind inca o data ca cel mai bun argument este ca institutiile au functionat, "chiar daca politicienii si-au asumat acte ilegale".

Presedintele le-a cerut ambasadorilor romani sa transmita acest lucru cat mai repede cancelariilor europene. "Greselile unui grup de oameni politici nu pot sa duca la anularea drepturilor pe care romanii le au", a mai punctat seful statului, adaugand ca "Romania a fost pusa sub lupa ca urmare a nerespectarii criteriilor politice" ale UE, dar acest lucru "nu justifica o sanctionare a Romaniei".

De altfel, Traian Basescu a anuntat ca va avea in curand si o intalnire cu ambasadorii straini la Bucuresti, in acelasi scop, si anume pentru a transmite partenerilor externi ca "institutiilor statului roman le-a pasat de cum arata Romania si cum se apara statul de drept de decizii nefericite ale politicienilor".

Citeste si:
Avocat, despre cererea de azil politic a lui Oprescu în Grecia: ”Cum e posibil să spună că România îl persecută politic?”
Avocat, despre cererea de azil politic a lui Oprescu în Grecia: ”Cum e posibil să spună că România îl persecută politic?”
Avocatul Adrian Cuculis a dat detalii referitoare la cererea controversată a lui Sorin Oprescu, fost primar al Capitalei, prin care a solicitat azil politic în Grecia. "Cum credeți că este...
Sorin Oprescu surprins în imagini la instanța din Atena. Ce le-a răspuns judecătorilor, întrebat dacă vrea să se întoarcă în România
Sorin Oprescu surprins în imagini la instanța din Atena. Ce le-a răspuns judecătorilor, întrebat dacă vrea să se întoarcă în România
Sorin Oprescu, fost primar al Bucureștiului, rămâne în arest în Grecia până când va fi luată o decizie în privința extrădării în România, unde a fost condamnat la 10 ani de...