Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Basescu: SUE, o "pastila" pe care trebuie sa o inghitim, daca vrem o Europa viabila

Luni, 22 August 2011, ora 23:32
1858 citiri
Basescu: SUE, o "pastila" pe care trebuie sa o inghitim, daca vrem o Europa viabila
Foto: TVR

Presedintele Traian Basescu "lanseaza la apa" proiectul constituirii Statelor Unite ale Europei. Seful statului considera ca este singura solutie, daca vrem ca "Europa sa fie viabila in fata procesului de globalizare", dar recunoaste ca nu crede ca actualii lideri politici europeni au curajul sa isi asume acest risc.

Invitat luni seara la TVR, seful statului a vorbit pe larg despre acest subiect lansat in fuga la Scoala de vara a tinerilor romani din diaspora, tinuta la Sulina.

Basescu, despre SUE: In situatii de criza trebuiesc masuri indraznete

Presedintele a precizat ca ideea constituirii Statelor Unite ale Europei nu este o solutie noua, printre cei care au dezbatut-o numarandu-se inclusiv fostul premier britanic Winston Churchill.

Seful statului crede ca ne aflam "intr-un moment de criza economica, cu riscuri de a se reveni in recesiune", iar "in situatii de criza trebuiesc masuri indraznete".

Presedintele a mai explicat ca analizele facute arata ca sistemul global "va matura tot ce este lipsit de forta", iar statele trebuie sa se gandeasca cum pot face fata acesti val, in conditiile in care toate guvernele par sa se confrunte cu o "criza de incredere" din partea tuturor investitorilor sau a bancilor.

Traian Basescu a punctat faptul ca cedarea de suveranitate nu s-ar face in premiera, in conditiile in care ar incepe constructia SUE, acelasi lucru intamplandu-se si atunci cand s-a infiintat serviciul extern al UE, cand s-au aprobat pactul de stabilitate si pactul pentru euro sau in prezent, cand se pune problema cresterii fondului european de stabilitate financiara.

"Deja nu mai faci ce vrei", a subliniat presedintele, precizand ca Romania isi mentine obiectivul de a adera la euro in 2015.

Seful statului a reamintit ca se discuta tot mai des despre infiintarea unui guvern al zonei euro. "Este clar ca un guvern al zonei euro va avea ca obiective in primul rand politicile monetare, gestionate de BCE, dar si politicile fiscale ale unui stat, care era un element de suveranitate", a afirmat el, atragand atentia ca in timp ce politica monetara este unica la nivelul zonei euro, fiecare tara o politica fiscala.

"Au intrat realitatile economice in coliziune, e nevoie de o politica fiscala care sa acompanieze aceasta politica monetara", a subliniat seful statului.

In acelasi timp insa, Traian Basescu a precizat ca este realist si nu foarte convins ca o asemenea solutie indrazneata poate prinde viata.

"Multi vor sari in sus, eu insumi nu stiu daca societatea romaneasca o va adopta. Eu o gasesc drept solutie, decizia nu poate fi luata decat printr-un referendum(...)Sunt convins ca Germania, Franta, Italia, Spania au aceleasi analize pe care le am si eu si vad crearea SUE ca o solutie pentru Europa, pentru 500 de milioane de cetateni. Probabil ca politicienii ar duce-o la fel de bine si intr-o Europa unita si intr-o Europa individualizata. Obligatia lor este insa sa garanteze sanse pentru popoarele pe care pretind ca le servesc", a declarat presedintele.

"Marea problema este: avem liderii politici care sa convinga popoarele ca asta este solutia? Raspunsul meu e indoielnic. Nu am convingerea ca oamenii politici de astazi au forta sa isi convinga popoarele ca SUE nu le afecteaza cultura, traditiile, personalitatea fiecarui popor. Nu cred ca aceasta generatie de oameni politici poate sa convinga popoarele", a comentat el.

Totodata, seful statului a apreciat ca popoarele din UE vor trebui sa ia aceasta decizie in maximum 2-3 ani, pentru ca pe urma s-ar putea sa fie prea tarziu, implementarea acestei decizii necesitand timp.

"Sigur, TVA nu se mai stabileste la Bucuresti, ci la Bruxelles, nu va mai fi poate cota unica, ci progresiva... Suna rau acum pentru orice om din Romania, va trebui sa inghitim aceasta pastila daca vrem ca Europa sa fie viabila in fata procesului de globalizare. Acum discutam numai de mari puteri, SUA, China, India, Brazilia, tari cu populatii enorme si capacitate mult mai mare de a fi competitivi decat noi, Europa trebuie sa aibe forta de a adopta solutia politica corecta", a mai sustinut Traian Basescu.

El a admis ca sustine acest proiect desi este un "atlantist", insa nu poate sa nu recunosca faptul ca Europa are o foarte mare problema de competitivitate cu alte state extrem de puternice.

"Parteneriatul cu SUA ramane valabil, avem si acorduri bilaterale. Este clar insa ca Europa are nevoie de o solutie pe care oamenii politici trebuie sa aiba curajul sa o implementeze", a incheiat presedintele, nu inainte de a sublinia si faptul ca "ceea ce se va intampla mai departe nu depinde de Romania, noi putem fi doar o parte, responsabilitatea este a Germaniei si a Frantei in primul rand".

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Basescu Statele Unite Europene, #Basescu cedare suveranitate , #presedinte