Basescu: Sustinem fara rezerve izolarea Iranului, atat economic, cat si politic

Vineri, 12 Martie 2010, ora 07:51
5591 citiri
Basescu: Sustinem fara rezerve izolarea Iranului, atat economic, cat si politic
Foto: Ziare.com

Presedintele Traian Basescu a declarat pentru presa nipona ca Romania sustine "fara rezerve intarirea masurilor de izolare a Iranului", avand in vedere netransparenta programului sau nuclear.

"In primul rand noi o etichetam ca fiind o actiune netransparenta (actiunea de imbogatire a uraniului de catre Iran), ceea ce e de natura sa genereze ingrijorare. Noi nu contestam dreptul Iranului de a utiliza energia nucleara in scopuri civile. Romania insasi produce apa grea, produce combustibil nuclear pentru propriile sale reactoare nucleare.

Dar noi folosim uraniul pentru a produce energie electrica si nu armament nuclear. Comunitatea internationala a dobandit incredere in Romania pentru ca am fost transparenti. Iranul trebuie sa devina transparent daca vrea sa devina credibil", a declarat seful statului roman, intr-un interviu acordat cotidianului nipon Yomiuri Shimbun.

Basescu a spus ca Romania nu este adepta unei actiuni militare impotriva Iranului, dar ca sustine izolarea atat din punct de vedere economic, cat si politic.

"Nu suntem adeptii unei actiuni militare impotriva Iranului, in schimb sustinem fara rezerve intarirea masurilor de izolare a Iranului, atat economic cat si politic, si in acelasi timp continuarea dialogului cu Teheranul", a completat Basescu.

Intrebat ce ar face Romania in cazul in care ar izbucni o "criza iraniana", Basescu a spus ca daca aliatii tarii noastre, UE si NATO, ar decide sa se implice, noi am adopta comportamentul lor.

"(In cazul unei crize iraniene, Romania ar adopta, n.red.) Comportamentul aliatilor sai. Noi suntem membri ai Uniunii Europene si membri NATO. Deci, vom actiona in deplin acord cu aliatii nostri. Speranta noastra este, totusi, ca nu va fi un conflict cu Iranul, un conflict militar", a precizat presedinte Traian Basescu.

In ceea ce priveste relatia bilaterala cu Japonia, Basescu s-a angajat sa consolideze parteneriatul economic, precizand ca asteapta cu interes vizita in Romania, programata in iulie, a unei delegatii din partea Federatiei Nipone de Afaceri (Nippon Keidanren).

Anul trecut Romania si Japonia au marcat 50 de ani de la reluarea relatiilor diplomatice. Basescu este la al doilea mandat de presedinte si este a doua oara cand viziteaza Japonia in aceasta calitate. Interviul a fost acordat in limba romana si tradus in japoneza, precizeaza cotidianul nipon.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#Basescu atac Iran, #Basescu scut antiracheta , #presedinte