Basescu tine miercuri o conferinta pentru a explica functionarea UE: "Unii habar n-au"

Marti, 12 Iunie 2012, ora 23:20
3074 citiri
Basescu tine miercuri o conferinta pentru a explica functionarea UE: "Unii habar n-au"
Foto: Romania TV

Presedintele Traian Basescu a anuntat, marti seara, ca va tine miercuri o conferinta de presa in care va explica modul in care functioneaza Uniunea Europeana, precizand ca sunt multi politicieni, profesori invitati la televiziuni, dar si jurnalisti, care nu stiu mecanismele acesteia.

"Declaratia propusa de primul ministru Victor Ponta si adoptata de Parlament - suntem in fata unui lucru pozitiv - dezbaterea din Parlament si cea care va urma in zilele urmatoare se refera la Uniunea Europeana.

Nevoia de a sti cat mai bine care sunt mecanismele de functionare a Uniunii e, nu numai la nivelul oamenilor politici, si pentru unii care sunt profesori invitati la emisiuni si care habar n-au despre Uniunea Europeana, va fi un prilej si pentru jurnalisti, politicieni si asa-zisii profesori sau pentru jurnalisti sa stie unde sa se uite. E un bun prilej de dezbatere cu privire la Uniunea Europeana", a spus Basescu.

Basescu: Spectacol penibil in Parlament, cu Ponta in frunte

Traian Basescu a explicat faptul ca el e unul din cei care au participat la scrierea Tratatului de la Lisabona, aflat acum in vigoare in UE.

"Atat pentru astazi, va promit ca maine voi face o conferinta de presa tehnica, in care voi explica macar pentru ziaristi si profesorii de la televizor cum functioneaza Uniunea Europeana, care e diferenta intre institutii si cum se manifesta subsidiaritatea (...) E o masinarie extrem de complexa, as spune si democratica, dar relativ greoaie.

Politicienii care vor sa vorbeasca despre Uniunea Europeana fara sa fi citit tratatul, amendamentele si anexele n-au cum sa inteleaga mecanismele de functionare.

Sunt unul dintre politicienii care au participat la scrierea acestui tratat, fara sa-l scriu cu mana. Cand a fost gata, au urmat cateva consilii europene care au trebuit sa ajusteze formularile in asa fel incat evenimentele constitutionale din fiecare tara sa poata fi incadrate. Situatia constitutionala a Romaniei se regaseste aici. Daca ar fi scris in Constitutie ca primul ministru reprezinta statul roman, ar fi mers la Consiliul European. Asa, merge la Consiliul Uniunii Europene, care e mai important, dar nu se fac poze de familie, ceea ce starneste gelozia", a mai explicat Basescu.

Romania sa nu se faca de ras

El le-a cerut jurnalistilor sa se pregateasca pentru intalnirea de miercuri.

"Am urmatoarea rugaminte - intalnirea de maine as vrea s-o fac mai dupa amiaza - pe site-ul presedintiei, inca de dimineata, se afla acest tratat cu toate anexele lui.

Basescu: Daca Parlamentul si CCR decid ca premierul merge la Bruxelles, ma duc la plaja

Basescu: Nu ma voi ascunde sub birou de frica sa nu fiu suspendat

Vreau sa stiti ca sunt un foarte bun cunoscator al acestui tratat - am o rugaminte cu jurnalistii, macar cateva anexe sa cititi, sa va dau explicatii. N-as vrea ca Romania sa se faca de ras cu lipsa de cunoastere a parlamentarilor romani, a profesorilor invitati in studiouri si chiar a jurnalistilor invitati, nu va suparati pe mine.

Fac un efort de explicare care va folosi tuturor romanilor. Pozitia mea nu exprima decat un singur lucru, dorinta de a nu compromite Romania si de a fi bine reprezentata", a mai spus presedintele.

Ponta: Basescu s-a pripit, s-a descarcat si apoi ma va lasa la Consiliul European

Parlamentul, de partea lui Ponta

Parlamentul Romaniei a adoptat cu 249 de voturi pentru, 30 impotriva si 1 abtinere o declaratie politica ce stipuleaza clar ca la Consiliul European din 28 iunie Romania va fi reprezentata de Victor Ponta.

Parlamentul: Ponta sa mearga la Bruxelles, nu Basescu

Declaratia prevede ca Parlamentul va fi informat intotdeauna inainte de un Consiliu European cu privire la subiectele aflate pe ordinea de zi a reuniunii, iar reprezentantul Romaniei va primi mandat de reprezentare din partea Parlamentului.

De asemenea, declaratia prevede ca presedintele Romaniei va participa doar la reuniunile la care se discuta probleme de securitate sau aspecte militare, in timp ce pe teme economice, sociale sau de natura interna Romania va fi reprezentata de premier. Declaratia nu are insa efecte juridice, asa ca nu e obligatorie pentru nimeni.

Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
#Traian Basescu conferinta functionarea UE, #Basescu conferinta Consiliul European , #presedinte