Basescu: Trebuie sa redeschidem minele de aur, argint, cupru (Video)

Sambata, 10 Septembrie 2011, ora 13:43
2490 citiri
Basescu: Trebuie sa redeschidem minele de aur, argint, cupru (Video)
Foto: B1 tv

Presedintele Traian Basescu a declarat, sambata, ca exista obligatia ca pana la sfarsitul anului sa fie redeschise minele, pentru a se crea locuri de munca in 2012.

"Acesta este aurul in momentul de fata - locurile de munca. Cine este capabil sa creeze locuri de munca isi scoate tara din dificultate, cine nu poate crea locuri de munca, oricati bani ar baga in banci, nu-si va scoate tara din dificultate.

Avem investitiile actuale, avem programele de infrastructura si avem resursa naturala, care se afla in pamant: aur, argint, cupru, care trebuie exploatate. Acolo putem crea locuri de munca", a declarat Traian Basescu, prezent sambata la Magalia, acolo unde are loc Scoala de Vara a UNPR.

Traian Basescu a accentuat ca in zona exploatarilor, partidele de guvernare trebuie sa ia decizii pentru a "impinge lucrurile inainte".

"Avem resursa care se afla in pamant, aur, argint, cupru, care trebuiesc exploatate, acolo putem crea locuri de munca. Daca pana acum cinci ani aceste exploatari erau subventionate de stat, datorita cresterii pretului pe plan mondial la cele trei metale, noi putem exploata rentabil acum fostele mine inchise. (...)

Nu discut cum, in ce conditii comerciale, este problema Guvernului, dar avem obligatia ca pana la sfarsitul anului sa redeschidem pentru a crea locuri de munca in anul 2012 exploatarile inchise care au generat la randu-le mult somaj. Astazi, suntem in situatia de a le redeschide si trebuie sa o facem. Fie ca o facem cu participarea unor investitori straini interesati, fie ca o facem cu sustinerea din partea guvernului pentru reluarea activitatilor", a explicat Traian Basescu.

El a dat exemplul redeschiderii exploatarii de cupru de la Rosia Poieni, de catre Regia Cuprului Deva, in contextul cresterii pretului mondial la cupru.

"Am fost la Rosia Poieni, spre surprinderea mea, am constatat ca Regia Cupru Deva a reluat exploatarea de cupru datorita cresterii pretului pe plan mondial. Este un lucru bun, le trebuie doar o mana de ajutor", a completat Basescu.

Un adevarat scandal s-a iscat, in urma cu doua saptamani, dupa ce seful statului si-a anuntat sprijinul legat de exploatarea miniera de la Rosia Montana. Ulterior a vizitat localitatea, fiind intampinitat pe de-o parte de opozantii proiectului si, pe de alta parte, de minerii care vor sa inceapa sa lucreze.

Protest la Cotroceni fata de proiectul Rosia Montana - Basescu, in mijlocul manifestantilor

In timpul vizitei facute in cariera de la Rosia Montana, Basescu a spus ca este un sustinator al proiectului minier "nu de azi, de ieri", amintind ca a fost acolo si in campania electorala pentru a se informa. Filmul evenimentelor a continuat cu un nou episod, care a avut de aceasta data loc in fata Palatului Cotroceni, cand peste 100 de persoane au participat la un flashmob organizat in semn de protest fata de sustinerea de catre presedintele Traian Basescu a proiectului Rosia Montana.

Basescu a incercat sa le explice atunci protestatarilor ca din 1997, de cand s-a semnat contractul cu Gold Corporation, nu au fost decat dezbateri, fara nicio actiune concreta

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Voucherele, o gaură în bugetul țării: ”Nu țin cont de realitatea din România. Din ce bani își va permite statul să le acorde?”
Voucherele, o gaură în bugetul țării: ”Nu țin cont de realitatea din România. Din ce bani își va permite statul să le acorde?”
Anumite categorii de români beneficiază de diferite tipuri de vouchere acordate de stat, cum ar fi cele de vacanță, de alimente, pentru plata facturilor la energie, iar lista a fost constant...
Primarul Capitalei anunță că al 11-lea şantier pentru modernizarea sistemului de termoficare a fost deschis. Care este ținta pe anul 2024 VIDEO
Primarul Capitalei anunță că al 11-lea şantier pentru modernizarea sistemului de termoficare a fost deschis. Care este ținta pe anul 2024 VIDEO
Nicuşor Dan, primarul Capitalei, anunţă că a fost deschis în curtea Spitalului Colentina al 11-lea şantier pentru modernizarea sistemului de termoficare din Capitală. El afirmă că pe...
#Basescu Rosia Montana, #Basescu redeschidere exploatari miniere, #basescu scoala vara unpr , #presedinte