Basescu: Trebuie sa trecem de la statul asistential la statul performant

Marti, 18 Ianuarie 2011, ora 16:07
4035 citiri
Basescu: Trebuie sa trecem de la statul asistential la statul performant
Foto: Antena3

Presedintele Traian Basescu a declarat, marti, in cadrul unui seminar organizat de ISP pe tema "Reforma institutionala a statului roman" ca tara noastra nu mai poate supravietui fara o reforma reala a institutiilor si ca economia nu ne permite un "stat social" functional, ci trebuie sa luptam pentru inlocuirea "statului asistential" cu un "stat performant".

"Romania nu mai poate supravietui fara reforma statului, realitatea se numeste criza(...) Ea ne-a aratat ca statul social nu poate functiona in Romania, in intelesul pe care noi l-am dat. Va trebui sa definim ce insemana stat social, aici, la noi in Carpati. Este una sa incerci impunerea unui stat social intr-o tara extrem de bine dezvoltata, a carei economie genereaza resurse, si alta intr-o tara ca Romania, cu economia in transformare si inca insuficient de performanta, pentru a aplica statul social in intelesul stangii", a declarat seful statului.

Presedintele a explicat foarte clar: "cum a inteles stanga statul social putem vedea in perioada 2007-2008, masurile luate si care au afectat brutal capacitatea statului roman de a face fata crizei".

In plus, acesta a subliniat ca "nici Europa nu mai poate rezista in sintagma de stat social, asa cum a fost aplicata in statele vechi, pentru ca resursele care au fost puse la dispozitia componentelor sociale a multora dintre state au fost imprumutate si nu produse de propriile economii".

Traian Basescu a mai atentionat: "acum este momentul sa intervenim, pentru ca interventia acum este mai putin dureroasa decat cand am ajunge la datorii de 70-80% din PIB".

Nu mai putem continua pe ideea scutirilor din interes electoral

Presedintele a enumerat pe scurt principalele prioritati in reforma statului.

"In primul rand, o reforma in abordarea bugetelor, a bugetului de stat, modul cum cheltuim resursele. Bugetul trebuie sa fie multianual, predictibil, cheltuielile sa fie transparente, orientate pe proiecte, cheltuielile trebuie sa fie depolitizate", a spus el.

Seful statului a mai facut referire la reforma fiscala, reducerea evaziunii fiscale si largirea bazei de impozitare.

"Cu cat mai multe exceptii de la impozitare, cu atat mai mult sentimentul ca unii nu datoreaza nimic statului. Categorii pe care vrem sa le aducem la vot nu le supunem impozitarii, din demagogie (...) Nu mai putem continua pe ideea scutirilor din interes electoral", a mai atentionat presedintele.

Retructurarea regiilor autonome, obiectiv principal in 2011

Printre celelalte elemente ale reformei statului presedintele a mai enumerat administratia locala, legat de care trebuie continuata descentralizarea, introducerea standardelor de cost si introducerea de reguli in cheltuirea banului public.

De asemenea, optimizarea serviciilor publice este o prioritate, in conditiile in care "criza ne-a gasit cu un aparat greoi, supradimensionat si ineficient".

"Daca ne uitam la marii datornici la buget, gasim regiile autonome. Romania nu isi poate permite sa mai continue nerestructurarea acestor regii. Sunt datorii de sute de milioane de lei la cea mai mare parte a regiilor", a mai remarcat presedintele.

Pe lista de prioritati in reforma statului se mai afla educatia si sistemul de sanatate.

"Nu afirm ca sistemul de sanatate nu este subfinantat, dar, inainte de a cere bani mai multi, elementul cheie este eficientizarea costurilor in interiorul sistemului. Bugetul nu poate sa pompeze bani intr-un sistem de sanatate ineficient, cu prea multe spitale, prea multe paturi, prea putina activitate de preventie si prea multa activitate in spitale", a explicat seful statului.

In plus, justitia trebuie sa devina moderna si eficienta. "Cifrele incep sa contrazica perceptia ca in Romania nu se lupta contra coruptiei(...)Sute de grupari infractionale si de crima organizate au fost demantelate de DIICOT, sute de politisti si vamesi cu dosare penale sunt scosi din sistem, se fac numeroase capturi de droruri la frontiera", a mai aratat Traian Basescu.

Ajutoarele sociale excesive au dus la o stimulare a nemuncii

Presedintele a facut, inca o data, referire la necesitatea reformarii sistemelor de asistenta sociala.

"A fost o generozitate excesiva din punct de vedere a diverselor forme de ajutoare, manata de interese politice, iar rezultatul obtinut a fost o stimulare a nemuncii", a mai spus presedintele, subliniind ca "pasii intreprinsi de guvern in 2010 trebuie continuati in 2011, resursele sa fie adresate acelora care au nevoie de ele".

Reforma politica: Vot uninominal curat si reducerea numarului de parlamentari la 300 prin lege

In ceea ce priveste reforma clasei politice, Traian Basescu a afirmat ca este nevoie de adoptarea unei solutii transante privind legea electorala: vot uninominal intr-un singur tur, ori uninominal in 2 tururi.

"E singura formula care poate da Romaniei stabilitate politica pe termen lung. Votul uninominal are ca si caracteristica crearea de majoritati, Romania are nevoie cel putin pe 10 ani de aici inainte de guverne stabile care sa isi asume consolidarea statului modern si eficient", a mai sustinut presedintele.

In ceea ce priveste reforma constitutionala, Traian Basescu a afirmat inca o data ca se va limita in a sustine doar rezultatele referendumului din 2009, pentru a nu fi acuzat de subiectivism.

"In situatia in care clasa politica va refuza, exista posibilitatea legislativa de reducere a numarului de parlamentari prin lege nu prin Constitutie", a mai avertizat el.

Presedintele a mai subliniat ca este nevoie si de o reforma a partidelor politice.

"In momentul de fata partidele, toate, in primul rand principalul partid de guvernare, au nevoie de reforme interne care sa stimuleze aparitia unei noi generatii de lideri, alaturi de cei cu experienta dar al caror profil trebuie sa se reduca in partide", a mai atras atentia acesta, precizand ca este nevoie sa se permita accesul in varful partidelor unor noi lideri politici.

Romania are o strategie: cea finantata de Uniunea Europeana

In incheiere, presedintele i-a ironizat pe cei "indurerati de patrie" care se plang ca Romania nu are strategii si "nu stiu incotro sa o apuce", cerand "sa mai facem un colectiv de minti luminate si sa ne dam ifose publice, cat suntem de preocupati sa dam tarii o solutie".

"Nu voi cadea in aceasta capcana(...) Romania are o singura strategie si aceea finantata: cea cu UE pe cele 7 programe operationale. Decat sa batem campii sa cream noi stragtegii, mai bine am pune mana sa aplicam programele cu UE care sunt finantate", a mai subliniat Traian Basescu.

"Eu cred ca o strategie constructiva inseamna sa aplicam ce am convenit odata cu intrarea in UE, in ianuarie 2007. (...)Politica sociala trebuie sa fie focusata pe cei care intr-adevar au nevoie de asistenta sociala, pe cei care nu pot. Tebuie sa ne indreptam catre statul performant, daca vrem sa fim o tara care da perspective cetatenilor ei", a conchis seful statului.

Responsabilitate partajata pentru pensii

"Este o responsabilitate partajata. Ceea ce era in responsabilitatea beneficiarului de pensie era destul de dificil de realizat. Adica un ofiter care a muncit in vreo cinci garnizoane sa-l pui pe tren si sa mearga la fiecare unitate sa-si ia adeverinta. Daca este un inconvenient major, este acela al reactiei institutiilor care ar trebui sa-si dea seama ca masa de pensionari militari nu vor putea sa-si adune adeverintele in timp util si probabil trebuia sa faca ce fac acum, adica sa intervina ele sa aduca dosarele la sediul central si a le recalcula", a declarat Traian Basescu.

Seful statului a asigurat ca foarte putine pensii vor scadea si ca a fost vorba doar de o problema de comunicare.

"Eu, la 17.00, voi avea o intalnire cu toti factorii de decizie din institutiile militare. Dar ce stiu, reconfirmat astazi, este ca foarte putine pensii vor scadea.Problema este insa de comunicare defectuoasa."

Presedintele a spus ca a primit zeci de mesaje de la militari in care acestia se declarau nemultumiti de situatie.

"Am primit zeci de mailuri de la ofiteri in rezerva, care nu se adresau ministrului, se adresau comandatului fortelor armate si intrebarea de fond era << de ce ne umiliti? >>. Chestiuni extrem de sensibile la militari, care m-au marcat si pe mine. Au fost mesaje intr-un aer absolut militar si decent, au fost si mesaje foarte furioase. Trebuie sa va spun ca celor care ma jigneau le-am raspuns, asteptand un feedback. M-am interesat, pentru ca-si dadeau numele si prenumele, si care este pensia lor recalculata", a mai spus Basescu.

El a dat ca exemplu scrisoarea unui colonel: "A fost un domn colonel care a avut cel mai dur mesaj, care a ajuns pana la mama, tata si altele, nu injuraturi, dar exemple: 'tatal tau militar, tatal tau pensionara, cum a fost, fara onoare', si asa mai departe, pentru ca eu am spus la schimbarea SMG ca nicio pensie sub 3.000 de lei nu va fi afectata si, intr-adevar, nu va fi afectata. Marea surpriza este ca foarte multe dintre pensii cresc, nu cu mult, dar cresc. (...) Acest domn colonel nu era dintre fericitii carora le creste pensia, dar de la 4.300 de lei primise 1.500 de lei. Sigur ca pentru om a fost un adevarat soc. Pe urma m-am interesat, am cerut sa recalculeze, am constatat ca pensia pe care trebuia s-o primeasca era 3.989 de lei, deci pierdea vreo 400 de lei la pensie", a spus Basescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Basescu reforma statului, #Basescu buget, #Basescu stat asistential , #presedinte
Comentarii
Poza Ghilotina
Ghilotina
rank 5
Se va taia in carne vie . Presedintele nu trebuie el sa explice politicile guvernului ! Care din pacate se incapataneaza in deficienta de comunicare .