Basescu trebuie sprijinit - nu avem incotro?

Sambata, 15 Mai 2010, ora 23:59
9738 citiri
Basescu trebuie sprijinit - nu avem incotro?

Da, Basescu trebuie sprijinit. Si Guvernul pe care il conduce, la fel. Nu mai conteaza ca Guvernul nu a fost performant. Ca nu a scos inca tara din criza si ca poate nu a facut taierile la timp. Nici chiar ca acum nu le-a facut la modul ideal. Basescu trebuie sprijinit. Din simplul motiv ca nu avem alta varianta.

Taierile de salarii si pensii trebuie facute, orice ar fi. Iar o schimbare de guvern la ora asta ar fi una dintre cele mai proaste optiuni posibile. Asta ar adanci tara in criza. S-a vazut ce inseamna acest lucru in toamna, atunci cand PSD, PNL si UDMR au rasturnat Guvernul. Dupa un trimestru in care Romania inregistrase crestere, am trecut din nou pe scadere din cauza lipsei unui guvern cu puteri depline.

N-o face din nebunie!

Poate ca Opozitia striga asta, dar crede cineva ca Guvernul e nebun sa faca taierile astea care il duc cu un picior in groapa din punct de vedere electoral? Si daca ar crede asta, cred ca acelasi lucru il vrea guvernatorul Mugur Isarescu, o persoana de al carui profesionalism nu se indoieste nimeni. Sau chiar si Mihai Tanasescu, reprezentantul Romaniei la FMI, fost ministru in Guvernul Nastase si pana acum doua luni vicepresedinte PSD?

Deci e clar ca macar acum Traian Basescu si Cabinetul Boc fac exact ceea ce trebuie.

Desigur, poate ar trebui facute modificari in sensul ca taierile sa nu fie suportate egal de cei cu salarii si pensii foarte mici, dar nimeni nu ar trebui sa conteste taierile. Nu exista alta optiune, asta e clar.

Nici PSD ori PNL nu au alte variante, ci doar ies cu fantomatice propuneri populiste. Stiu si ei la fel de bine ca nu e altceva de facut. Dar evident ca nu pot rata ocazia de a da la picioare inamicilor.

Situatia cere ca taierile sa nu fie amanate nici macar cateva luni. Asadar, toate grevele din lume nu pot inlocui faptul ca pur si simplu nu sunt suficienti bani. Pe oamenii care le fac ii mai poti intelege. Mai putin pe oamenii din presa care le incita si care ar trebui sa stie mai bine ca a te opune taierilor inseamna a invita dezastrul in Romania.

Care e alternativa?

Sa zicem ca taierile n-ar trebui facute. Daca nu asta, atunci ce? De unde va scoate Romania banii sa plateasca un aparat de stat si un sistem social umflate pe vremea cand nimeni nu se gandea la criza, ci la propriile interese electorale.

Desigur, oricine poate sa vorbeasca. Spre exemplu, Dan Voiculescu a venit cu ideea "geniala" ca zece mii de cadre militare sa fie detasate la Ministerul Finantelor, pentru combaterea evaziunii fiscale. Greu de gasit o idee mai stupida si mai populista. Chiar daca PSD concureaza cu aliatul sau la acest capitol.

Trustul Intact va acredita ideea ca Basescu e iresponsabil si adopta o solutie asa de dura din incompetenta si fiindca vrea sa-si bata joc de oameni. Veti vedea vehiculata ideea ca erau alte solutii foarte usor de aplicat. Si ca nimeni nu ar fi suferit. Nimic mai fals.

Romania trebuie sa sufere. Ca sa nu se prabuseasca. Tocmai de aceea, intr-al 12-lea ceas, Basescu face ceea ce trebuie. Inca nu stim daca asa cum trebuie si daca isi forteaza propriii oameni asa cum ar trebui. Dar un lucru e clar: Basescu trebuie sprijinit. Macar pentru perioada urmatoare. Il putem lovi dupa. Alta solutie nu avem.

Citeste si:
Cum a fost înlocuit pe tăcute Tudorel Toader în Comisia de la Veneția. Cine îi va lua locul
Cum a fost înlocuit pe tăcute Tudorel Toader în Comisia de la Veneția. Cine îi va lua locul
Fostul ministru al Justiției Tudorel Toader a fost înlocuit din poziția de reprezentant al României în Comisia de la Veneția după ce mandatul său nu a mai fost prelungit. Mandatul lui...
8 candidați se vor bate pentru șefia USR. Cine i-ar putea lua locul lui Cătălin Drulă după alegerile din iulie
8 candidați se vor bate pentru șefia USR. Cine i-ar putea lua locul lui Cătălin Drulă după alegerile din iulie
USR a informat că opt membri ai formaţiunii s-au înscris în cursa internă pentru şefia partidului. Alegerile vor avea loc la începutul lunii iulie. Cei opt candidaţi înscrişi în cursa...