Basescu trimite o fregata romaneasca sa lupte cu piratii - vezi de unde mai retragem trupe

Joi, 01 Septembrie 2011, ora 11:16
3718 citiri
Basescu trimite o fregata romaneasca sa lupte cu piratii - vezi de unde mai retragem trupe

Presedintele Traian Basescu a anuntat joi, la Reuniunea Anuala a Diplomatiei Romane, ca Romania nu-si va retrage sau reduce, deocamdata, trupele din Afganistan, dar ca ne vom reduce participarea la misiunea din Kosovo si ca vom trimite o fregata pentru a lupta cu pirateria in Cornul Africii.

"Referitor la fortele dislocate in Afganistan - avem acolo o misiune - cand generalii romani vor spune ca nu ne mai trebuie 2.000, ci 1.500, raman 1.500, cand ne vor spune ca nu mai trebuie 1.500, ci 800, raman 800, cand ne vor spune ca nu ne mai trebuie niciun militar, ii vom duce pe toti acasa.

A stabili arbitrar calendarul de retragere a trupelor inseamna doar a da ceva de rontait presei sau populatiei. Ce am stabilit cu sefii de stat major, sefii de arme, CSAT - vom mentine atatia militari cat ne trebuiesc. Si in zona unitatilor romanesti se constituite unitati afgane care sa preia responsabilitatile. Acesta e punctul nostru de vedere. Nu o sa ne retragem, sa lasam descoperiti chiar militarii nostri?

Pe masura ce va fi posibil transferul catre fortele afgane, se va face si diminuarea prezentei noastre in Afganistan", a spus seful statului.

"Referitor la EULEX Kosovo - nu recunoastem Kosovo si am ramas cu o contributie mare in nordul Kosovo, exact in zona cea mai fierbinte. Aici va trebui sa stabilim cu partenerii nostri europeni care sunt previziunile lor de contributie, in conditiile in care Romania ar dori sa-si diminueze prezenta in nordul Kosovo.

Si pentru ca veni vorba de Kosovo, avem o pozitie neschimbata - Romania nu va recunoaste Kosovo pana nu se va ajunge la o intelegere intre Belgrad si Pristina - nu avem niciun motiv sa lucram cu alta masura in disputa din Balcani fata de situatia din Orientul Mijlociu.

Intentia noastra e sa facem apel statele UE, sa rebalansam prezenta in Kosovo cu o oarecare distribuire mai echilibrata a participarii la EULEX. Romania a participat la EULEX cu conditia ca participarea sa nu fie interpretata ca participare la constructia institutionala din Kosovo - nu ne-am implicat in niciun fel in constructia institutionala - responsabilitatile noastre sunt legate de siguranta cetatenilor din zona Mitrovica", a explicat Basescu.

Seful statului a spus si ca Romania va trimite o fregata care sa lupte cu pirateria in Cornul Africii, unde actioneaza piratii somalezi. Aceasta fregata va fi una care acum participa la misiunea de patrulare a NATO din Marea Mediterana - "Active Endeavour".

"Foarte curand vom schimba una din misiunile pe care le aveam cu fortele navale - vom disloca in cursul acestui an una din fregate in Hornul Africii, renuntand la misiunea "Active Endeavour" din Mediterana - va fi o misiune mult mai dura, se inscrie in efortul statelor Uniunii Europene de a pune in siguranta liniile de navigatie din Oceanul Indian si Golful Aden.

Consider ca, cu informarea partenerilor din NATO, vom redistribui capacitatile din Mediterana in Oceanul Indian", a mai spus Traian Basescu.

Citeste si:
Diana Șoșoacă s-a afișat în Parlament cu o botniță de câine la gură: "De 30 de ani încălcaţi pas cu pas Constituţia României"
Diana Șoșoacă s-a afișat în Parlament cu o botniță de câine la gură: "De 30 de ani încălcaţi pas cu pas Constituţia României"
Senatoarea Diana Şoşoacă s-a afişat luni, 6 decembrie, la şedinţa solemnă a Parlamentului dedicată aniversării Constituţiei, cu o botniţă, susţinând că drepturile şi libertăţile...
Nicolae Ciucă, la aniversarea a 30 de ani de la adoptarea Constituției: „Starea de alertă este la fel de importantă ca şi nevoia drepturilor şi libertăţilor”
Nicolae Ciucă, la aniversarea a 30 de ani de la adoptarea Constituției: „Starea de alertă este la fel de importantă ca şi nevoia drepturilor şi libertăţilor”
Premierul Nicolae Ciucă a declarat luni, 6 decembrie, că va lua toate măsurile necesare pentru ca România să treacă prin această criză provocată de pandemia de COVID-19. De asemenea, cu...