Basescu: UDMR are si propuneri aberante si propuneri care pot fi discutate

Miercuri, 22 Iunie 2011, ora 17:07
2282 citiri
Basescu: UDMR are si propuneri aberante si propuneri care pot fi discutate
Foto: presidency.ro

Presedintele Traian Basescu afirma ca ar fi "un mare rateu" politic daca PDL nu ar ajunge la un compromis cu UDMR pe tema reorganizarii teritoriale. Totodata, el crede ca, desi UDMR are unele propuneri "aberante", nu va da dovada de iresponsabilitate, astfel incat sa arunce tara in derapaj pe motive etnice.

Pe de alta parte, presedintele are un nou tel: sa convinga Opozitia, in parte sau in totalitate, sa voteze, intr-o forma la care se va ajunge de comun acord, cele doua proiecte ale sale: revizuirea Constitutiei si reorganizarea teritoriala.

Intr-un interviu acordat miercuri la postul public de radio, Traian Basescu si-a expus pe larg argumentele in favoarea celor doua proiecte despre care a discutat si marti, la Palatul Cotroceni, cu liderii partidelor, si a anuntat care sunt intentiile sale in continuare in privinta trecerii acestora prin Parlament.

Basescu: Las Parlamentului libertatea sa modifice proiectul de Constitutie

Seful statului a precizat ca asteapta motivarea deciziei Curtii Constitutionale cu privire la proiectul sau de revizuire a Constitutiei, si pentru ca unele alineate au fost declarate neconstitutionale, iar el tine la principiile exprimate in acestea, va trimite Parlamentului atat proiectul sau cat si motivarea CC, urmand ca ulterior sa poarte negocieri cu deputatii si senatorii pentru a gasi cea mai buna formula legislativa astfel in cat revizuirea Constitutiei sa se faca.

Traian Basescu este constient ca actuala coalitie are o majoritate extrem de fragila in Parlament si ca inclusiv UDMR nu este de acord cu trecerea la cele 8 judete si nici cu parlamentul unicameral, de aceea stie ca vor fi necesare diverse compromisuri pentru ca cele doua pachete legislative sa fie adoptate.

"Coalitia nu are numarul necesar de voturi, nu ramane decat sa conving o parte, daca nu toata Opozitia, sa gasim puncte de compromis. (...) Am luat nota de faptul ca USL e de acord cu reducerea numarului de parlamentari la 300, dar vrea 2 camere. Am incercat un compromis: de acord, camera legiuitoare ramane camera inferioara, iar cea superioara are un rol consultativ pe probleme de administratie locala sau externe.

Sunt dispus la un compromis care sa impinga lucrurile inainte", a declarat seful statului la RRA, adaugand: "Toate partidele in afara de PDL si UNPR sustin doua camere. Noi toti politicienii avem insa un mandat de la popor, exprimat prin referendum in 2009. Dar daca vad ca nu pot sa obtin numarul de voturi pentru aceasta solutie, trebuie sa discut cu Opozitia alte solutii".

Eu nu imi construiesc un postament din demagogie ieftina

Traian Basescu a respins toate speculatiile aparute in presa cu privire la un "atentat" la adresa drepturilor minoritatii maghiare.

"Au aparut speculatii groaznice: presedintele vrea sa comaseze comune de unguri cu romani. E o prostie, Romania a semnat tratate prin care respecta drepturile minoritatilor. E nevoie de un compromis si de o lege care sa aeriseasca Romania de coruptia judeteana, care trebuie sa treaca prin Parlament. Or in alianta e UDMR. Am avut discutii multe cu dansii, au si propuneri aberante si propuneri care pot fi discutate.

Eu nu imi construiesc un postament din demagogie ieftina. Eu merg des in ungurime, daca le-ati spune acum sa plece in Ungaria, 99% nu ar vrea. Ei spun insa 'lasati-ne sa ne ducem viata asa cum e, nu ne amestecati!'. Va trebui sa gasim formule ca legea sa aiba 50% plus 1 vot", a explicat presedintele.

Totodata, Traian Basescu le-a transmis democrat-liberalilor: "Consider ca ar fi un mare rateu daca PLD nu ar accepta un compromis, sacrificand subtierea statului".

Rugat sa comenteze afirmatia presedintelui UDMR, Kelemen Hunor, ca "orice este posibil" in ceea ce priveste ruperea coalitiei de guvernare, presedintele a raspuns: "Orice este posibil in limita responsabilului. Nu as vedea niciun partid din coalitie ca, pe motivatii etnice, sa arunce tara in derapaj, in instabilitate politica. E vital sa avem stabilitate, nu ne trebuie instabilitate politica".

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Basescu UDMR, #Basescu revizuire Constitutie, #Basescu coalitie UDMR , #presedinte