Basescu: UE are nevoie de Turcia la fel de mult pe cat Turcia are nevoie de UE

Luni, 12 Decembrie 2011, ora 15:17
3513 citiri
Basescu: UE are nevoie de Turcia la fel de mult pe cat Turcia are nevoie de UE
Foto: TVR Info

Presedintele Traian Basescu apreciaza ca Uniunea Europeana ar trebui sa transmita semnale pozitive Turciei, subliniind faptul ca aceasta tara candidata la aderare are un rol important la granita Uniunii, inclusiv in Orientul Mijlociu si Africa de Nord.

Intr-un interviu acordat cotidianului turc Zaman in ajunul vizitei pe care o efectueaza in aceasta tara, presedintele roman a subliniat ca "UE are nevoie de Turcia la fel de mult pe cat Turcia are nevoie de UE".

Reiterand sprijinul puternic pe care Romania il acorda Turciei in eforturile sale de a deveni membru al UE, presedintele Basescu a mai afirmat ca Romania va continua sa solicite Bruxelles-ului sa transmita mai multe semnale pozitive catre Turcia.

In ultimele trei presedintii semestriale ale UE niciun capitol de aderare nu a fost deschis cu Turcia, in timp ce Croatia, tara care a demarat procesul de aderare exact in aceeasi zi ca si Turcia, a inregistrat progrese semnificative, iar vineri si-a vazut indeplinita dorinta: a devenit cel de-al 28 stat membru al UE.

Negocierile cu Turcia au fost blocate din cauza tensiunilor generate de Cipru, dar si din cauza opozitiei manifestate de Franta, Germania si Austria.

In acest context, presedintele Traian Basescu a remarcat faptul ca Turcia si-a demonstrat in repetate randuri vocatia europeana.

Totodata, seful statului roman le-a recomandat oficialilor turci sa tina cont de faptul ca nu doar tarile candidate ci si cele membre trebuie sa continue sa faca reforma.

"Apartenenta la UE este un proces care se bazeaza pe reformele premergatoare momentului aderarii, dar si pe cele ulterioare. Ca si membru UE, Romania isi indeplineste angajamentele asumate si isi promoveaza interesele in concordanta cu cele europene", a precizat presedintele Traian Basescu.

Seful statului roman a mai atras atentia ca "asigurarea unui puternic suport public" este esentiala si a dat exemplu opozitia manifestata de Olanda la aderarea Romaniei la Spatiul Schengen, criticand totodata faptul ca desi Romania a indeplinit toate criteriile prevazute in tratatul de aderare nu isi poate vedea indeplinita dorinta.

"Suntem convinsi ca pana la urma intelepciunea va prevala", s-a aratat Traian Basescu increzator, in conditiile in care subiectul va fi repus pe tapet la nivel european in martie 2012.

"Business Forum Romania-Turcia", marti, la Istanbul

In interviul acordat publicatiei citate presedintele roman a subliniat legaturile trainice dintre cetatenii romani si cei turci si a anuntat ca pe parcursul vizitei sale se va semna un document extrem de important pentru intarirea colaborarii intre cele doua state.

"Este un moment de importanta istorica in relatiile noastre bilaterale si speram ca va conduce la intarirea cooperarii, atat in plan international cat si pe plan economic, energetic, de mediu, securitate, educatie cultura si turism", a punctat seful statului roman.

Acesta a invitat investitorii turci sa fie mai activi pe pietele din Romania, printre domeniile cele mai interesante pentru ei putandu-se numara agricultura, sectorul bancar, cel industrial, dar si piata media sau turismul.

De asemenea, Traian Basescu a precizat ca le recomanda si oamenilor de afaceri romani sa fie mai activi pe pietele din Turcia.

Traian Basescu va participa la "Business Forum Romania-Turcia" care va avea loc marti la Istanbul.

"Evenimentul reprezinta o mare oportunitate pentru oamenii de afaceri din ambele tari si deschide noi cai de cooperare. Vom incuraja proiectele bilaterale, precum si proiectele comune pe alte piete. As dori sa ii asigur pe oamenii de afaceri din Turcia ca sunt intotdeauna bineveniti in Romania. Sunt bucuros sa anunt ca pregatim noi masuri menite sa faciliteze acordarea de vize pe cinci ani pentru acestia", a mai spus presedintele roman.

In amplul interviu acordat publicatiei Zaman presedintele roman a vorbit pe larg despre recenta intelegere intre Turcia si Azerbaidjan privind tranzitul de resurse naturale prin coridorul sudic.

"Romania este un sustinator foarte ferm si puternic al proiectului Nabucco. Semnarea de catre Turcia, anul trecut a Acordului de Sprijin al Proiectului Nabucco (Project Support Agreement - PSA), in iunie, reprezinta un semnal puternic pentru investitori", a mai spus presedintele, subliniind faptul ca acest gazoduct va diversifica sursele energetice atat pentru Romania cat si pentru intreaga regiune.

De asemenea, Traian Basescu si-a exprimat sustinerea pentru o mai buna colaborare bilaterala intre cele doua tari in regiunea Marii Negre. "Este o zona extrem de importanta pentru ambele tari, iar transformarea ei intr-o regiune de stabilitate, prosperitate si securitate ramane una dintre prioritatile noastre", a mai spus presedintele roman, adaugand ca energia eoliana, hidro si cea solara formeaza un element cheie al strategiei energetice europene.

Presedintele Traian Basescu efectueaza luni si marti o vizita de stat in Turcia, pe parcursul careia va avea intalniri cu presedintele Abdullah Gul, cu presedintele Marii Adunari Nationale a Turciei, Cemil Cicek, si cu premierul Recep Erdogan. De asemenea, presedintele roman va avea o intalnire cu Sanctitatea Sa Bartolomeu I, Patriarhul Ecumenic si cu comunitatea de afaceri la Istanbul, dar si o intalnire cu comunitatea romanilor din Turcia, la Ankara.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Basescu Turcia Uniunea Europeana, #Basescu vizita Turcia, #Basescu oameni afaceri turci , #presedinte
Comentarii
Poza Nonpolitikon
Nonpolitikon
rank 5
Şi le-a zis-o verde-n faţă, sau e doar reluarea verii pe timp de