Basescu, uimit ca PSD vrea referendum pentru Rosia Montana: Sunt neutru din acest moment

Marti, 03 Septembrie 2013, ora 22:14
2455 citiri
Basescu, uimit ca PSD vrea referendum pentru Rosia Montana: Sunt neutru din acest moment
Foto: Digi 24

Presedintele Traian Basescu a afirmat, marti seara, ca a raspuns scrisorii presedintelui Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, privind eventualitatea unui referendum pentru Rosia Montana, precizand ca ar dori intai o dezbatere in Parlament, care ar fi "cel mai potrivit lucru pentru o optiune corecta" a forului legislativ.

"In ce priveste scrisoarea primita azi de la domnul presedinte Valeriu Zgonea, in care intreaba foarte politicos daca declansez procedura de referendum pe tema exploatarii de la Rosia Montana: Nu am initiat un astfel de proces, eu l-am invocat ca pe o eventualitate.

O dezbatere in Parlament este de natura sa clarifice foarte multe din semnele de intrebare pe care romanii le au legat de acest proiect si consider ca dezbaterea in Parlament este cel mai potrivit lucru pentru o optiune corecta a Parlamentului.

Nu declansez acum un proces de referendum national, care oricum nu s-ar putea organiza decat tocmai la anul, odata cu alegerile europarlamentare", a tinut sa lamureasca Traian Basescu.

Basescu vrea eutanasierea cainilor neadoptati: Castrarea nu le scoate dintii

Acesta a explicat ca, in cazul in care, in urma dezbaterilor din Parlament, societatea romaneasca ar fi fragmentata in ce priveste Rosia Montana, nu ar promulga legea inainte de organizarea unui referendum.

Basescu: PSD vrea referendum, dar nu il respecta pe cel cu Parlament unicameral cu 300 de alesi

Totodata, seful statului a taxat faptul ca, cu toate ca un lider al PSD - Valeriu Zgonea - vrea referendum pe proiectul Rosia Montana, partidul din care acesta face parte nu respecta rezultatul referendumului pe tema Parlamentului unicameral cu 300 de deputati

"Mi s-a parut extrem de interesant ca un membru marcant al PSD este interesat de referendum, atat timp cat ei refuza aplicarea unui referendum aprobat cu peste 80 la suta - cel cu Parlament unicameral cu 300 de parlamentari.

Sunt (PSD - n.red.) greu de inteles ca si atitudine, dar decizia mea ramane ferma, nu voi bloca dezbaterile parlamentare", a afirmat presedintele.

Traian Basescu a subliniat ca exista posibilitatea sa fie necesara actiunea sa ca mediator in acest proiect: "Sunt nevoit sa am un comportament neutru fata de proiect, chiar daca am fost un sustinator al lui, dar modul in care evolueaza lucrurile ma face sa fiu prudent ca sa fiu, la nevoie, un mediator credibil".

"Pozitiile mele fata de proiect vor fi neutre din acest moment", a intarit seful statului.

Zgonea i-a scris lui Basescu, pe tema referendumului pentru Rosia Montana

"Eu lucrez pe realitati, ce sa fac? Daca s-a trimis legea la Parlament si presedintele Camerei ma intreaba: dezbateti legea sau organizam un referendum, ii raspund la intrebare. (...) Chiar in contractul de formare a companiei Rosia Montana se spune ca va fi o hotarare de guvern. Guvernul a amestecat doua lucruri: Rosia Montana, ca societate, cu nevoia de a modifica legea minelor, pentru a putea creste redeventa", a mai spus Basescu.

Nu in ultimul rand, vorbind despre intrebarea adresata prim-ministrului Victor Ponta, legat de suma pe care ar fi luat-o pentru avizarea proiectului de la Rosia Montana, presedintele a raspuns: "Imi aduc aminte de convingerile dansului - cand era in Opozitie intreba cati bani a luat presedintele".

"Am presupus ca, daca asa gandea atunci, asa a gandit si acum. E un raspuns la atitudinea lui, mai ales ca el a finalizat cu bine procesul", a afirmat seful statului, razand.

Basescu: Nu am nicio problema sa declansez un referendum pentru Rosia Montana (Video)

Presedintele Traian Basescu a declarat, luni, ca este in continuare un partizan al mineritului, precizand ca promovarea prin lege a exploatarii de la Rosia Montana reprezinta o dovada de "lasitate" a Guvernului.

Seful statului a spus ca trebuie deschis un dialog cu societatea pe tema proiectului exploatarii de la Rosia Montana, afirmand ca nu exclude optiunea de a convoca un referendum pe acest subiect simultan cu europarlamentarele.

Presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, a anuntat ca i-a scris presedintelui Traian Basescu pe subiectul exploatarii de la Rosia Montana, declarandu-se totodata de acord cu afirmatiile sefului statului privind un referendum pe aceasta tema.

Citește și:
Corina Creţu, despre spitalele regionale: „Nu înţeleg de ce nu se lansează licitaţiile; Din punctul de vedere al Bruxelles-ului, tot ce se putea face s-a făcut”
Corina Creţu, despre spitalele regionale: „Nu înţeleg de ce nu se lansează licitaţiile; Din punctul de vedere al Bruxelles-ului, tot ce se putea face s-a făcut”
Europarlamentarul Corina Creţu, fost comisar european, afirmă că, având în vedere că toate etapele care presupuneau implicarea autorităţilor europene în realizarea spitalelor regionale din...
Virgil Popescu: Nu punem nicio taxă pe soare. Cei de la USR şi AUR au trunchiat adevărul
Virgil Popescu: Nu punem nicio taxă pe soare. Cei de la USR şi AUR au trunchiat adevărul
Ministrul Energiei Virgil Popescu a transmis luni seară, 5 decembrie, că nu va fi introdusă ”nicio taxă”. ”Prin aşa zisa taxă, care de fapt nu există, cei de la USR şi AUR au...