Basescu: Unii au negociat doar functii de partid, sa nu dea lectii!

Duminica, 10 Februarie 2013, ora 15:05
8824 citiri
Basescu: Unii au negociat doar functii de partid, sa nu dea lectii!
Foto: Digi 24

Traian Basescu le-a raspuns, duminica, in cadrul unei declaratii de presa sustinute la Palatul Cotroceni, criticilor care si-au exprimat nemultumirea fata de suma obtinuta de Romania saptamana trecuta, la Bruxelles, din bugetul Uniunii Europene.

"UE nu e dispusa sa aloce unei tari niste bani in conditiile in care exista un risc foarte mare sa nu fie cheltuiti.

Sunt unii care la viata lor nu au negociat decat functii de partid, nu au negociat cu alte state, nu stiu cat este de greu. Lipsa lor de experienta o putem vedea in modul in care au negociat acordul cu Fondul, asa ca ii invit sa nu dea lectii", a spus seful statului.

La Bruxelles, presedintele a promis ca va discuta la Bucuresti si despre modul in care a fost privit raportul MCV. "Am luat si pulsul si tensiunea", a raspuns Basescu jurnalistilor care au vrut sa afle cum a fost primit la Bruxelles raportul.

Presedintele a mai vorbit despre conflictul steagurilor secuiesti, despre implicarea Romaniei in scandalul carnii de cal din Marea Britanie, dar si despre aderarea la Schengen si scutul antiracheta.

Ziare.com v-a prezentat in format LIVE TEXT declaratiile presedintelui:

- Fata de dumneavoastra (jurnalisti - n.red.) Am o obligatie asumata de la Bruxelles legata de Schengen. Am promis ca voi da explicatii acasa. Si fata de opinia publica am o obligatie fata de buget. Incep prin a multumi statelor contributoare, fie ca vorbim de Germania, Franta, Luxemburg. Sunt state datorita carora noi putem primi un buget important pentru propria noastra dezvoltare.

- Primul mesaj pe care il transmit este ca Romania are in plus sase miliarde de euro fata de bugetul actual. Crestere de 10% pe fonduri de coeziune si 27% pe fonduri destinate politicii agricole comune.

- Romania este un beneficiar net de fonduri europene. Vreau sa ne fie foarte clar. Acesti bani provin din taxele si contributiile cetatenilor din Germania, Franta, Marea Britanie, Austria, Suedia, Luxemburg si altele. De acolo vin acesti bani. Sa stiti ca nu ii tipareste UE.

- Eu cred ca in aceasta perioada, in care toate statele au probleme, primul lucru pe care trebuie sa il facem este sa luam nota de faptul ca UE functioneaza pe principiul solidaritatii si cetatenii din statele net contributoare sunt solidare cu interesele Romaniei ca si noi sa ne devoltam mai rapid decat ne permit propriile resurse.

- In mod categoric este greu de presupus ca Romania ar fi putut sa adauge in fiecare an inca 5 miliarde de euro cu ocazia fiecarui buget. I-am primit pentru a ne dezvolta si ar fi pacat sa tratam acest lucru cu indarjire politica, cu lipsa de respect si lipsa de responsabilitate.

- Romania a obtinut maxim ce se putea obtine in ceea ce priveste fondurile de coeziune.

- Nu va ascund ca am avut greutati enorme in a convinge ca putem cheltui mai mult cu doua miliarde datorita nivelului foarte scazut de absorbtie.

- Am gasit intelegere pentru o crestere de 10%, angajandu-ma ca vom avea o absorbtie foarte buna. Nu este usor sa obtii ceva cand te contrazic realitatile de la tine de acasa, as vrea sa stiti. In momentul de fata, Romania a primit de la Comisia Europeana in baza facturilor 2,2 mld de euro din 19,8 mld de euro. Si mai avem facturi depuse pana la 2,8 mld de euro.

- Aici suntem acum, iar domnii care isi manifesta dezamagirea ar trebui sa se bata sa cheltuim banii, sa probam ca putem sa cheltuim. UE nu e dispusa sa aloce unei tari niste bani in conditiile in care exista un risc foarte mare sa nu fie cheltuiti.

Sunt unii care la viata lor nu au negociat decat functii de partid, nu au negociat cu alte state, nu stiu cat este de greu. Lipsa lor de experienta o putem vedea in modul in care au negociat acordul cu Fondul, asa ca ii invit sa nu dea lectii.

- As mai face cateva precizari legate de ce urmeaza. Aici s-ar putea sa constatam ca demagogia ca si minciuna au picioare scurte. Este pentru prima data cand bugetul UE nu este asa cum l-a stabilit Consiliul.

Apel catre parlamentarii romani

- Eu as face fara ezitare un apel la toti parlamentarii romani sa sustina fara rezerve proiectul de buget asa cum el a fost stabilit in Consiliul European din 7-8 februarie. Riscul de a nu avea buget ne supune unei solutii in care bugetul este aprobat in fiecare an si vreau sa stiti ca pana la urma tot Consiliul va fi acela care stabileste cat aloca in fiecare an, iar asta ar implica o negociere continua an de an pentru bugetul urmator. Acum avem certitudinea ca avem un buget cu 6 mld de euro mai mare.

- Va garantez ca nu pot obtine conditii mai bune daca nu vom avea buget. Stiu foarte bine atmosfera in care s-au desfasurat negocierile.

- Daca sunt politicieni in Romania care sunt dezamagiti, le recomand sa isi instruiasca grupul parlamentar sa obtina sume mai mari, dar recomandarea mea este sa sustina ce s-a obtinut, pentru ca s-a obtinut cea mai mare crestere a unei tari. Suma maxima alocata pentru bugetul exercitiului 2014-2020 nu poate fi modificata decat tot cu acordul Consiliului or eu stiu care au fost pozitiile donatorilor. Stiu care le sunt pozitiile si nu vad un pas inapoi intr-o eventuala respingere a bugetului. In concluziile acestui Consiliu sunt prevederi care obliga la o revizuire a bugetului dupa primii doi ani de aplicare.

- Recomandarea mea este ca parlamentarii sa sustina acest buget care inseamna 6 mld mai mult si 4,7 mld in plus pentru agricultori la plati directe.

- Vreau sa stiti riscurile care exista in PE. Spre exemplu, concluziile Consiliului au cateva prevederi legate de pozitia extrem de ferma a Romaniei la Bruxelles. Cea mai importanta este aceea de la paragraful 87 pct 2, care se refera la faptul ca este insarcinata sa faca demersurile necesare pentru modificarea reglementarilor cu privire la numarul de ani in care se cheltuiesc banii alocati statelor pentru a se ajunge la n+3 in loc de n+2.

- Va fi o batalie in PE. Fara aceasta prevedere, Romania risca in 2013 sa aiba dezangajari de circa 4 miliarde. Anul acesta, trebuie sa cheltuim 6,5 miliarde. Daca ma uit ca am cheltuit doar 2,2 mi se pare imposibil, in conditiile in care avem si mari programe blocate. Este esential ca parlamentarii nostri sa se bata in PE ca aceasta clauza sa nu fie scoasa si ca regulamentul sa fie modificat pentru Romania.

- Alta prevedere - TVA eligibil, ceea ce inseamna ca 24% din banii UE de la Coeziune ajung in bugetul de stat al Romaniei. Daca socotim ca avem 21 de miliarde la coeziune, veti vedea ca 5 miliarde intra la bugetul de stat. Va fi un subiect dezbatut, pentru ca parlamentarii se vor simti obligati sa intrebe ce se intampla cu banii contribuabililor lor.

- Am disponibulitatea de a avea o discutie cu europarlamentarii romani pentru a ne putea corela pozitiile si argumentele. Nu vreau sa dau instructiuni, dar mi-as dori sa ii informez. Nu va ascund ca sunt si lucruri pe care nu am putut sa le dezvolt. Spre exemplu, as fi dorit ca aceasta flexibilitate sa poata merge si catre o a treia solutie care insemnau irigatiile. Poate parlamentarii nostri vor reusi sa obtina aceasta abordare in plen.

- Este foarte important ca si in Parlament sa obtinem aceasta derogare, Parlametul fiind singurul care poate modifica regulamentul 1082 din 2006, desigur la solicitarea Comisiei.

- Nu va ascund ca stiind eforturile extraordinare cu care am obtinut aceste lucruri tentatia mea a fost sa ma rog sa mai fie o discutie si sa mearga cei dezamagiti. Sunt convins ca poate ar fi obtinut bani de avion Bruxelles-Bucuresti.

Aderarea la Schengen

- Raportul MCV a fost o dezamagire exact in zonele in care avusesem reticente si pana la raport. Vreau sa va spun ca eu consider ca mi-am facut datoria. In decembrie am reusit sa obtin in Consiliul European decizia ca in martie subiectul Romania si Bulgaria sa fie din nou pe ordinea de zi.

- Ramane valabil ceea ce am intuit. Este nevoie absoluta de o scrisoare semnata de principalii decidenti politici care pot face ceva in indreptarea aspectelor negative semnate in raport. Mai sugerez o data sa se renunte la jocul o scrisoare in care sa cerem sa intram in Schengen si sa o semnam toti.

O astfel scrisoare ar starni zambete. Scrisoare semnata de premier, presedintele Senatului, presedintele Camerei in care sa se ia punctele negative din MCV si sa transmita pozitia cu privire la cele semnalate. Eu pot sa trimit singur. Nu are nicio valoare, pentru ca nu putem sa nu observam o abordare politica a unor state. Nu avem ce face pentru ca functioneaza dreptul de veto.

- La consiliul JAI, ministrii sa fie deja in posesia unei scrisori in care cei trei pe care i-am enumerat sa dea raspunsuri favorabile cu privire la ce vor sa faca cu privire la desemnarea procurorilor, pentru ca procedura lui Pivniceru a fost un esec. Aici fac o paranteza. Nu am nicio preferinta nominala, vreau sa fie procurori buni. Nu procurori fara performanta.

- In scrisoare trebuie sa fie un raspuns cu ce se intampla daca un ministru este descoperit ca fiind incompatibil de ANI.

- In lipsa unei astfel de scrisori, Romania are sanse aproape 0 sa obtina un raspuns favorabil si eu cer public sa se faca un astfel de demers. Nu garantez ca va fi un succes, dar este ceva ce se poate face pentru a apropia sansele de intrare in Schengen. Ne trebuie ceva mai mult decat efortul MAE.

- Intr-un astfel de demers nu trebuie uitata presedintia irlandeza a UE.

Intrebari:

Steagurile secuiesti

- (Discutia cu premierul ungar Orban - n.red.) - Vreau sa fim corecti. Niciodata nu puteam sa va promit ca va voi spune discutia cu un inalt demnitar al altui stat, poate doar sa va spun parerea mea cu privire la steag. Eu solutia o am dinainte ca lucrurile sa se petreaca: responsabilitate.

- In perioada de criza, promovarea nationalismului este una din solutiile politicienilor care isi asuma o responsabilitate limitata. Cu certitudine au existat mici gesturi reprobabile. Dar sa promovezi, sa impingi in tema nationalista mi se pare un comportament iresponsabil si la Budapesta, si la Bucuresti.

Apelul meu la Viktor Orban. Am vazut si eu pozele. E adevarat ca radeam, dar spunand 'usor, usor cu pianul pe scari' in problema nationalista. Orban a avut o reactie foarte pozitiva 'Da, trebuie sa cerem ambelor parti ponderare'. E usor sa te joci cu astfel de termene, e usor sa iti pacalesti populatiile cu astfel de abordari, dar exista riscul sa nu te opresti cand trebuie si lucrurile sa scape de sub control. Cred ca fondul abordarii trebuie sa fie unul calm. Stim ca exista aceasta problema, iar faptul ca un politician mai excedat starneste lucrurile este o forma de lipsa de maturitate si responsabiliate.

Scutul antiracheta

- (Un raport al serviciilor secrete din SUA arata ca americanii se mai gandesc cu privire la amplasarea scutului.) Eu nu pot sa comentez aparitii in presa. Proiectul Deveselu merge inainte. Va pot spune ca exista un singur risc daca se va constata ca Romania este un stat imprevizbil. Sper sa nu ne procopsim cu aceasta eticheta.

-(Sugestia adresata celor trei lideri politici - Veti semna si dvs scrisoarea?) Nu cred ca pot. Ar fi o semnatura inutila. Ca presedinte nu pot influenta. E nevoie de o scrisoare de la cei care pot schimba ce este negativ in raport.

Scandalul carnii de cal

- Vreau sa stiti ca de se va constata ca au existat nereguli la expeditor, in Romania, Romania va fi decredibilizata pentru multi ani. Sper ca nu se va intampla. Vad ca institutiile statului s-au pus in miscare. Sper sa nu fie de la noi o etichetare falsa. Chiar daca nu discutam de un produs toxic, dar o etichetare falsa va decredibiliza Romania pentru o lunga perioada si riscurile sunt foarte mari sa avem interziceri la export.

- (Spuneati de cei care au negociat acordul cu FMI. Ce a mers cel mai prost in acordul cu FMI?) In perioada de criza multe pot fi criticate, dar eu astept sa primesc scrisoarea care va fi trimisa la Fond. Nu am primit-o. Si abia apoi o sa fac publica pozitia.

- (Ati discutat cu premierul?) Nu am avut o asemenea discutie. Am inteles ca dansul se ocupa de Berlusconi cand era prin Italia.

Bugetul UE, aprobat vineri la Bruxelles

Traian Basescu s-a intors vineri de la Bruxelles unde s-a adoptat bugetul UE. Romania a obtinut o crestere de 18% a bugetului pentru 2014-2020 fata de perioada precedenta si a fost una dintre putinele tari cu crestere bugetara.

Traian Basescu: Romania a obtinut cea mai mare crestere procentuala a bugetului UE

"Bugetul UE pentru 2007-2013 a fost de 994 de miliarde de euro. Bugetul pentru 2014-2020 este de 960 de miliarde. Este prima data in istoria UE cand bugetul scade.

In aceste conditii, faptul ca Romania reuseste o crestere cu 18% a bugetului a locat direct este un lucru bun si este cel mai mare procentaj de crestere din toate cele 27 de state", a declarat, vineri, Basescu, in conferinta de presa sustinuta la Bruxelles.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
#Basescu buget UE, #Basescu Consiliu european , #presedinte