Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Basescu va convoca Parlamentul in sedinta extraordinara pe legea ANI

Marti, 20 Iulie 2010, ora 17:34
3832 citiri
Basescu va convoca Parlamentul in sedinta extraordinara pe legea ANI
Foto: presidency.ro

Presedintele Traian Basescu a criticat marti partea politica din Raportul pe Justitie intocmit de CE la adresa Romaniei, subliniind ca expresiile de genul "Romania nu si-a indeplinit obligatiile" sunt nedrepte si nu reflecta realitatea.

Seful statului a anuntat ca va cere, in conformitate cu atributiile sale constitutionale, convocarea Parlamentului in sesiune extraordinara pentru ca legea ANI sa fie pusa la punct cat mai repede, pentru a nu periclita si intrarea Romaniei in Spatiul Schenghen.

De asemenea, Traian Basescu a anuntat ca autoritatile romane vor intocmi un raport pe justitie in care sa prezinte si realizarile, dar si insuccesele Romaniei in acest domeniu. Raportul va reprezenta punctul de vedere al tarii noastre pe aceasta tema si va fi distribuit in mod oficial in toate cancelariile celorlalte 26 de state membre UE.

Presedintele Traian Basescu a sustinut marti, incepand cu ora 16.00, o conferinta de presa pe tema Raportului Comisiei Europene pe Justitie.

Ziare.com v-a prezentat conferinta de presa a lui Traian Basescu in format live text

O sa fac o prezentare putin mai ampla a Raportului pentru Romania, dupa care cateva comentarii si voi raspunde intrebarilor dumneavoastra.

- Consider raportul ca facand observatii corecte, in acelasi timp cred ca este debalansat in privinta unor aprecieri politice. Raportul trebuie foarte bine cunoscut inainte de a fi dezbatut.

Raportul sintetizeaza foarte bine ceea ce este pozitiv in activitatea comuna a institutiilor din Romania si Comisiei Europene.

- Un alt pasaj important: s-a inregistrat doar un progres limitat in ceea ce priveste coerenta jurisprudentei. Acesta este un fundamental punct slab al sistemului din Romania. Aceeasi cauza este intr-un fel judecata la Arad si altfel la Bucuresti, intr-un fel judecata la un tribunal si altfel la Curtea de Apel. Aceasta realitate este un punct fundamental slab, etichetat pe buna dreptate de CE.

Se mentin prevederile referitoare la raspundere in sistemul de justitie.

- Alt pasaj: Romania a inregistrat progrese in lupta anticoruptie, DNA are rezultate bune in coruptia la nivel inalt, desi procesele sunt in continuare de lunga durata.

Legea ANI incalca angajamentele luate de Romania

Legea ANI restrictioneaza transparenta verificarii averilor demnitarilor. Aceasta noua lege intrerupe dezvoltarea ANI si incalca angajamentele luate de Romania inaintea aderarii (poate afla si domnul Frunda). Este o formulare grava si voi avea comentarii.

- Adoptarea codurilor de procedura reprezinta un pas important, dar din iulie 2009 Romania a inregistrat progrese mici din punct de vedere al sistemului judiciar: eficienta procedurilor, consecventa jurisprudentei si raspunderea sistemului judiciar. Cred ca CMS si ICCJ trebuie sa faca ceva pentru ca aprecierile sa fie imbunatatite.

- Alta observatie importanta in raport este legata de rezultatele sistemului disciplinar care nu sunt convingatoare. Putine cazuri disciplinare au fost deschise, sanctiunile se aplica cu indulgenta. In dosare importante s-a demonstrat o lipsa de sensibilitate fata de increderea opiniei publice in sistemul judiciar. Adica, sanctiunile aplicate de CSM nu creeaza opiniei publice incredere in sistemul judiciar.

Inspectia judiciara vizeaza apararea magistratilor

- Putine anchete disciplinare sunt initiate, mare parte din anchete vizeaza calomnieri ale magistratilor si cauze punctuale. Altfel spus, inspectia este axata mai mult pe apararea magistratilor, iar CE nu o neaga, dar o considera mult prea voluminoasa fata de cazurile in care judecatorii au incalcat legea atat in munca lor, cat si in afara activitatii lor.

- Noua lege ANI introduce declaratii mai putin detaliate. In mod clar Parlamentul si Guvernul au respondabilitatea de a corecta legea in raport cu conditiile angajate la momentul aderarii. E o solicitare expresa sa se refaca urgent legea ANI. Decizia de ieri a CCR creeaza aceste conditii. Este o solicitare expresa, angajamentele vizeaza posibilitatea publicului de a urmari ce se intampla cu averea unui demnitar in timpul mandatului sau in serviciu public.

Noua lege ANI reprezinta un pas inapoi. Situatia trebuie remediata fara intarziere, e precizarea CE.

- Alt pasaj: Eforturile procurorului general prin implicarea parchetelor judetene incep sa dea rezultate, anchetele sunt mai complexe. Majoritatea cazurilor au fost anchetate cu sprijinul DGA din MAI.

- Alt subiect de dezbatere publica: sunt necesare imbunatatiri privind protectia juridica in conflictele de interese si procedurile de achizitii publice. Sunt de acord cu aceasta realitate, de aceea s-a modificat si legea Achizitiilor publice, dar ea nu face parte din Mecanismul de cooperare si verificare.

- Un ultim lucru: exista temeri potrivit carora rezultatele DLAF in sustinerea OLAF, in apararea intereselor financiare ale UE ar putea fi afectate negativ de decizia CCR privind temeiul legal al functionarii DLAF. Suntem tot intr-o situatie de risc de genul ANI.

Aprecieri pozitive si negative

Pozitiv sunt privite Parchetul General, DNA, ANI si Parlamentul in privinta adoptarii codurilor. Eu cred ca acestea sunt institutiile asupra carora CE face aprecieri pozitive.

Aprecieri indoielnice sau negative: IICCJ, CSM, Senat. Senatul prin prisma modului cum a schilodit legea ANI care trecuse prin Camera Deputatilor.

Decizii CCR care au condus la aprecieri negative

Sunt doua momente in care CCR vine in raport ca fiind izvorul incalcarii angajamentelor Romaniei: Legea ANI si functionarea DLAF.

Alte decizii ale Curtii: avem decizia cu privire la functionarea CNSAS, la pensiile judecatorilor, decizia prin care programul de diminuare a reducerii cheltuielilor sociale a fost respins de CCR, anulat, ma intreb daca nu cumva toate celelalte institutii ale Romaniei isi vor pierde credibilitatea. Mult prea multe decizii CCR au avut efecte in relatiile internationale.

Am vazut declaratia presedintelui CCR, Zegrean, care defineste CCR ca instanta politico-jurisdictionala. Ma intreb in al cui interes politic s-au luat deciziile privind pensiile judecatorilor, amputarea CNSAS, ANI sau DLAF?

Ingrijorare in legatura cu DLAF

Va semnalez ingrijorarea mea cu privire la decizia CCR cu privire la DLAF. Romania a avut pe prograrmul SAPARD 211 proiecte care vizau industria carnii si productia de oua. Baietii aceia veseli care vin la televiziuni si ne anunta cum cresc preturile, daca bate vantul dintr-o parte, daca nu le da Guvernul bani...

- OLAF a constatat pana acum ca din cele 211 proiecte, 62 sunt suspecte de fraudare, sunt in evaluare. Fraudele constau in fals in facturi, selectii de oferte formale, manipularea procedurilor de achizitii. Din cele 62 pentru 17 s-a facut solicitare oficiala sa fie returnati banii UE. Suma pentru cele 17 proiecte la care sunt certe falsurile este 12,75 milioane euro, care trebuie returnati. OLAF a hotarat extinderea cercetarilor, probabil pana la toate cele 211 proiecte si la exponentii acestora, vesnic nemultumiti. Ii vedem zilnic la televizor. Frauda este dovedita.

- Romania trebuie sa plateasca penalitati pentru 2007 de 16 milioane euro si 2008 de alte 6 milioane euro pentru intarzierea platilor subventiilor la hectar. E o chestiune si a APIA dar si a incorectitudinii declararii suprafetelor.

Vom avea si alte corectii financiare la agricultura, de milioane de euro.

- Trag un semnal de alarma catre beneficiarii de fonduri europene. Fie ca sunt administratii locale, fie ca sunt firme care primesc surse financiare europene, e o atentionare publica asupra faptului ca acesti bani se verifica in timp. Cum la SAPARD au venit facturi pentru 2007-2008, platile care se fac pentru primarii, procedurile trebuie sa fie verificare, ele trebuie sa respecte regulile, competitia trebuie sa fie corecta.

Ii atentionez public ca sumele pot fi integral rambursate. Daca una din achizitii este viciata in procedura, tot contractul se restituie integral, asta e regula UE. E un apel pe care il fac si catre sectorul privat si catre firmele de stat si catre municipalitati si catre primariile comunale. Nerespectarea procedurilor duce cand vine controlul la returnarea banilor.

Alte comentarii la raport

Partea tehnica este corecta. Nu putem insa accepta extinderea imaginii negative legat de forma in care a fost adoptata de Senat legea ANI. La celelalte benchmarkuri Romania a inregistrat progrese semnificative.

Punctul meu de vedere este ca, din pacate, criticile la adresa ANI au centrat evaluarea pe acest aspect, afectandu-i justetea si echilibrul. Inteleg insatisfactia CE pentru ce s-a intamplat cu ANI, a mea este mai mare, pentru ca interesul meu este ca Romania sa evolueze pozitiv. Este si interesul oricarui roman. Dar de la incidentul ANI sa arunci o tenta profund negativa, mi se pare chiar o exagerare si nu suntem pregatiti sa o acceptam.

Progresele si nerealizarile trebuiesc privite asa cum sunt, fara tentatia ca pentru un incident (ANI) sa avem in Raport formulari de genul "Romania incalca angajamentele de preaderare" cata vreme doua dintre benchmarkuri sunt indeplinite.

O observatie privind includerea in raport a unor aspecte care nu fac parte din Mecanismul de cooperare si verificare. Nu intelegem si nu suntem de acord ca in acest raport sa fie incluse domenii colaterale, precum achizitiile publice, care depasesc cadrul agreat al Mecanismului. Avem alte mecanisme agreate, OLAF, DLAF, sau verificari. Ne alerteaza cu atat mai mult cu cat in faza initiala raportul viza si accesul in spatiul Schegen. Nu vrem sa riscam ca acest mecanism sa fie implicat si in alte zone pentru care avem deja mecanisme stabilite, agreate si egale pentru Romania ca pentru toate celelalte state membre.

Romania va face propriul raport

Principala obligatie fata de UE este a Romaniei, vom face la randu-ne un raport in care sa explicam progresele si insuccesele care acopera activitatea institutiilor Romaniei, il vom transmite fiecarui stat membru si CE.

- O precizare care vizeaza Constitutia: la benchmark-ul doi Romania s-a angajat sa creeze ANI. Nu sunt judecator CCR sa pot comenta decizia. Dar daca avem o Constitutie care nu permite transparenta pentru interesele si averile celor aflati in functii publice, atunci avem o problema cu Constitutia si procesul de revizuire a ei trebuie sa inceapa rapid.

- As vrea sa va informez, pentru ca am unele ingrijorari legate de abordari viitoare legate de baza politica a raportului, am ingrijorari legate de intrarea in Spatiul Schengen. Ultima verificare va fi in noiembrie, pe aeroporturi. Toate rapoartele privind indeplinirea obligatiilor privind intrarea in martie 2011 sunt pozitive si speram ca si ultimul sa fie pozitiv.

Trebuie sa avem o relatie decenta cu CE si acum cred ca trebuie sa continuam sa cooperam. Nu vom accepta insa, cu tot respectul nostru pentru CE, formulari care nu reflecta realitatea de genul "Romania nu isi respecta angajamentele".

Romania e mare si are 22 de milioane de romani. Sunt institutii, Camera Deputatilor, Guvernul, Presedintia, care au avut activitati pozitive, DNA, Parchetul general. Formularea este nedreapta si consider ca sunt obligat sa reactionez. Romania isi respecta angajamentele, suntem determinati sa le ducem la capat, nu vom iesi din parametrii fixati. Am convingerea ca impreuna vom gasi formulele ca noua lege ANI sa acopere angajamentele asumate.

Opozitia trebuie sa faca diferentele intre lupta politica si interesul national. La Senat a fost o defectiune de parcurs.

Sesiune extraordinara a Parlamentului

Am decis sa uzez de atributul prezidential de a convoca Parlamentul in sesiune de urgenta. Maine voi solicita convocarea acestei sesiuni in luna august.

Prima si cea mai urgenta este legea ANI, Parlamentul trebuie sa dea o forma convenabila. Un alt aspect este proiectul de lege aflat la CSM privind legea micii reforme in justitie, care are ca obiectiv accelerarea procedurilor si legea care sa vizeze continuarea proceselor in situatia in care avocatii ridica probleme de neconstitutionalitate.

Daca Parlamentul ar veni in sesiune extraordinara sa treaca aceste 3 legi, Romania ar putea fi ferita de riscurile de a i se invoca probleme legate de functionarea justitiei cand va veni timpul intrarii in Spatiul Schengen.

Intrebari

Guvernul are vreo responsabilitate?

In raport este vorba despre Senat si Curtea Constitutionala. Sigur ca putem cere demisia oricui, dar nu Guvernul este in cauza. La Senat proiectul din Camera Deputatilor nici macar nu a fost discutat.

Aveti vreun repros la adresa CCR? Iar la Senat a fost o disfunctionalitate a coalitiei de guvernamant?

Raportul spune "Senatul, Curtea Constitutionala". Nu voi nominaliza persoane sau partide. Am facut apel la Opozitie sa intelega interesul national.

Cum va explicati devierea Raportului?

Expresiile tari "lipsa de vointa politica" si "incalcare atributii" sunt legate numai de legea ANI. S-au folosit expresii multe prea tari, care la ora asta sunt in toate cancelariile.

Am obligatia ca sef de stat sa imi apar si tara in relatii cu tertii, fie si in conditiile in care este vorba despre CE sau celelalte 26 de state. Expresia este extrem de tare "ca in Romania nu exista vointa politica". Dar in Camera legea ANI a trecut, eu am facut doua sesizari. Nu se poate spune "Romania isi incalca angajamentele".

Romania isi respecta obligatiile, am facut tot ce s-a putut. A fost defectiunea de la Senat si parca deliberat in preajma raportului, nu toti suntem obligati sa ne respectam tara la fel. Eu imi apar interesele tarii cu placere, cu convingerea ca fac ceea ce trebuie.

Multi vor spune "presedintele ne-a distrus relatia cu UE". Nu v-am facut nimic, pur si simplu pun la punct o nedreptate facuta Romaniei.

Care este motivarea CCR in cazul neconstitutionalitatii ANI?

Nici eu nu am vazut motivatia Curtii, nu ma pot pronunta. Stiu insa ca trebuie sa rescriem legea ANI. Decat sa mai facem o lege care sa faca trimiteri la celelalte, ar fi bine sa rescriem o noua lege ANI, pentru ca nu vreau sa dam prilejul sa lege de acest aspect intrarea in Spatiul Schengen. Meritam sa intram.

La Senat au votat si parlamentarii PD-L, lor nu le reprosati nimic?

Ati inteles ce s-a intamplat la Senat? Senatul a supus la vot forma initiala a legii la care mai adaugase doua amendamente neimportante din cele 9 pe care eu le-am propus cand am intors-o. Daca PD-L nu vota legea, riscul era ca legea sa iasa din Senat si fara cele doua amendamente, deci mai slaba. Au avut de ales intre doua rele. Legea iesea in forma in care a venit la mine la promulgare. Asa s-a asigurat votul ca legea sa contina cele doua amendamente propuse, cat de putin.

Romania va face un raport cu progresele si insuccesele? Cine il va face? Nu se iese din uzante?

Da, va face un raport care sa clarifice situatia. Guvernul il va face. Nu ati mai auzit nici de vreo tara in care sa se scrie in raport ca nu isi respecta angajamentele. Romania nu este responsabila in fata CE, ci in fata statelor membre. Interesul este al statelor membre, CE doar vegheaza. Noi ne vom informa colegii ca ne respectam angajamentele. Cnad vom face asta? Sa vad reactia Parlamentului, daca reactioneaza pozitiv.

Povestea Legii ANI nu era incheiata, legea e retrimisa la Parlament. Cred ca s-au tras concluziile prea repede. S-ar putea ca legea sa fie adusa la nivelul de satisfactie a UE. Este o lege aflata in procedura si din cauza ei suntem etichetati ca tara care nu isi respecta angajamentele. Legea nu e in forma definitiva. Legea care a alertat CE nu exista, nu e in Monitorul Oficial.

Cum va afecta raportul relatia Romaniei cu CE?

Nu exista niciun motiv ca relatia sa nu fie civilizata, eu l-am informat pe presedintele Barroso. Asta e viata.

Ce mesaj ati da tarilor din UE privind circulatia cetatenilor din Moldova, exista temeri privind un aflux ?

Vreun sef de stat a manifestat ingrijorare? Cine? Premierul carui stat? Sa nu aibe grija, ca moldovenii care primesc cetatenie stau in cea mai mare parte in Romania. Pe de alta parte, in UE 1 milion de moldoveni lucreaza ilegal. Cum de nu ii observam cand lucreaza la negru, dar ii observam cand lucreaza legal? Noi avem o obligatie de sange.

Romania, aspru criticata pentru Legea ANI

Comisia Europeana reproseaza in raportul dat marti publicitatii autoritatilor romane lipsa de angajament politic in sprijinirea procesului de reforma. Comisia Europeana invita Romania sa ia masuri imediate si sa corecteze legea ANI in concordanta cu angajamentele asumate in momentul aderarii.

In opinia CE, Romania sufera, la nivelul conducerii sistemului judiciar, de o anumita lipsa de vointa de a coopera si de a-si asuma responsabilitati in beneficiul reformei.

In plus, Romania are de suferit de pe urma lipsei de vointa la nivelul conducerii sistemului judiciar in ce priveste cooperarea si asumarea responsabilitatii in avantajul reformei.

In ce priveste sanctiunile ce ar putea fi impuse Romaniei in conditiile in care nu isi indeplineste angajamentele asumate la aderare, mai precis legea ANI, purtatorul de cuvant al CE, Mark Gray, a spus, dupa prezentarea raportului, ca "nu este momentul" sa vorbim despre ele.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Raport CE justitie, #raport justitie Romania, #raport justitie 2010, #conferinta presa Traian Basescu , #presedinte