Basescu, verificat daca a spalat bani, dupa acuzatiile lui Rosca Stanescu

Joi, 07 Noiembrie 2013, ora 14:25
6611 citiri
Basescu, verificat daca a spalat bani, dupa acuzatiile lui Rosca Stanescu
Foto: Arhiva

Oficiul pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor s-a autosesizat in privinta presedintelui Traian Basescu dupa ce senatorul Sorin Rosca Stanescu l-a acuzat pe seful statului ca si-ar fi finantat campania electorala cu bani veniti din Cipru.

"Conform legii speciale, Legea 656/2002, Oficiul efectueaza analiza tranzactiilor suspecte din oficiu atunci cand ia cunostinta pe orice cale despre o tranzactie suspecta. Si in speta de care vorbim raspunsul nostru oficial este ca da, Oficiul s-a autosesizat pentru ca pe orice cale a luat cunostinta privind o tranzactie suspecta", a declarat purtatorul de cuvant al Oficiului pentru Combaterea Spalarii Banilor, Claudia Oncica, pentru Mediafax.

Reprezentantii oficiului au transmis ca nu pot furniza informatii legate de momentul in care institutia s-a autosesizat, daca a facut-o in urma unei plangeri sau daca tranzactia in cauza a fost realizata prin intermediul unei banci.

Potrivit lui Sorin Rosca Stanescu, nu mai putin de 7 milioane de dolari au fost virate de o banca din Cipru. Oficiul pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor a demarat verificari a doua zi dupa ce aceste informatii au fost date publicitatii, transmite Romania TV.

"In anul 2004, in contul deschis la Bancpost Bucuresti de catre Alianta D.A., in zilele de 4, 12 si 19 noiembrie, prin cinci viramente, a fost transferata suma de 7 milioane USD. Preseditele PD era, in 2004, Traian Basescu care, in acelasi an, a candidat la functia prezidentiala si a reusit, la limita, sa-l invinga pe contracandidatul sau Adrian Nastase. Presedintele PNL era Theodor Stolojan care, initial, conform algoritmului Aliantei D.A., urma sa candideze pentru Cotroceni, dar a abandonat in favoarea lui Traian Basescu. Aceasta suma totala de 7 milioane USD a provenit de la Laiki Bank Cyprus, iar platile au fost facut prin intermediul bancilor Brown Brothers Harriman and Corporation si Bank of Canton of California San Francisco", a declarat SRS.

SRS il ataca din nou pe Basescu: A folosit in campanie 7 milioane de euro, bani negri (Video)

Liberalul sustine ca folosirea acestei sume de bani s-a facut in mod ilegal, sub forma de bani negri.

"Conform legii nr. 43/2003 privind finantarea partidelor politice si a campaniilor electorale, in vigoare in 2004, era obligatoriu ca suma totala a donatiilor sa se publice in Monitorul Oficial al Romaniei, partea a treia, pana la data de 31 martie a anului urmator. Aceasta prevedere legala a fost incalcata.

Este limpede ca, intr-o forma netransparenta, in tot sau in parte, aceasta suma de 7 milioane USD a fost utilizata, sub forma de bani negri, in campania electorala prezidentiala a domnului Traian Basescu. Ne aflam intr-un caz tipic de incalcare flagranta nu numai a legii electorale, dar si a reglementarilor care previn si sanctioneaza operatiunile de spalare a banilor", a fost mesajul lui Sorin Rosca Stanescu.

Mai multe zile la rand, Sorin Rosca Stanescu a lansat atacuri virulente la adresa presedintelui Traian Basescu dupa ce a aflat ca seful statului l-a dat in judecata pentru afirmatii calomnioase la adresa sa. SRS l-ar fi acuzat pe Traian Basescu de faptul ca ar fi primit bani de la diferite firme pentru a sustine proiectul de exploatare miniera de la Rosia Montana.

Dupa ce a aflat ca este actionat in instanta de presedinte, senatorul liberal a continuat sa il acuze ca ar fi primit bani negri si ca are conturi secrete de milioane de euro in insulele Seychelles.

Citește și:
Mesajul tăios al lui Tudor Chirilă pentru ministrul Educației: ”Sunteți nu doar un plagiator, ci și un apărător al plagiatorilor”
Mesajul tăios al lui Tudor Chirilă pentru ministrul Educației: ”Sunteți nu doar un plagiator, ci și un apărător al plagiatorilor”
Tudor Chirilă a reacționat dur luni, 26 septembrie, după răspunsul ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, la acuzațiile de plagiat. După ce jurnalista Emilia Șercan a făcut public...
Un fost ministru USR, în topul despăgubiților pentru terenurile pe care se va construi autostrada A7. „Sunt foarte mirat. Nu ştiam”
Un fost ministru USR, în topul despăgubiților pentru terenurile pe care se va construi autostrada A7. „Sunt foarte mirat. Nu ştiam”
Pe lista celor care vor primi despăgubiri pentru exproprierile prilejuite de construcția autostrăzii A7, alături de foşti primari, notari, oameni de încredere ai unor politicieni şi...