Basescu: Voi veni cu solicitarea de a deveni cetatean al Republicii Moldova. Acum situatia nu e propice (Video)

Joi, 02 Aprilie 2015, ora 19:29
3741 citiri
Basescu: Voi veni cu solicitarea de a deveni cetatean al Republicii Moldova. Acum situatia nu e propice (Video)
Foto: B1TV

Fostul presedinte Traian Basescu a declarat, joi, la Chisinau, ca va veni cu solicitarea de a deveni cetatean al R. Moldova,in prezent situatia politica din aceasta tara nefiind "propice" pentru un astfel de demers,iar presedintele Nicolae Timofti a spus ca nu va fi o problema acordarea cetateniei.

"Anterior am declarat ca, in prima vizita efectuata la Chisinau, in calitate de fost presedinte, voi solicita sa primesc cetatenia moldoveneasca. Nu am facut-o fiindca situatia politica din Moldova nu este propice pentru asa ceva. Voi veni ulterior cu solicitarea de a deveni cetatean al Republicii Moldova", a declarat fostul presedinte Traian Basescu, aflat in vizita la Chisinau, joi si vineri, la invitatia presedintelui Nicolae Timofti, relateaza Unimedia.

La randul sau, presedintele Nicolae Timofti a precizat ca nu crede ca ar fi o problema acordarea cetateniei.

"Avand in vedere ca dumneavoastra ati oferit la multi cetateni moldoveni cetatenia romana, cred ca nu este o problema ca noi sa va acordam cetatenia Republicii Moldova", a afirmat Timofti.

Fostul presedinte al Romaniei, Traian Basescu, a fost decorat, joi, de presedintele Nicolae Timofti cu Ordinul "Stefan cel Mare", decoratia militara suprema a R. Moldova.

Traian Basescu in vizita privata la Chisinau: A fost decorat cu Ordinul "Stefan cel Mare"

Distinctia i-a fost acordata "in semn de profunda gratitudine pentru contributia sa deosebita la promovarea stabilitatii, securitatii si democratiei in regiune si pentru sprijinul constant acordat Republicii Moldova in procesul de formare a cadrelor din domeniile apararii, securitatii si asigurarii ordinii publice".

Pe 18 iulie 2013, Traian Basescu declara, intr-un interviu acordat ProTV Chisinau in urma unei vizite facute in Republica Moldova, ca dupa ce isi va termina mandatul de presedinte al Romaniei va cere, "poate", cetatenia moldoveneasca, in semn de respect si dragoste pentru R. Moldova si oamenii ei.

O saptamana mai tarziu, Traian Basescu spunea ca este decis "categoric" sa ceara cetatenia Republicii Moldova, mentionand ca si-ar dori ca romanii sa traiasca intr-o singura tara si adaugand: "Daca acum nu putem avea cetatenie romana pe ambele maluri ale Prutului, macar sa le am pe amandoua".

Intrebat daca este decis sa ceara cetatenie moldoveneasca, Basescu a raspuns: "Da, categoric. E o chestiune sentimentala. Eu mi-as dori ca romanii sa traiasca intr-o singura tara, sa aiba o singura cetatenie. Daca mi-o vor da, dupa ce imi termin mandatul, m-as bucura sa fiu si cetatean al R. Moldova: ar exprima ce simt. Daca acum nu putem avea cetatenie romana pe ambele maluri ale Prutului, macar sa le am pe amandoua".

Intrebat joi intr-un interviu acordat Radio Europa Libera, cata incarcatura simbolica ar avea faptul ca Traian Basescu "va fi si detinatorul cetateniei Republicii Moldova", ambasadorul Marius Lazurca a declarat: "Cred ca la aceasta intrebare ar trebui sa raspunda, si o vor face fara indoiala mai bine decat mine, doua persoane foarte importante pentru acest eveniment cu, intr-adevar, multa incarcatura simbolica. Intai de toate presedintele Timofti, care printr-un gest suveran de generozitate, va acorda aceasta cetatenie, in al doilea rand, sigur presedintele Basescu, care, cum se stie, si-a dorit mult aceasta cetatenie. Daca ar fi sa fac un comentariu de cetatean, nu de ambasador, cu privire la acest lucru, cred ca e un lucru frumos acesta, de a ne acorda reciproc cetatenia, e un gest care, prin simbolistica lui, cimenteaza inca mai mult raporturile deja foarte solide si foarte calde dintre noi".

Intrebat daca si el ar vrea sa obtina cetatenia R. Moldova, ambasadorul a spus: "Fara indoiala cetateanul Marius Lazurca isi doreste aceasta. Ambasadorul Lazurca a trebuit sa constate ca exista probleme de incompatibilitate intre exigentele profesionale pe care si le-a asumat si problema dublei cetatenii".

Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
#Basescu cetatenia moldoveana, #Basescu cetatenie Republica Moldova , #presedinte