Basescu: Vor fi reduceri de personal - nu sunt bani pentru indexari

Joi, 27 Octombrie 2011, ora 22:01
6281 citiri
Basescu: Vor fi reduceri de personal - nu sunt bani pentru indexari
Foto: TVR

Presedintele Traian Basescu a anuntat joi seara ca vor fi noi reduceri de personal si in 2012, mai ales in administratie, dar nu prin concedieri, ci prin mentinerea principiului conform caruia pentru a se face o angajare e nevoie sa plece sapte oameni din sistem.

Seful statului a precizat la TVR si ca nu sunt bani pentru indexarea pensiilor din luna ianuarie. Traian Basescu a anuntat si ce deficit bugetar va avea Romania in 2012 - 1,9%, spunand ca de asta avem nevoie pentru a nu ne mai imprumuta masiv, in conditiile in care datoriile ne pot duce, peste ani, in situatia Greciei.

Seful statului a explicat ca se vor face reduceri bugetare in 2012, dar in zonele "care pot suporta".

Referindu-se la planul de salvare a zonei euro, Basescu a intrebat retoric ca "poate nu e moral, dar ce e moral in fata crizei?"

Pe de alta parte, presedintele i-a acuzat pe judecatori ca maresc deficitul Romaniei cu 9 miliarde prin deciziile privind salariile bugetarilor si a intrebat, retoric, cine face bugetul tarii.

Referindu-se la Parlament, el l-a acuzat de lipsa de vointa pentru schimbare si a spus ca toate reformele importante se vor face prin asumare de raspundere. El a adaugat ca remanierea Guvernului va fi luata in considerare dupa ce pleaca misiunea Fondului Monetar International.

Intrebat despre Miscarea Populara, Basescu a mentionat ca poate include PNTCD pentru a atrage electoratul monarhist, spunand "eu nu am nicio sansa".

Ziare.com v-a prezentat in format LIVE TEXT declaratiile presedintelui Traian Basescu la televiziunea publica:

Despre salvarea Greciei

- e depasirea unui moment critic, fara sa spunem ca s-a rezolvat criza.

- nu e stergere de datorii la Grecia, e o restructurare de datorii

- o sa fiu extrem de neutru aici, sa nu incerc un parti-pris - e clar ca solutia pentru Grecia a fost gasita datorita bancilor, care au acceptat o implicare a sectorului privat mult mai mare decat s-ar fi gandit acum o luna. Initial, restructurare a 40% din datorii, in timpul noptii s-a ajuns la 50%. Doamna Merkel a vrut 60%

- e vorba de o restructurare - datoriile scadente pe care le avea Grecia in perioada urmatoare au suferit doua operatiuni, inca nedefinitvate. Datoriile imediate pe care trebuia sa le plateasca se ridicau la circa 100 de miliarde de euro. Ele vor fi reesalonate, pe 10, 20, 30 de ani, nu la dobanda perceputa Greciei, ci la dobanda zonei euro. Nu inseamna ca Grecia nu mai trebuie sa dea banii inapoi.

- nu e iertata, e ajutata.

- e clar ca nu este o solutie morala, dar ce e moral in fata unei crize? Decat sa produci un dezastru al zonei euro si implicit al UE - ne-ar afecta si pe noi. Comparati cu Germania - economia e mult mai fragila, Romania ar fi intr-o situatie dificila daca se produce derapajul Greciei.

- am discutat subiectul cu oameni extrem de importanti si nimeni nu putea sa prevada dimensiunile dezastrului daca Grecia era lasata sa intre in incapacitate de plata. Nimeni nu a venit cu o evaluare, sa spuna ca astea sunt consecintele.Instinctul imi spune ca nu era bine sa incercam sa vedem cum era cu Grecia in faliment.

Ce vor face bancile

- lucrurile sunt discutabile. Bancile vor incerca sa recupereze o parte din pierderi, de aceea una din masuri e o capitalizare a bancilor, care are un buget de 109 miliarde euro. Bancile care aveau mai multe obligatiuni grecesti vor apela la acest fond. Pe de alta parte, nu exclud posibilitatea ca bancile aflate in aceasta situatie sa incerce si o lupta in zona dobanzilor.

- m-am temut de reducerea masiva a fluxurilor de capital spre piata romaneasca. Principalii creditori ai Guvernului grec sunt bancile grecesti si, Slava Domnului, avem destule banci grecesti.

- nu exista retrageri semnificative de capital din banci.

- sunt de acord ca poate 100 de miliarde pentru a sprijini bancile nu sunt suficienti, poate 1.000 de miliarde in fondul de stabilitate nu sunt suficienti, dar trebuie sa incepem de undeva. Daca se va considera ca nu sunt suficienti, liderii se vor aseza la masa si vor cauta solutii.

- austeritatea in zona europeana ne afecteaza pe toti, dar nici nu se poate merge inainte cu indatorarea statelor. Nici Romania, tara cu nivel de indatorare redus...Imprumuturile greveaza proiectele de dezvoltare.

Romania - deficit extrem de scazut in 2012

- in discutiile cu premierul si guvernatorul, am stabilit o linie prudenta, cu deficit de 1,9% (...) Toate structurile in discutie am stabilit ca nu se va merge pe reducere de pensii si salarii in anul viitor - nici oamenii nu mai suporta reduceri. Daca vor fi reduceri, in zone care pot suporta.

- falsa impresie ca daca imprumuti mai mult poti cheltui mai mult. Dobanda fiind mare, te ajunge din urma.

- nu consider ca e o reducere brusca, de la 4,4 la 1,9, de fapt 2,3 pe ESA

- daca am tine-o inainte pe criteriile de la Maastricht, in anul 2012 am ajunge sa imprumutam in valoarea unui buget de stat. Nu-i joaca daca nu privesti in perspectiva. Anul asta, imprumuturile noastre pentru acoperirea cheltuielilor si rostogolirea datoriilor, Finantele trebuie sa ajunga sa imprumute 13,2 miliarde de euro pentru acoperirea deficitelor la buget si pentru rostogolirea datoriilor scadente

- poti iesi intr-un singur mod, cand ai excedente la buget. Suntem intr-un ciclu de rostogolire a datoriilor. Ne poate duce, peste un numar de ani, unde e Grecia.

- 3% (deficit) inseamna sa imprumutam 16 miliarde, in loc de 13,2, cat am imprumutat anul acesta.

Despre privatizari in Romania

- incepand cu 2009, datoria creste accelerat. In 2008 s-au cheltuit banii din privatizari, incepand cu octombrie 2008, apoi nu s-a mai facut nicio privatizare.

- a fost rau ca n-am construit niciun kilometru de autostrada cu banii din privatizari, i-am dat in consum

- criza ne-a trezit

- sunt un adept al privatizarilor, dar nu un adept al datului gratis. Optiunea mea a fost management performant, privat, care intai sa faca societatea privatizabila, apoi sa o vindem la momentul potrivit.

- incercam sa vindem, dar pentru pretul corect.

- unii s-au apucat sa restructureze, de teama concursului de management.

- se va continua procesul (de reducere a personalului -n.red), in primul rand in administratie. Ies din sistem si institutie nu angajeaza pe altcineva, se mentine proportia - ca sa angajezi un om, trebuie sa plece sapte.

- nu e usor

Nu sunt bani pentru indexarea pensiilor

- daca se va putea, se va plati (indexarea). Din cate stiu de la Guvern, nu au de unde sa indexeze pensiile din ianuarie.

Despre cum cresc judecatorii deficitul

- in conditiile in care am imprumutat ca sa executam bugetul, numai din hotarari judecatoresti impotriva unor legi declarate constitutionale, in instante se castiga in veselie impotriva unei legi care e constitutionala. Cum se poate sa vina o instanta sa spuna "nu, fratilor, le platiti ca vrem noi"?

- cumulate - 9 miliarde de lei prin hotarari judecatoresti. Cine e responsabil de executarea bugetului de stat in Romania?

- cand ai un buget cu deficit, in care tu imprumuti bani ca sa faci platile pe care le faci, cand trebuie sa pui 9 miliarde, de unde le pui?

Despre colectarile la buget

- n-as vrea sa-l contrazic pe presedintele Consiliului Fiscal, dar, daca vrea sa facem 40% din PIB colectare, facem cota unica de 25% - o spun ironic

- avem una din cele mai scazute fiscalitati din Uniunea Europeana, contributiile de sanatate sunt mai mici decat in vechea Europa.

- ANAF a imbunatatit - de la 29% colectare in 2008, 31% in 2009, 32% in 2010, probabil vom avea 33% in 2011

- de acord ca CAS e prea mare, dar suntem intr-o tara unde avem mai multi pensionari

- ii rog pe toti patronii care vor sa mareasca de 5 ori venitul angajatilor lor, s-o faca. Trebuie sa iesim din demagogie toti.

- responsabilitatea de a plati pensiile e a Guvernului - sa faca ce vor cu salariile din sectorul privat.

- un lucru care ne-ar ajuta extraordinar de mult in colectare. Toti spun ANAF-ul sa faca. Cea mai mare parte a evaziunii se face intre comerciant si cetatean, care nu ia bon. ANAF nu poate pune in spatele fiecarui magazin un inspector

- nimeni nu spune ca Romania e a doua tara din UE ca nivel de investitii, asta a fost politica Guvernului. Romania are 7% din PIB alocat investitiilor. Anul acesta se executa 100%, la anul, speram 100%.

- Sunt investitii in constructii

Despre reforma in domeniul medicamentelor

- un proiect de lege, eu l-am vazut deja - va fi o schimbare de aceleasi dimensiuni ca cel din Educatie. Nu se poate face decat prin asumare.

Reformele importante, doar prin asumari

- raspunsul a fost ca n-au reusit sa aiba cvorum, ca s-a dat pauza si au plecat toti

- asta e atitudinea Senatului fata de reforma. N-au de ce sa se supere daca promovarea la ICCJ se face prin asumare de raspundere

- Senatul in ansamblul lui, cu tot cu presedinte, s-a compromis. Sa refuzi sa adopti legea de promovare la ICCJ e descalificant - nu se punea decat problema eliminarii cumetriilor

- pot intelege ideologic cu Legea de asistenta sociala, dar cand e vorba de renuntarea la un sistem arbitrar de promovare la Inalta Curte, iar Senatul nu vrea, e compromis de la presedinte la senator, din toate grupurile.

- la Bruxelles nu inteleg cum se poate compromite in acest caz cand prin Mecanismul pe Justitie ni se cere un mecanism transparent de promovare.

- nu exista (vointa pentru reforma)

- daca s-au introdus niste legi importante, pentru mine e clar. Am zis, hai asta cu promovarea la ICCJ s-o lasam in Parlament.

- nu ne putem pune nadejde in dorinta Parlamentului de a moderniza - ce se mai poate face se va face prin asumarea raspunderii

- coalitia asta s-a probat la momente dificile

- nu sunt atat de sigur ca romanii ii vor alege pe demagogi in defavoarea celor care vor modernizarea tarii

- am facut campanie pe modernizarea statului si am castigat - semnal ca demagogii nu mai pot castiga.

- am incredere si in Guvern si in Coalitie

Despre remaniere

- sa treaca Fondul si mai discutam. Premierul e mandatat de partid sa discute remaniere

Despre Miscarea Populara, PNTCD si electoratul monarhist

- Miscarea Populara - pe dreapta a ramas un spatiu pe care PDL nu-l poate acoperi integral, e nevoie de o formula care sa dea incredere.

- o fi PNTCD, o fi Miscarea pentru Romania

- PNTCD, pentru electoratul monarhist, reprezentat de Iliescu, Catalin Voicu, Petre Roman

- eu n-am nicio sansa.

- in incheiere, vreau sa spun ceva - dupa ce suntem convinsi ca fluxurile de capital se vor mentine, nu avem de ce sa ne temem ca Romania va intra in derapaj - ne vom duce incet, dar sigur.

Basescu, UE si salvarea Europei

Traian Basescu a acordat o atentie deosebita crizei, planului de salvare a Greciei si celui de recapitalizare a bancilor, discutat si in cele din urma adoptat de liderii zonei euro.

Duminica, inainte de plecarea la Consiliul European, Traian Basescu a acuzat "indecizia" liderilor europeni in rezolvarea situatiei din Grecia, cerand sa se ia decizii, intrucat Romania e afectata direct.

Luni, seful statului a anuntat ca, din cauza situatiei din Uniunea Europeana, mai ales a riscului de contagiune a crizei din Grecia, Romania va adopta un buget de austeritate in 2012, cu un deficit mult sub 3%, ceea ce inseamna o reducere drastica a cheltuielilor statului.

Basescu anunta o austeritate dura - vom avea deficit extrem de mic

Marti, Traian Basescu s-a intalnit cu presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durrao Barroso, care l-a asigurat ca recapitalizarea bancilor din zona euro nu va afecta negativ Romania.

Basescu, dupa intalnirea cu Barroso: UE sa devina Statele Unite ale Europei

Miercuri, la plecarea la summit-ul UE, Traian Basescu a detaliat, spunand ca planul de salvare a Greciei, concomitent cu recapitalizarea bancilor, ne pot afecta, intrucat pot duce la plecarea capitalului din tara noastra. Seara, a aparut la televizor de la Bruxelles si a spus ca liderii europeni au dat asigurari ca fluxurile de capital dinspre bancile-mama din zona euro spre subsidiarele din Romania vor continua.

Basescu: A fost aprobata declaratia privind recapitalizarea bancilor

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Marcel Ciolacu, premierul României a postat imagini din aeronava oficială cu care revine în ţară, alături de grupul de tineri blocaţi pe aeroportul din Dubai, el afirmând că zâmbetele lor...
#Basescu summit UE, #Basescu recapitalizare banci, #Basescu plan salvare , #presedinte