Basescu apreciaza progresul din Justitie si ataca din nou presa

Luni, 21 Februarie 2011, ora 17:20
5265 citiri
Basescu apreciaza progresul din Justitie si ataca din nou presa
Foto: Arhiva

Presedintele Traian Basescu a sustinut luni, la Palatul Cotroceni, o declaratie de presa pe tema Raportului intermediar al CE si a progreselor realizate in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare pe Justitie.

Seful statului a atras atentia asupra faptului ca acesta a fost un raport intermediar, cerut de Romania dupa cel negativ de anul trecut, cel mai important raport, cel final, urmand sa fie prezentat in vara.

Presedintele le-a cerut tuturor celor implicati intr-un fel sau altul in actul de justitie sa continue sa sustina reformarea acestui sistem, astfel incat raportul din vara sa fie unul pozitiv.

El a atras atentia asupra faptului ca "dosarele mari de coruptie inca nu se misca", solicitand Inaltei Curti sa faca tot posibilul ca acest aspect sa fie remediat pana in vara.

Traian Basescu s-a referit si la dosarele Ridzi si Pasat, dar si la alegerile din CSM, care au aratat inca o data ca "unii judecatori se cred deasupra legii".

De asemenea, seful statului a atras atentia asupra trusturilor de presa care duc "campanii de discreditare" a institutiilor statului si a subliniat foarte clar ca raportul pe MCV nu are nicio legatura cu aderarea la Spatiul Schengen.

Singura intrebare adresata de jurnalistii prezenti la Cotroceni s-a referit la arestarea lui Bercea Mondialu, caruia fratele sefului statului, Mircea Basescu, i-a botezat un copil. Presedintele a raspuns ca nici el nici fratele sau nu au relatii apropiate cu oameni care au probleme in justitie, atragand atentia asupra faptului ca lui Bercea Mondialu "nu i-a folosit la nimic" relatia sa cu Mircea Basescu.

Ziare.com a prezentat in format live text cele mai importante declaratii ale sefului statului:

- Voi incepe aducandu-va aminte ca nu este un raport definitiv, este intermediar, produs la solicitarea Romaniei, ca urmare a aprecierilor exagerate din raportul din iulie 2010.

- Apreciez ca acest raport prezinta obiectiv evolutiile in domeniul justitiei si luptei anticoruptie. El confirma angajamentul nostru de a reforma Justitia.

- Romania a avut o atitudine constructiva fata de recomandarile din decembrie 2010.

- Sunt remarcate si evolutii pozitive, dar si minusuri. Evolutiile pozitive nu trebuie privite triumfalist. Ce succes sa ai cand esti normal? S-au facut progrese normale, nu avem motive sa spunem ce succese am avut. Suntem pe un drum catre normalitate.

- Voi insista mai departe asupra a ceea ce avem de facut.

Dosarele mari de coruptie nu se misca inca

- Cel mai important lucru remarcat este ca dosarele mari de coruptie inca nu se misca si responsabilitatea ICCJ este majora.

- Raportul important nu este acesta, ci cel din iulie.

- Ineficienta, lipsa de progres in judecarea cazurilor de coruptie la nivel inalt va fi extrem de importanta si daca se va manifesta pana la raportul definitiv, din vara acestui an. Un eventual esec in progresul legat de dosarele de mare coruptie cu certitudine va aduce Romaniei un raport negativ.

- O spun public: toti trebuie sa fim constienti. Eu pot sa iau nota, ca presedinte, dar nu pot sa iau decizii in locul judecatorilor.

- Raportul remarca si atitudinea Parlamentului, in cazul Ridzi si Pasat. As face mentiunea ca niciodata nu o sa cer Parlamentului lucruri care nu sunt in interes national. Nu era interesul meu cand le-am solicitat sa lase Justitia sa progreseze.

Este un obicei al unor judecatori sa se creada deasupra legii

- Alegerile din CSM sunt pe de o parte salutate, dar se face remarca ca 4 membri nu indeplineau conditiile de eligibilitate. Subliniez: este aproape un obicei al unor judecatori sa creada ca sunt deasupra legii, acest lucru s-a manifestat si la alegerile in cel mai inalt for: alegerile din CSM.

- Amestec brutal in puterea executiva: nu este posibil, nu este in atributul magistratilor judecatori sa gesioneze bugetul de stat al Romaniei. Este o simpla remarca.

- Raportul remarca pozitiv functionarea Parchetului, DNA, DGIPI, dar avem nevoie sa functioneze intregul sistem, nu numai partea de politie si parchete. Trebuie sa functioneze si sistemul judecatoresc in ansamblul sau.

- Cetatenii nu vor capata incredere in stat daca legile se vor aplica diferit cetatenilor romani.

Trusturile de presa duc campanii de discreditare a institutiilor statului

- Remarc campaniile de discreditare a institutiilor statului duse de unele trusturi de presa. E pacat. La ce foloseste denigrarea actiunilor, fie ca ele sunt impotriva unor bande locale, fie impotriva unor functionari de la frontierele Romaniei.

- Institutiile trebuie sa continue batalia impotrva evaziunii fiscale, fie de la nivelul firmelor, fie de la comertul intracomunitar, fie de munca la negru.

- Nimeni nu poate dormi linistit in aceste domenii cand stie ca incalca legea. Este un apel la toti cei implicati.

- Este nevoie de continuarea eforturilor de a ajunge la un standard in care romanii sa recapete incredere in justitie.

- Subliniez in incheiere: MCV nu are nicio legatura cu accesul Romaniei in Schengen. L-am tratat si il tratam separat. Conditiile de intrare in Schengen sunt mentionate in tratat.

Despre Bercea si vama Constanta:

- Intrebare: Ce parere aveti despre afirmatiile lui Bercea Mondialu?

- Nu stiu ce afirmatii a facut (n.red: i se citeste din motivarea Curtii). La ce persoana publica importanta va referiti? E persoana publica fratele meu? A botezat, dar asta nu i-a folosit lui Bercea la nimic. Bercea a fost arestat 29 de zile, la ce credeti ca i-a folosit? Legea trebuie aplicata oricarui om, indiferent cine i-a botezat copiii. Eu nu constat vreun folos.

- Nici eu, nici el nu am facut casa buna sau prietenii cu oameni implicati in dosare. Fratele meu va poate raspunde mai bine, nu stiu de ce a devenit fratele meu o persoana publica.

Un Raport pozitiv

Raportul Comisiei Europene pe Mecanismul de Cooperare si Verificare in Justitie pentru Romania, prezentat public vineri, lauda DNA pentru lupta impotriva coruptiei, subliniaza progresele facute de aceasta in ultimul timp, referindu-se mai ales la actiunile din vami, dar in acelasi timp critica Parlamentul pentru blocarea dosarelor de coruptie.

Raportul CE pe justitie lauda DNA si critica Parlamentul

Ministerul Justitiei, Consiliul Superior al Magistraturii si Ministerul Public au subliniat faptul ca raportul este unul dintre cele mai bune de pana acum, remarcand progresele facute de tara noastra in lupta impotriva coruptiei.

Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a remarcat intr-o declaratie de presa, faptul ca raportul este pozitiv, fiind "un semnal de apreciere si incurajare a institutiilor statului pentru a lucra impreuna pentru justitie".

Raportul pe Justitie - Autoritatile se mandresc ca e dintre cele mai bune

Raportul pe Justitie - Boc: Romania e pe drumul cel bun

Consiliul Superior al Magistraturii a apreciat, de asemenea, ca raportul tehnic pe justitie prezentat vineri de CE este unul dintre cele mai bune de pana acum, mesajul sau principal fiind recunoasterea reluarii vointei pentru reforma a autoritatilor statului roman.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Basescu declaratie presa, #Basescu raport Justitie, #Basescu raport Comisia Europeana , #presedinte