Basescu: Nicio vama nu trebuie sa ramana necontrolata, mai ales Constanta

Joi, 24 Februarie 2011, ora 17:40
6655 citiri
Basescu: Nicio vama nu trebuie sa ramana necontrolata, mai ales Constanta

Presedintele Traian Basescu a sustinut, joi, o conferinta de presa la Palatul Cotroceni, in care a vorbit pe larg despre cateva teme europene de mare actualitate, printre care si aderarea la Spatiul Schnegen, dar si despre necesitatea adoptarii imediate a unui nou Cod al Muncii.

Conferinta a fost prilejuita de primirea la Palatul Cotroceni a presedintelui Consiliului European, Herman van Rompuy.

Presedintele a deschis cu o gluma, spunand ca este convins ca temele conferintei nu sunt de interes pentru presa, dar are obligatia sa le aduca la cunostinta publica, desi nu sunt "de importanta unor situatii ca divortul lui Irinel".

Traian Basescu a explicat pe larg necesitatea ca Romania sa devina o tara mult mai competitiva si atractiva pentru investitorii straini si a vorbit despre solicitarile Romaniei adresate partenerilor din UE in privinta modificarii unor cerinte ale Tratatului de la Lisabona si pactului pe competitivitate.

Seful statului a adus, apoi, o serie de argumente privind necesitatea flexibilizarii Codului Muncii, care, in opinia sa, vine in ajutorul atat al angajatilor cat si al angajatorilor, nefiind, asa cum acuza sindicatele, o forma de "sclavagism".

Presedintele a ridicat si problema modificarii termenului de intrare a Romaniei in zona Euro, 2015, anuntand ca se va face o analiza foarte serioasa in curand, pentru a se stabili daca Romania va reusi sa aiba o economie destul de puternica pana in acel an pentru a rezista trecerii la moneda europeana.

In ceea ce priveste aderarea la Schengen, presedintele a afirmat inca o data ca Romania a indeplinit toate criteriile cerute de Tratat si ca nu se va decupla de Bulgaria, opinand ca tara vecina va reusi sa isi respecte toate angajamentele pana la inspectia SCH-Eval urmatoare, din martie.

Rugat de jurnalisti sa comenteze actiunile din vami, Traian Basescu a explicat ca toate vamile vor fi controlate, cea de la Constanta aflandu-se si ea in vizorul procurorilor DNA.

Presedintele a subliniat faptul ca anuntul facut la inceputul lunii la Bruxelles, cu privire la actiunile politistilor din luna februarie, a fost un semnal public, in afara celor diplomatice, transmis partenerilor europeni, cu scopul ca toate aceste operatiuni de eradicare a coruptiei din vami sa nu se intoarca impotriva Romaniei, ca si acuzatii.

La final, Traian Basescu a anuntat ca nu va putea participa sambata la Congresul UDMR, unde a fost invitat, aflandu-se in vizita oficiala in Kuweit.

Ziare.com a prezentat principalele declaratii ale presedintelui in format LIVE TEXT:

- Am primit vizita domnului presedinte Van Rompuy, care se afla intr-un proces de consultare inaintea unor decizii care se vor rasfrange in viata de zi cu zi a fiecarui european, implicit a fiecarui roman.

- Competitivitatea UE in raport cu SUA este mai mica cu 25%. La randul sau, competitivitatea Romaniei in raport cu primele 15 state membre UE este doar 48%. Nu as raporta Romania la SUA.

- Nu mai e o problema cu care sa ne jucam, daca vrem sa dam sanse romanilor sa traiasca la un moment dat intr-o tara care sa le asigure prosperitatea. Criza a impus masuri serioase si ne-a trezit pe toti cei aflati in politica la realitati legate de cel mai important lucru: capacitatea UE de a sta in competitia globala.

Mecanismul de stabilitate

- Sunt 2 seturi de masuri care s-au adoptat sau urmeaza sa se adopte in UE. Primul vizeaza crearea unui mecanism de stabilitate pentru a preveni orice derapaj in zona euro. Al doilea set e legat de competitivitate.

- Avem nevoie de modificarea imediata a Tratatului de la Lisabona, asta dovedeste ca oamenii politici si cand sunt la un loc nu pot fi geniali, sa anticipeze efectele unei crize. Romania a spus da. Romania are o contributie de 1 procent la PIBul UE si de 4% la populatia UE. Aplicarea acestei chei ar duce pentru noi la intrarea in zona euro la o contributie de 2,5 mld la fiecare suta de mii in Fondul de Interventie. E foarte mult, Romania are nevoie pentru propria dezvoltare. Am cerut presedintelui van Rompuy sa discutam alte criterii si va trebui sa avem explicatii si solutii convenabile.

Pactul pentru competitivitate

- Al doilea subiect este pactul pe competitivitate. Acest pact, in principalele directii a fost aprobat de Consiliul European si vizeaza consolidarea disciplinei fiscale, cu o reflectare puternica in criteriul datoriei publice, ce nu trebuie sa depaseasca 60% din PIB si creeaza un sistem de sanctiuni.

- Consiliul, prin CE, isi propune sa treaca la extinderea de la dezechilibrele macroeconomice la cele de competitivitate. CE va supraveghea dezechilibrele intre productivitate si salarii, pentru a se preveni crizele in interiorul UE.

- Tot aici se inscrie necesitatea crearii mecanismului de stabilitate.

- Un alt element este legat de aprofundarea politicilor economice. E vorba de semestrul european. Romania, ca si toate statele membre, va trebui sa depuna pana in aprilie proiectul de buget si planul de dezvoltare, precum si proiectia unui buget pentru urmatorii 3 ani.

- Astazi am discutat cateva elemente aditionale propuse de unele tari, printre care Germania si Franta. Temele sunt legate de politici privind sustenabilitatea finantelor publice. Aici se vizeaza deficitele diverselor fonduri, raspandite cam in toate statele UE, in numele "Europei Sociale", la fondul de pensii, in programe de protectie sociale excesive.

Romania nu isi poate coordona sistemul de impozite cu UE

- Romania nu are cum sa mearga pe o coordonare a impozitelor, romanii nu pot suporta impozitele din tarile avansate. Ne zbatem sa mentinem cota unica.

- Suntem de acord sa avem politici de echilibrare a deficitelor, a celor legate de nivelul de asistenta sociala, sa revizuim exagerarile, dar nu putem fi de acord cu coordonarea in domeniul impozitelor si taxelor.

- Un alt subiect este costul unitar al fortei de munca. O egalizare a salariilor este practic imposibila din punctul nostru de vedere. E vorba de corelatia dintre productivitate si venit.

- Romania nu isi poate permite o crestere peste noapte a costului gazelor la nivelul UE, dar nu respingem teza ca intr-un timp negociat sa atingem acest lucru. Suntem pentru liberalizarea pietei energeice prin interconectarea la sistemul european.

- De la mijlocul anilor '90 Europa pierde in competitia cu SUA. In SUA se lucreaza anual cu 5 saptamani mai mult decat in UE, e greu sa tii pasul cu competitivitatea SUA. 5 saptamani lucram mai putin decat media din SUA. Statele Unite sunt un etalon al competitivitatii.

- Piata este globalizata, daca se intampla ceva in Libia preturile cresc peste tot. Daca e lipsa de alimente intr-un colt al lumii, preturile pleaca in sus si la noi, chiar daca noi nu avem probleme cu alimentele.

Este esential sa adoptam noul Cod al Muncii

- Romania se compara in interiorul UE. Productivitatea muncii in Romania e doar 48% din productivitatea UE - 15.

- In situatia creata de criza, regiunea e departe de a mai fi cea mai atractiva pentru investitii. Romania este in regiune o tara de mijloc din punct de vedere al atractivitatii, inainte este Polonia, Cehia, Slovacia, dupa noi Ucraina, tarile baltice, Croatia. Pentru investitii, este crucial ce facem in continuare pentru imbunatatirea mediului de afaceri.

- Avem o cota unica atractiva, dar avem si o piata a muncii extrem de rigida. Si taxarea fortei de munca ne reduce din atractivitate. Solutia este sa crestem numarul de salariati.

- Este esential sa adoptam noul Cod al Muncii. Este un semnal pe care il trag: avem avantajul cotei unice si avem nevoie de un Cod flexibil, care sa permita o fluctuatie a fortei de munca, dar si angajatului mai multe optiuni. Trebuie sa reglementam angajarile temporare, sa adaptam contractele de munca la nivelul agentilor economici.

- In 2009, Consiliul European a lansat un concept: flexisecuritate, adica flexibilizarea fortei de munca, pentru a permite angajatilor sa gaseasca loc de munca, permanent sau temporar. Este adaptarea la nevoile angajatorului si la interesul angajatului. Angajatul cheltuieste bani si risca, angajatul are nevoie de un loc de munca.

- Am auzit informatii ridicole despre introducerea sclavagismului. Nu e adevarat. Nu se urmareste eliminarea sindicatelor. Noul Cod al muncii spune: nu amestecam probleme de contract colectiv la nivel national sau ale patronatelor, acestea sunt reglementate prin legi specifice. Codul Muncii stabileste principii si relatia angajat-angajator si atat.

- Un nou Cod stimuleaza iesirea la suprafata a muncii la negru, care e la proportii alarmante. Angajatorii nu sunt tentati sa angajeze contract temporar pentru ca trebuie sa faca contract definitiv, asa ca prefera sa angajeze la negru. Este o falsa apreciere ca e mai vulnerabil salariatul prin noul Cod, el este mai vulnerabil acum.

- Romania este o piata importanta, poate fi atractiva.

Intrebari:

- (Aveti semnale cu privire la modul cum se va desfasura in continuare aderarea la Schengen?) Nu as vrea sa fac publice informatiile pe care le avem. Esential este sa asteptam noua inspectie care va avea loc la sfarsitul lui martie la frontiera bulgara. Atunci vom putea evalua un posibil calendar. Romania nu doreste decuplarea de Bulgaria si nu o solicitam. Dar nu acceptam conditii suplimentare, acest lucru nu este posibil. Avem un aquis Schengen, l-am indeplinit. Asteptam evaluarea care speram ca va fi pozitiva si vom vedea ce se intampla. Dar Romania nu accepta conditii suplimentare.

Cele cateva milioane de oameni care se afla ilegal in UE nu au intrat numai prin Romania, sigur, avem si noi mica noastra contributie. Intram in Schengen, si daca constatam noi probleme ne adaptam, asa cum facem acum cu Tratatul de la Lisabona.

- (Actiunile din vami, reactii externe) Ati vazut raportul, sunt trecute ca succes.

- (Actiunea de la Ploiesti, pe cand Constanta?) Nicio vama nu trebuie sa ramana necontrolata dupa ce am vazut pana acum. Portul Constanta trebuie sa fie o prioritate, nu mizati pe faptul ca nu este. El este o prioritate.

- (Corina Dragotescu - Cresterea salariilor pe baza contributivitatii. Nu va avea loc o noua migratie a fortei si adancirea deficitului la pensii?) Nu ati inteles ce am spus deci nu are rost sa va mai explic. Flexibilizarea Codului va da o sansa in plus oamenilor sa munceasca. Daca vreti sa interpretati in sens Vintu, va priveste. Noul Cod va crea noi locuri de munca, angajatorii vor fi mai deschisi la angajare.

- (Data limita pentru aderarea la euro si beneficiile pentru romani) Termenul oficial a ramas 2015, dar cred ca in perioada imediat urmatoare trebuie sa facem o analiza daca ramane fezabil. Nu pentru ca nu s-ar putea indeplini fortand lucrurile criteriile. Am avea conditii sa ramanem in criterile de la Maastricht.

Dar criza ne-a aratat ca nu e suficient, fara o economie competitiva, bazata pe propria dezvoltare, constructie de infrastructuri, economie flexibila, capabila sa isi schimbe directiile de export, este clar ca aceste criterii nu sunt suficiente. Va trebui sa facem o analiza realista, ce termen ne propunem? Nu am un raspuns legat de data, dar am convingerea ca zona euro nu mai suporta state neperformante economic, iar Romania nu poate deveni pana in 2015.

- (Mecanismul de stabilitate. Romania se opune criteriului 50-50, veti cere o derogare?) Stiti ca nu ai nevoie de aliati, acolo lucrurile se adopta prin consens. Acest lucru nu va fi introdus in Tratat, vor fi co-decizii, vom avea mijloacele sa ne sustinem punctul de vedere. Ne vom apara si explica interesele. Romania are toate sansele, trebuie sa se gaseasca o solutie convenabila si Romaniei.

- (Exista posibilitatea aderarii partiale la Schengen?) Exista, deschiderea frontierelor aeriene intai, dar nu ne intereseaza prioritar. Nu vad un avantaj deosebit. Cel mai important lucru ar fi sa nu mai avem controalele la frontiera)

- (PDL v-a comunicat o sustinere a actualului Guvern?) Consultati-l pe presedintele PD-L.

- (Sunteti de acord cu asumarea raspunderii pe Codul Muncii?) Sunt un suporter al adoptarii Codului Muncii prin asumarea raspunderii, altfel stiti ce s-a intamplat cu Legea Educatiei, nu stii cand incepi si cand iese.

- (Sunteti de acord cu riscul demiterii Guvernului prin motiune de cenzura, aveti si solutie?) Orice asumare e un risc, niciodata nu raman fara solutii.

- (Cum va explicati opozitia sindicatelor?) Cum imi explic si ca pensiile militarilor au crescut, dar ei fluiera cand se canta imnul(...) Intoxicare si dezinformare, practicata fie ca e vorba de liderii sindicali, fie ca sunt bravele trusturi Realitatea si Antenele.

- (Dragotescu - Profilul actualului premier corespunde nevoilor de viitor ale Romaniei?) Ramaneti in dimensiunea unor chestiuni personale. La Cotroceni nu se fac aluzii de tipul dvs. Astea se fac la dumneavoastra la post. Aici se impune decenta. Daca doriti sa fiti vulgara nu fiti aici. (n.red. Corina Dragotescu de la Realitatea TV a afirmat ca presedintelui "ii plac femeile" docile, ascultatoare, dupa ce facuse o remarca asupra faptului ca a mai stat o data la rand, pentru o noua intrebare)

- (Luna trecuta ati spus sa privim ce se va intampla luna aceasta. Se mai intampla ceva?) Am vrut sa previn o interpretare ostila Romaniei legat de actiunile din frontiera. Inainte de declansarea operatiunii am informat si presedintele CE si alti demnitari europeni.

Mai aveam o experienta cand actiuni ale DNA ne-au fost intoarse ca actiuni de coruptie. A trebuit sa ii previn ca nu sunt actiuni de fatada, sau de intrare in Spatiul Schengen. Acum aveti explicatia semnalelor publice si pe canale diplomatice. Am prevenit aliatii, nici eu nu stiam detaliile, dar stiam ca vor avea loc aceste actiuni.

Ministerul de Interne trebuie sa treaca la un proces de selectie a oamenilor pe criterii de integritate. Nu e o inovatie, exista si alte state.

- (In urma semnalelor primite ati renuntat la ideea unui premier tehnocrat?) Nu e locul sa discutam subiectul.

- (E posibil sa vedem o crestere economica mai mare anul acesta?) Da, prognoza e pozitiva, cel putin in momentul de fata prognoza pe trimestrul 1 e tot cu plus, si pe trimestrul 2 e cu plus, sa vedem daca se confirma. Eu am mai fost sigur si in 2008, tot pe baza prognozelor, ca nu trecem pe crestere negativa.

- (Cat asteapta Romania Bulgaria pe Schengen?) Se pare ca vor reusi pana la sfarsitul lunii martie.

- (Mergeti la Congresul UDMR?) Sambata sunt in Kuweit, nu sunt in tara, ma intorc duminica.

Van Rompuy se declara impresionat de rezultatele Romaniei in privinta Schengen (Video)

Presedintele Consiliului European, Herman van Rompuy, a fost primit, joi la Palatul Cotroceni de presedintele Traian Basescu, prilej cu care s-a declarat impresionat de eforturile si rezultatele obtinute de Romania privind aderarea la Spatiul Schengen.

"Sunt perfect constient de faptul ca obiectivul este de o importanta esentiala pentru cetatenii romani. Am fost informat de presedintele Traian Basescu despre activitatile depuse in acest sens(...) Sunt impresionat de rezultate, problema va fi rediscutata curand in cadrul Consiliului European. Primul ministru al Ungariei, Viktor Orban, mi-a spus ca este hotarat sa acorde o prioritate importanta aderarii Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen pe timpul presedintiei ungare", a declarat van Rompuy la finalul intalnirii cu presedintele Traian Basescu.

Acesta a trecut in revista si celelalte teme discutate cu seful statului roman, printre care evolutiile din domeniul energetic, consolidarea zonei euro si a politicilor europene, stabilizarea economiei si finantelor publice in statele UE, dar si relatiile cu statele din estul Europei precum si situatia protestelor din Orientul Mijlociu si nordul Africii.

Presedintele Traian Basescu a adaugat la cele spuse de presedintele Consiliului European faptul ca Romania si-a aratat sustinerea pentru modificarea Tratatului de la Lisabona in vederea instituirii mecanismului european de stabilitate si a propus completarea pactului de crestere a competitivitatii.

Basescu si van Rompuy discuta la Bucuresti despre aderarea la Schengen (Video)

Presedintele Consiliului European, Herman van Rompuy, s-a aflat pentru a doua oara la Bucuresti de la preluarea mandatului sau.

Citeste si:
Copiii care au ieșit în centrul Oradei să protesteze contra AUR: "Nu-mi pare normal ca în zilele noastre părinții să se teamă că voi lua bătaie pentru că spun ce cred"
Copiii care au ieșit în centrul Oradei să protesteze contra AUR: "Nu-mi pare normal ca în zilele noastre părinții să se teamă că voi lua bătaie pentru că spun ce cred"
Evenimentul organizat, duminică după amiaza, 16 ianuarie, la Oradea, unde a preşedintele AUR, George Simion, şi mai mulţi membri ai echipei lui, au mers să strângă semnături împotriva...
Dominic Fritz, scrisoare deschisă către premierul Ciucă: ”Urgentați găsirea unor soluţii în problema sistemului de termoficare centralizat”
Dominic Fritz, scrisoare deschisă către premierul Ciucă: ”Urgentați găsirea unor soluţii în problema sistemului de termoficare centralizat”
Primarul municipiului Timişoara, Dominic Fritz (USR), a transmis o scrisoare deschisă premierului Nicolae Ciucă şi parlamentarilor de Timiş, în care face apel la găsirea unor soluţii pentru...