Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Basescu vrea elitele in politica: Prea multi parlamentari sunt balast, nu au valoare (Video)

Luni, 29 Septembrie 2014, ora 23:20
3430 citiri
Basescu vrea elitele in politica: Prea multi parlamentari sunt balast, nu au valoare (Video)
Foto: Facebook.com/PresedinteleTraianBasescu

Presedintele Traian Basescu a afirmat luni, la reuniunea Clubului Politic, ca elitele trebuie sa se angreneze in politica, motivand ca "seceta" de valori in acest domeniu este "uriasa".

El s-a aratat surprins de invitatia de a participa la Clubul Politic, aratand ca, dupa ce a aflat ca acesta este unul mare, a decis ca intalnirea anuala sa aiba loc la Palatul Cotroceni.

"Ce m-a fascinat, din punct de vedere al invitatiei, a fost faptul ca este un club care vrea sa stimuleze elitele sa intre in politica si acesta a fost canalul de sensibilitate pe care am decis sa va invit aici.

Sunt unul dintre politicienii care spune - si s-a vazut ca spun degeaba - ca avem nevoie de o clasa politica noua, avem nevoie de o elita politica formata din oameni care stiu cine sunt, formata din profesionisti, formata din oameni care, daca pleaca din politica, au refugiul in propria lor meserie, in propria lor preocupare, in calificarea pe care o au.

Sunt prea multi oameni in politica romaneasca necalificati si nu pentru ca n-ar avea diplome, dar pentru ca in meseria lor sunt niste zerouri si, atunci, nu te poti astepta de la ei ca, odata ajunsi la locul de decizie politica, sa faca altceva decat, intr-o zi de marti a saptamanii, sa se adune o suta de legi si ei sa voteze fara sa stie ce au votat.

Am convingerea ca deficitul de pregatire profesionala si de constiinta a propriei valori profesionale face ca mult prea multi politicieni din cei 588 de parlamentari sa fie un balast politic si nu o valoare politica", a spus seful statului, la intalnirea anuala a Clubului Politic organizata la Palatul Cotroceni, conform discursului publicat de Administratia Prezidentiala.

El a afirmat ca mesajul clubului - "Angrenati-va in politica oriunde vreti, dar intrati in politica!" - i se pare unul extrem de important.

In opinia sa, neutralitatea politica a clubului, neasumarea unei ideologii, dar si indemnul de a stimula oameni valorosi sa intre in politica reprezinta "aproape un act de caritate facut pentru Romania".

"Seceta in politica, seceta de valori este uriasa si asta nu pentru ca Romania nu are valori, dar pentru ca valorile s-au indepartat de politica si datorita deprecierii credibilitatii clasei politice in fata populatiei.

Nu este, insa, alta solutie decat ca elitele sa spuna, de regula: 'aici este clasa politica, dar eu imi asum, ca om valoros, sa intru in aceasta clasa' si, asa cum ne-au trebuit 25 de ani sa o decredibilizam complet, in cinci, sase ani sa refacem credibilitatea clasei politice prin cei care acced in interiorul clasei politice", a aratat presedintele Basescu.

Seful statului a sustinut ca nu se reuseste o reforma a partidelor deoarece sefii acestora nu doresc acest lucru.

In acest context, el a amintit de momentul in care era presedintele PD si a facut in 2002 un "experiment de reforma interna" printr-o decizie a Biroului Permanent hotarandu-se ca niciun consilier, primar sau viceprimar sa nu mai poata ramane in Partidul Democrat daca are afaceri cu municipalitatea in care lucreaza.

"Acest lucru se intampla in 2002, cand PD avea, la acea vreme, sapte procente in sondaje. A fost o reforma interna care a insemnat multe pierderi, dar partidul si-a luat o resursa din care a putut sa ajunga pana la 35 de procente. Acum procesul trebuie reluat, pentru ca, in timp, daca nu se mentin niste standarde continue, calitatea structurii politice se depreciaza", a afirmat Basescu.

El a subliniat ca, in cazul in care nu se produce o reforma a clasei politice, elitele si cetatenii vor avea de suferit si nu cei care fac politica la nivel inalt - parlamentari, ministri, presedinti.

"Am vazut ca este la moda sa nu te implici in politica si sa spui: 'uite ce rau fac' sau sa spui: 'nu ma intereseaza'. Este la moda, dar este o atitudine paguboasa pentru tara, iar daca pretinzi, ca om, a face parte dintr-o elita, atunci trebuie sa functioneze si raspunsul la intrebarea: ce pot sa fac pentru tara?

Si cel mai bun lucru pe care elitele il pot face pentru tara este sa se angreneze in viata politica, ducand dupa ei acolo, in viata politica, bagajul de bun simt pe care il au, bagajul de eleganta pe care il au, bagajul de cunostinte pe care il au si, daca vreti, mandria de a fi elite si capacitatea de a putea sa spui oricand: 'am plecat din politica pentru ca eu nu din asta traiesc'", a explicat Basescu.

Seful statului a mai spus ca, fara a avea pretentia de a face parte dintr-o elita a tarii, tot timpul a fost extrem de relaxat cu privire la lungimea vietii sale in politica, stiind ca are in sertar brevetul de capitan de cursa lunga.

"Uitati-va in Parlament, mai ales la generatia tanara, au diplome si nu au profesat, nu inteleg macar altceva din politica decat exercitiul puterii si, uneori, exercitiul nedemocratic al puterii; exercitiul puterii de multe ori dus pana la irational, adica nu imi pasa de ce se intampla sau de ce spun unii sau altii. (...)

Ca un presedinte la sfarsit de mandat, care a vazut multe in cei zece ani si a inteles multe din modul cum functioneaza statul si a inteles si de ce nu functioneaza statul si a inteles si de ce Romania nu avanseaza suficient de rapid, inchei spunandu-va: elitele trebuie sa se angreneze in politica. Este singura sansa pe care Romania o are.

Calitatea structurii politice a Romaniei este atat de scazuta, incat ea nu poate garanta evolutia pozitiva in ritmul in care am putea sa o facem fara implicarea elitelor", a conchis Basescu.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Basescu elite politica, #Basescu club politic, #Basescu parlamentari , #presedinte