Bataia generala de la Realitatea TV (Opinii)

Marti, 26 Aprilie 2011, ora 13:26
10412 citiri
Bataia generala de la Realitatea TV (Opinii)
Foto: evz.ro

Sorin Ovidiu Vintu si Sebastian Aurelian Ghita sunt personajele cele mai vizibile din razboiul care se poarta de mai bine de un an pe capul Realitatii TV.

Dupa ce SO Vintu a ramas fara lichiditati si s-a gandit ca cea mai buna solutie ar fi sa incredinteze managementul trustului lui SA Ghita, pe usa postului au navalit, de-a valma, si cei care asteptau sa isi refaca imaginea si cei care doreau sa influenteze si sa foloseasca televiziunea ca arma in razboiul politic.

Ce si cat valoreaza Realitatea TV este astazi evident din energiile consumate pentru a o controla. De ce se bate toata lumea sa puna mana pe Realitatea TV? Raspunsul e simplu - pentru ca cine detine controlul inclina balanta presei si poate juca un rol major in influentarea opiniei publice. Se apropie alegerile, iar partidele trebuie sa isi limpezeasca mijloacele pe care se pot baza in eterna campanie electorala. Asa se face ca in asediul de la portile Realitatii se intrec doua mari tabere.

Pe de o parte sunt cei care trag de televiziune inspre Putere, iar de cealalta parte sunt reprezentantii Opozitiei, cu Victor Ponta in frunte, care spera sa pastreze RTV ca un avanpost de atac impotriva presedintelui si Coalitiei de guvernare. Din toate stenogramele aparute pana acum pe piata nu se intelege decat un singur lucru - si unii si altii nu stiu cum sa puna mai repede mana pe jucarie si apoi sa incerce sa si-o supuna cat mai mult posibil. Unicul scop - jucaria sa cante si sa danseze la ordin, dupa un program clar definit.

Ca SOV s-a certat cu adevarat sau nu cu SAG, ca dincolo de circul declaratiilor se ascunde un razboi total intre principalele forte politice ale momentului nici nu mai este nevoie sa o spunem. Faptele vorbesc de la sine. Pentru a intelege cat de importanta este Realitatea, sa ne aducem aminte cum si Traian Basescu, si Emil Boc au tinut sa isi marcheze teritoriul si sa puncteze "disparitia" lui Sorin Ovidiu Vintu, prin aparitii imediate in prime-time-ul postului. Cel putin presedintele a si formulat problema astfel incat sa o inteleaga si ultimul telespectator ratacit in fata televizorului - "a venit vremea ca si Realitatea sa spuna adevarul!"

Evident, adevarul in acest caz este de partea celui care detine controlul, imparte dreptatea, banii si, mai ales, pregateste viitoarea Putere. Vizitele succive ale presedintelui si premierului in platourile RTV au marcat momentul de "independenta" al postului, dupa un scenariu orchestrat si pus la punct de catre guvernanti, asteptat de mult prea mult timp. Intr-adevar, izgonirea lui SOV in spatele trustului, departe de butoanele manipulante, iar apoi prezenta pe post a "victimelor" mogulului "rau" marcheaza inceputul "normalizarii".

Odata cu intrarea mogulului "bun" in scena, Puterea spera sa reduca si mai mult numarul televiziunilor care supravegheaza atenti si critic activitatea Guvernului. Inregistrarile aparute saptamana trecuta au spulberat si aceasta ultima iluzie sau construct atent elaborat pentru subordonarea opiniei publice. In haosul general al luptei de gherile de pe coridoarele postului de stiri, toata lumea pare sa uite ca si daca ar reusi sa castige controlul total asupra televiziunii, acest fapt nu va reprezinta nici cea mai mica garantie ca linia editoriala va putea fi vreodata dictata si elaborata dupa un control si plan prealabil perfect.

Dimpotriva! Lectia pe care Vintu a primit-o, desi se pare ca a acceptat-o cu greu, este ca pur si simplu nu poti controla un astfel de produs. Poti cel mult sa il strici, incercand in mod disperat sa trasezi linii generale de viziune. Cine in toata degringolada asta mai este personajul pozitiv si cine cel negativ? Evident, e greu de ghicit, pentru ca fiecare dintre cei implicati in lupta pentru RTV nu vrea decat sa il ingenuncheze pe celalalt.

Amuzant e ca nimanui nu-i trece prin gand faptul ca si-ar putea construi o arma si mai puternica daca si numai daca ar pastra Realitatea cel mai independent post de televiziune.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Guvernul ar urma să țină o ședință într-un mare oraș din vestul României. Care este motivul deplasării
Guvernul ar urma să țină o ședință într-un mare oraș din vestul României. Care este motivul deplasării
Alfred Simonis, președintele interimar al Camerei Deputaților și candidatul PSD-PNL la Consiliul Județean Timiș a anunţat joi, 18 aprilie, că o şedinţă de Guvern ar putea avea loc...
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
#Sorin Ovidiu Vintu, #Realitatea TV, #Sebastian Aurelian Ghita, #manager RTV, #Traian Basescu presedinte, #Emil Boc premier, #Guvernul Romaniei , #presedinte