Blat! - hitul verii politice

Autor:
Luni, 21 Iulie 2008, ora 16:24
3533 citiri
Blat! - hitul verii politice

Fredonat pentru prima data de presedintele Traian Basescu in campania pentru locale, "blatul" a devenit marele hit al acestei veri politice.

Il auzi aproape zilnic, cantat la toate sediile de partid, ca pe o manea care razbate si prin geamurile unei Dacii gafainde la intersectie, si prin ferestrele unui restaurant select, si prin termopanele unei bodegi de cartier.

Aproape ca nu mai exista politician care sa nu faca vocalize pe refrenul "blatului", acuzandu-si adversarii politici ca il folosesc pentru a-si hrani intinctele hraparete.

Cand cineva ii atrage, insa, atentia ca si din curtea sa se aud soapte pe acelasi ritm, politicianul respectiv schimba repede placa, iar "blatul" devine "alianta pentru binele tarii".

Nu mai departe de ieri, Emil Boc ne avertiza cat se poate de serios: "Asistam la un blat ordinar al PSD-PNL pentru a bloca votul uninominal".

Cu cateva saptamani in urma, social-democrata Rovana Plumb descoperea si ea stupefiata: "PNL ar face orice ca sa ramana la putere. Acesta este adevaratul blat - refacerea Aliantei PDL-PNL".

La Constanta, Elena Udrea a avut si ea o revelatie chiar despre colegii de partid (e drept, despre cei pe care tocmai fusese trimisa de la Bucuresti sa-i execute): pedelistii condusi pana mai deunazi de Stelian Dutu s-au dedulcit la un "blat cu pesedistii".

Stelian Dutu n-a pregetat nici el sa arunce cu Mazare in ventilator, spunand in interviul acordat Jurnalului National ca doamna Udrea a nimerit duetul corect (PDL+ PSD), dar a gresit adresa: blatul respectiv s-ar fi copt chiar la Bucuresti.

Cine ce sa mai priceapa? Ca in tangourile politice partenerii se schimba cat ai cere un ton de "LA putere" stim de mult. Am vazut cu totii ca atunci cand sunt mize adevarate, cum ar fi propriile pensii, salarii, indemnizatii, case si alte beneficii putini parlamentari se mai uita sa vada ce sigla au pe carnetele de partid iar Casa Poporului devine o bucatarie uriasa in care se coc blaturi pufoase.

Mirosul lor devine parca si mai apetisant pe masura ce se apropie alegerile, iar aroma produce, intre altele, si amnezii convenabile: PSD si PC se impaca din nou dupa ce au divortat de mai multe ori decat Bahmuteanu si Prigoana in timp ce din PD-L si PNL se aud din ce in ce mai tare voci conciliante si dispuse sa treaca peste gherila urbana a ultimilor patru ani.

In campania pentru Parlamentare, aceiasi politicieni care acum misuna in negocieri vor poza, insa, in intransigenti si vor acuza, pacturile diavolesti ale celorlalti.

Vor spera ca doar o mica parte din electorat va pricepe un lucru simplu: putin le pasa de blaturi, ce-i intereseaza pe toti e crema. Si cand vor vedea, procentele absenteismului la vot se vor mira cu nonsalanta de ce alegatorilor imensa cofetarie politica in care se transforma Romania le miroase urat.

Oana Dobre

Un deficit tot mai mare – TradeVille
Un deficit tot mai mare – TradeVille
Piața Rezidențială Din București Îngrijorează Analiștii Piața construcțiilor rezidențiale din București a înregistrat un declin îngrijorător, de 41%, in primele doua luni ale anului,...
Rata șomajului se menține la 5.6% la finalul anului 2023 – TradeVille
Rata șomajului se menține la 5.6% la finalul anului 2023 – TradeVille
Volumul Cifrei De Afaceri Din Serviciile Prestate, In Creștere In primele 2 luni ale anului 2024, volumul cifrei de afaceri din serviciile de piața prestate populației a crescut, ca serie...
#blat politic, #acuzatii, #analiza, #refren , #presedinte