Bogdan Aurescu, despre rolul jucat de vizita lui Basescu la Washington

Sambata, 08 Octombrie 2011, ora 15:24
1817 citiri
Bogdan Aurescu, despre rolul jucat de vizita lui Basescu la Washington
Foto: TVR Info

Vizita presedintelui Traian Basescu la Washington pe 13 septembrie a confirmat rolul jucat de Romania, din ce in ce mai important, si parteneriatul intre tara noastra si SUA, a afirmat secretarul de stat pentru Afaceri Europene, Bogdan Aurescu, sambata, la inceputul lucrarilor Comisiei pentru aparare si securitate din cadrul Adunarii Parlamentare a NATO.

"Semnarea acordului intre Romania si SUA a fost unul dintre punctele focale ale acestei vizite. Unul dintre punctele cele mai importante ale vizitei, acordul care a fost semnat si care vine sa intareasca rolul jucat de Romania in NATO in ceea ce priveste impiedicarea amenintarilor impotriva Aliantei. Vom juca un rol in intarirea capacitatii NATO de a face fata acestor amenintari si va trebui sa aparam toate teritoriile si toate populatiile care intra in acest teritoriu al NATO.

Cel mai important pilon al apararii noastre, al securitatii noastre - si sunt bucuros sa aflu ca si domnul secretar general al NATO Rasmussen si-a exprimat aceasta pozitie - este apararea si, citez, 'interceptarea in Romania va juca un rol important in cresterea capacitatii noastre in a impiedica proliferarea rachetelor balistice'", a afirmat Bogdan Aurescu.

El a subliniat faptul ca Acordul privind instalarea scutului antiracheta in Romania reprezinta "un subiect foarte important in agenda publica".

"Riscurile si amenintarile sunt legate de provocarile din actualul nostru sistem si din mediul in care traim. In zona geografica in care se afla Romania, in sud-estul Europei, amenintarile sunt din ce in ce mai mari in ceea ce priveste rachetele cu raza scurta si medie de actiune", a evidentiat Bogdan Aurescu.

Secretarul de stat a adaugat ca in toata zona euroatlantica s-a dovedit ca riscurile "sunt din ce in ce mai mari in termeni de proliferare a acestor amenintari".

"Romania imparte o viziune comuna si va lua masurile necesare pentru prevenirea acestor amenintari bazate pe principiile de indivizibilitate si securitate, de solidaritate a Aliantei. Mai mult, ca stat de la granita Aliantei Euroatlantice, Romania joaca un rol extrem de important in sprijinirea eforturilor de intampinare a acestor amenintari", a sustinut Aurescu.

El a spus ca, din punctul sau de vedere, activitatile de aparare antiracheta trebuie sa fie "centrate asupra unei aparari foarte puternice, cu un rol de descurajare si capabila sa respinga proliferarea tehnologiilor utilizate pentru rachetele balistice".

Bogdan Aurescu a subliniat faptul ca un argument foarte important pentru semnarea Acordului l-a reprezentat selectarea bazei de la Deveselu ca punct de amplasare a sistemului antiracheta, care va fi operational in 2015.

"Baza de la Deveselu a obtinut numarul cel mai mare de puncte. In Romania aceasta participare a fost primita cu multa bucurie de catre cetateni si mai ales de cetatenii de la Deveselu", a afirmat Aurescu.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#vizita Basescu SUA, #scut antiracheta Romania, #Bogdan Aurescu scut, #Adunare Parlamentara NATO 2011 , #presedinte