Bogdan Chirieac: Pretul scaunului de la Cotroceni

Autor:
Joi, 11 Decembrie 2008, ora 12:10
11085 citiri
Bogdan Chirieac: Pretul scaunului de la Cotroceni

Prin anuntarea lui Theodor Stolojan ca premier desemnat, presedintele Traian Basescu rezolva o grava problema de imagine pe care incepuse sa o aiba in ochii electoratului: atunci cand PSD aparea in sondaje deasupra PD-L, presedintele spunea ca desemnarea premierului este exclusiv apanajul sau.

Liderii democrat-liberali declarau si ei acelasi lucru, in asa fel incat multi romani aveau impresia ca alegerile aveau loc degeaba, seful guvernului fiind desemnat de bunul plac al presedintelui.

Acum, Traian Basescu rezolva o problema clara: constitutional, PDL a castigat alegerile, premierul desemnat de acest partid a fost Theodor Stolojan, iar presedintele nu a facut altceva decat sa tina seama de rezultatul alegerilor.

Probabil ca seful statului regreta mult faptul ca alegerile prezidentiale nu s-au mai desfasurat in acelasi timp cu cele parlamentare, si asta fiindca deja pretul unui nou mandat se anunta extrem de scump.

Sa luam, de exemplu, aducerea PSD-ului la guvernare impreuna cu PDL-ul. Adrian Nastase, Miron Mtrea, Serban Mihailescu, Dan Voiculescu fie au fost vinovati si au fost gratiati de presedinte, fie, intr-adevar, sunt nevinovati, iar dosarele lor la Parchet au fost instrumentate politic.

Ani de zile, presedintele a lipit pe PSD eticheta de "coruptie". Cu acest partid se gandeste astazi Traian Basescu sa formeze un Guvern cu care sa ajunga din nou la scaunul de la Cotroceni.

Cu PDL-ul, care a obtinut insuficiente voturi pentru a guverna doar cu UDMR-ul, presedintele Basescu a oferit deja o lectie: Theodor Stolojan este urat de moarte in Partidul Democrat. Lipitura PLD cu PD nu a avut loc niciodata in mod real.

Cu PNL, presedintele Basescu n-ar fi putut sa formeze o coalitie, si asta fiindca, in ultimele trei luni de guvernare, liberalii au facut un dezastru in finantele tarii. Anul viitor, cu criza lovind in plin Romania, PNL-ul trebuie sa plateasca pretul.

Cu UDMR-ul este o alta poveste: presedintele era pregatit, la un moment dat, sa faca guvern doar cu PDL si UDMR, plus niste aripioare din PSD si PNL. Cate ceva era pregatit: baronul local Marian Oprisan l-a condus pe Miron Mitrea la Cotroceni - si nu invers, cum s-ar putea crede.

Negocierile care au avut loc au fost de bun augur, Miron Mitrea fiind promotorul aliantei PSD-PNL, in ciuda neplacerlor de la DNA. Si in PNL lucrurile aveau o baza, Ludovic Orban aducandu-si cu placere aminte de perioada de colaborare cu PD-ul, cand Basescu era primar al Capitalei.

Singurul care s-a vandut iefitn in aceasta istorie este PSD-ul. O alianta PSD-PNL ar fi fost devastatoare pentru un presedinte in campanie electorala, intr-o tara macinata de criza.

Sa nu uitam ca un candidat foarte bun la functia de primar al Bucurestiului, Vasie Blaga, a fost eliminat tocmai de aceasta alianta. Apare, astazi, oarecum ciudata opozitia PSD fata de UDMR. In realitate, PSD incearca sa dea impresia ca se afla inca la comanda jocului.

In acelasi timp, PNL da semnale disperate ca doreste alianta cu PSD-ul. UDMR ar putea fi, din acest punct de vedere, un motiv de rupere a negocierilor cu PDL-ul. In acelasi timp, maghiarii ar fi luati imediat la guvernare intr-o noua alianta social-liberala.

Negocieri, scenarii, lovituri de teatru sau de opereta... Un lucru este clar: presedintele Basescu este dispus sa faca orice sacrificiu pentru al doilea mandat la Cotroceni.

In toata aceasta zbatere, exista insa si un fapt pozitiv, si inca unul major. Semnalul extern pe care l-ar da Romania intr-o alianta PDL-PSD ar fi extrem de puternic. Intr-o criza economica atat de cumplita, din exterior s-ar vedea cum cele doua principale partide romanesti si-au dat mana pentru salvarea tarii.

La randul sau, presedintele scandalagiu si imprevizibil isi asuma, prin numirea apropiatului sau, Teodor Stolojan, un climat de cooperare si intelegere.

Romania ar putea capata, astfel, mai multe investitii straine decat si-ar putea imagina cineva astazi, cand toata clasa politica romaneasca si-a pus poalele in cap.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#desemnare premier 2008, #Theodor Stolojan, #Traian Basescu, #coalitii guvernamentale, #formare Guvern , #presedinte