Bursa pariurilor: Ce va face Basescu cu legea salariilor?

Vineri, 24 Octombrie 2008, ora 10:22
1875 citiri
Bursa pariurilor: Ce va face Basescu cu legea salariilor?

Presedintele Traian Basescu urmeaza sa se pronunte sambata cu privire la legea majorarilor salariale pentru profesori. Nu este clar ce decizie la lua presedintele, insa din declaratiile politicienilor din ultima vreme se intelege ca o va promulga.

Conform deciziei Curtii Constitutionale din 15 octombrie, legea majorarii salariilor profesorilor cu 50% este constitutionala. Presedintele are optiunea de a o promugla sau de a o retrimite in Parlament. Daca Parlamentul o aproba din nou, presedintele este atunci obligat sa o promulge.

Basescu trebuia sa ia o decizie pana vineri, cand expira termenul constitutional de 10 zile de la primirea deciziei CCR. Tot maine el trebuie sa se pronunte cu privire la legea majorarii pensiilor pentru categoriile I si II de munca, scrie Jurnalul National.

Declaratiile politicienilor din ultima vreme sunt favorabile promulgarii legii. Chiar presedintele si-a afirmat, la 1 octombrie, intentia sa promulge legea. Candidatul PD-L la parlamentare, Silviu Prigoana, a declarat ca in urma unei discutii avute cu seful statului, acesta i-a raspuns ca va promulga actul normativ. Tot in favoarea promuglarii s-a pronuntat si Viorel Hrebenciuc, ce a declarat in cadrul unei emisiuni televizate ca Basescu nu isi va permite sa nu majoreze salariile profesorilor.

Guvernul nu isi doreste promulgarea acestei legi, pe care premierul o numeste "neconstitutionala". Tariceanu a sustinut ca nu ii va cere in mod explicit presedintelui sa se pronunte impotriva legii, dar ca si-ar dori ca aceasta sa nu fie promulgata. Aceeasi pozitie a avut-o si Mariana Campeanu, ministrul Muncii.

Ministrul Finantelor, Varujan Vosganian, a sustinut ca Guvernul are incredere in "discernamantul" presedintelui Basescu. Vosganian considera ca impactul economic al majorarilor salariale si ale pensiilor ar fi mult prea mare. Costurile ar fi de 4,2 miliarde de lei (0.74 dion produsul intern brut pe anul viitor)

Sindicatele din invatamant spera in continuare ca legea sa fie promulgata, considerand ca salaricarea proasta ar duce la imbunatatirea situatiei din inavatmant.

"Parerea mea este ca presedintele va promulga legea, pentru ca nu are motive sa nu o faca. Va rugam, domnule presedinte sa promulgati legea de majorare a salariilor, deoarece aceasta aduce o reparatie morala pentru o intreaga categorie sociala, care a fost timp de 18 ani batjocorita de toti cei ce s-au perindat la guvernare", a declarat pentru Jurnalul National, Catalin Croitoru, presedintele Federatiei Educatiei Nationale.

Nu se stie inca sigur ce decizie va lua presedintele. Daca el trimite legea ianpoi la Parlament spre reexamniare, acesta nu o va mai putea dezbate, din cauza apropiatelor alegeri electorale. Ea va fi dezbatuta de catre viitorii parlamentari, alesi in urma scrutinului de pe 30 noiembrie.

Membrii PD-L sunt convinsi insa ca Traian Basescu va promulga legea si va lasa guvernul sa caute bani pentru majorari.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#legea, #majorarilor, #decizie, #Basescu , #presedinte
Comentarii
Poza Sile this Millennium
Sile this Millennium
rank 5
Poza Sile this Millennium
Sile this Millennium
rank 5